výživa a podvýživa
Výživa a podvýživa v nemoci

Výživa na popíjení- Sipping

Tekutá výživa (sipping nebo výživa na popíjení) je určena pacientům s funkčním trávicím traktem, u kterých se nedaří úpravou diety udržet příjem stravy a tělesnou hmotnost. Většinou se jedná o kompletní a vyváženou tekutou výživu vyvinutou pro pacienty se zvýšenou potřebou energie a živin. Do kategorie sippingu však patří i přípravky určené pro specifické skupiny pacientů, např. pacienti s dekubity, pacienti se zvýšenou potřebou či sníženým příjmem bílkovin, pacienti s cukrovkou a podobně.

 

Výhody sippingu:Enterální výživa

  • přesně definované složení, 
  • vyvážený poměr živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, vitamíny, stopové prvky), 
  • snadná vstřebatelnost živin s malými nároky na trávení, 
  • možnost užívání při problémech s kousáním a polykáním.

Tekutou výživu v podobě sippingu lze používat k doplnění stravy, a nebo jako úplnou náhradu běžné stravy. Jako doplnění a nebo náhrada stravy je tekutá výživa podávaná v případě, že pacient není schopen přijímat běžnou stravu v dostatečném množství, a nebo je-li příjem minimální např. při angíně, horečce, zánětu ústní dutiny, před a po operaci. V takových případech se doporučuje příjem 2 lahviček denně alespoň po dobu 14 dnů. Zásadou správného užívání sippingu je vždy popíjení po malých doušcích, protože tak se živiny snáze a lépe vstřebávají. Sipping má být podáván po jídle nebo mezi jídly, aby pacient přijímal výživu nad rámec běžné stravy. K dispozici je široká nabídka typů a chuťových variant sippingu.