
Výživa je jednou ze základních potřeb lidského organismu. Toto tvrzení platí dvojnásob, pokud je člověk oslaben onemocněním. Nároky na příjem energie a živin jsou podstatně vyšší, a nelze se divit, že tělo i v případě dostupné moderní a kvalitní péče a léčby může slábnout a chřadnout a dostat se do bludného kruhu podvýživy. Podvýživa může být způsobena sníženým příjmem živin či onemocněním a zánětlivými procesy, které jej doprovázejí. Zánětlivé procesy přispívají ke změně metabolismu zvýšením energetického výdeje v klidovém režimu a zvýšením odbourávání svalů. Tím dochází velmi rychle k celkovému oslabení organismu. Obzvlášť rychle u starších pacientů, kteří přece jen nemají takovou zásobu svalové hmoty jako mladý a aktivní sportovec. Často se tedy stává, že pacient oslaben onemocněním přestane být samostatný, nedokáže se sám pořádně najíst a problém se jen prohlubuje.

Tělo potřebuje pro správné fungování kvalitní výživu. Proto je nutno dbát na její pestrou a vyváženou skladbu. Základní živiny lze rozdělit...
Zobrazit více
Tekutá výživa (sipping nebo výživa na popíjení) je určena pacientům s funkčním trávicím traktem, u kterých se nedaří úpravou diety udržet...
Zobrazit více
Příčin podvýživy je celá řada. Obecně však můžeme za nejčastější příčiny považovat stav, kdy je buď snížen příjem nebo zvýšena potřeba živin...
Zobrazit více
Malnutrice nebo podvýživa je stav, kdy má organismus nedostatek základních živin – příjem nestačí pokrýt jejich potřebu.
Zobrazit více