
Světový den boje proti rakovině - 4. únor
Onkologická cesta každého pacienta je jedinečná a víme, že kromě léčby je nezbytná dostatečná a správná výživa, která může být nápomocná po celou dobu trvání onemocnění. Až 65 % onkologických pacientů je během onkologického onemocnění a jeho léčby ohroženo podvýživou. Ztráta tělesné hmotnosti bývá jedním z nejčastějších příznaků a nepříznivě ovlivňuje kvalitu života pacienta, průběh onkologické léčby a rychlost rekonvalescence. Onkologické onemocnění a jeho léčba mohou způsobit snížený příjem stravy, nechutenství, zhoršit vnímání chutí a ovlivnit, jak tělo vstřebává jednotlivé živiny. Běžnou stravu je proto vhodné v tomto období doplňovat enterální výživou v podobě nutričních drinků, které by se měly stát součástí léčby.
Všímejte si symptomů a projevů
Ztráta tělesné hmotnosti je jedním z nejčastějších vedlejších účinků onkologického onemocnění. V rozmezí 30 % až 80 % pacientů může během onkologického onemocnění nechtěně ztrácet tělesnou hmotnost. Je však mnoho příčin nechtěné ztráty hmotnosti. Před, ale hlavně během léčby onkologického onemocnění, může mít pacient často nechuť k jídlu, snížený apetit, rýmu, afty v dutině ústní, nevolnost nebo změny vnímání chutí. Změny vnímání chutí a vůní jsou velmi časté, vyskytují se až u 70 % pacientů během léčby. Na vnímání chutí a vůní však záleží, nakolik zpříjemňují celkový pocit z jídla a pití, a mohou mít vliv na snížení chuti k jídlu, což může vyvrcholit nedostatkem potřebných živin pro organismus. Změny vnímání chutí vedou k 20 až 25% snížení denního příjmu kalorií, jehož důsledkem může být postupný vznik podvýživy. Bez adekvátní a vyvážené stravy, ztrácí pacient sílu a svalovou hmotu a hůře se vypořádá s onemocněním, jakož i jeho léčbou. V případě, že se u sebe nebo vašeho blízkého bojíte nechtěné ztráty hmotnosti nebo nedostatečného apetitu, zde je pár tipů, co můžete udělat:
- Pravidelně si kontrolujte tělesnou hmotnost
- Počítejte si BMI = m/h² (BMI = index tělesné hmotnosti, m = hmotnost v kilogramech, h2 = tělesná výška v metrech)
- Jezte častěji, menší porce, přibližně každé 2 hodiny
- Přijímejte širokou škálu potravin, abyste své tělo nepřipravovali o potřebné živiny
- Zapisujte si, co jste jedli a po jakém jídle jste se cítili dobře
- Doplňujte běžnou stravu nutričními drinkami, určenými speciálně pro onkologické pacienty

Enterální výživa je určena pro pacienty, kteří trpí nebo jsou v riziku podvýživy související s onemocněním. Více informací o enterální výživě naleznete ZDE.