
Výživa a podvýživa v nemoci
Co je to podvýživa?
Malnutrice nebo podvýživa je stav, kdy má organismus nedostatek základních živin – příjem nestačí pokrýt jejich potřebu.
Malnutrice většinou souvisí s onemocněním a může k ní docházet z následujících příčin:
- snížená chuť k jídlu, nemocný jí méně než obvykle
- porucha trávení a vstřebávání živin,
- jiná strava v nemocnicích, na kterou nejsou pacienti zvyklí,
- bolest,
- infekční onemocnění,
- stres v důsledku onemocnění
- některé nemoci zvyšují potřebu energie a živin.
Podvýživa není ojedinělým jevem. Jeden ze čtyř pacientů v nemocnicích je ohrožen malnutricí. Nejrizikovější kategorií jsou senioři a malé děti, ale ve vysokém riziku se nacházejí i chronicky nemocní (např. pacienti s onemocněním dýchacích cest, s idiopatickými střevními záněty, pacienti po cévní mozkové příhodě, pacienti v kritickém stavu a pacienti s nádorovým onemocněním) a tzv. polymorbidní pacienti (polymorbidní = pacient s více různými onemocněními, nejčastěji senioři).