
Základní složky výživy, které by ve stravě neměly chybět
Tělo potřebuje ke správnému fungování kvalitní potraviny a živiny. Proto je třeba dbát na pestré a vyvážené složení stravy. Základní živiny lze rozdělit do dvou základních kategorií:
- Makronutrienty - do této skupiny patří sacharidy, tuky a bílkoviny, které naše tělo potřebuje v relativně velkém množství.
- Mikronutrienty jsou živiny, které tělo potřebuje, v malém množství. Do této skupiny patří vitaminy a minerální látky.

Sacharidy
Sacharidy (někdy nesprávně označované jako cukry) se dělí na jednoduché (monosacharidy a disacharidy) a složené (polysacharidy) a naše tělo potřebuje oba typy.
Monosacharidy neboli jednoduché cukry jsou zdrojem okamžité energie. Nacházejí se především ve sladkostech a dezertech, ale také např. v ovoci. Jejich příjem způsobuje rychlé a okamžité zvýšení hladiny cukru v krvi (glykémie).
Zdrojem polysacharidů je např. rýže, těstoviny, chléb, pečivo, obiloviny a ovoce. Pozor na vysoký příjem jednoduchých sacharidů, který s sebou nese rizika - poruchu glukózové tolerance, zvýšení hladiny cukru v krvi a riziko vzniku cukrovky.
Lidské tělo však dokáže získávat energii z monosacharidů, takže oligosacharidy a polysacharidy musí být nejprve rozloženy. Jednoduché cukry jsou rychlým zdrojem energie, tělo je dokáže rychle strávit, což však může způsobit rychlejší nástup hladu.
Složené cukry (polysacharidy) se štěpí postupně, což zajišťuje postupné vstřebávání uvolněné glukózy do krvi. Poskytují déle trvající pocit sytosti a jsou obsaženy především v potravinách bohatých na vlákninu.
Vláknina představuje nevstřebatelnou složku potravy, která se obvykle nachází v rostlinných produktech. Lze ji rozdělit na dvě kategorie: rozpustnou vlákninu, kterou mohou částečně využít bakterie ve střevě, a nerozpustnou vlákninu, která prochází trávicím systémem v podstatě nezměněna. Chemicky je vláknina tvořena převážně polysacharidy, jako je například celulóza, hemicelulóza, lignin, pektin, agar nebo inulin.
Tuky
Tuky (lipidy) jsou bohatým zdrojem energie. Skládají se z mastných kyselin, které se podle složení dělí na nenasycené a nasycené. Tzv. esenciální mastné kyseliny jsou ty, které si tělo nedokáže samo vytvořit a musí je přijímat v potravě. Tuky je třeba přijímat v přiměřeném množství, protože nadbytek tuků je spojen s obezitou a nadbytek cholesterolu s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
Bílkoviny
Bielkoviny (také nazývané proteiny) jsou základními makronutrienty nezbytnými pro fungování lidského těla. Jsou složeny z aminokyselin, které jsou základními stavebními kameny proteinů. Existuje 20 různých aminokyselin, které sa delí na neesenciální a esenciální. Protože ne všechny aminokyseliny si tělo dokáže vytvořit samo, musíme čásť z nich přijímat ve stravě (esenciální aminokyseliny). Bílkoviny se nacházejí v různých potravinách, včetně masa, ryb, drůbeže, vajec, mléčných výrobků, luštěnin, ořechů a semínek. Každý z těchto zdrojů může poskytovat různé druhy aminokyselin. Je důležité zahrnovat dostatek bielkovin ve stravě, aby se zajistila správná funkce těla a regenerace tkání. Nedostatek bielkovin může vést k různým problémům, včetně svalového úbytku a oslabení imunitního systému. Pokud je bílkovin nadbytek, organismus je nedokáže využít ani uložit do zásoby a pomocí ledvin jsou z těla vyloučeny.