
Onkologické onemocnění - léčba a správná výživa
Správná výživa může být to poslední, na co myslíte, avšak je nezbytnou součástí péče o vaše tělo, jelikož ho nejen pomáhá udržovat silné, ať už před léčbou, během nebo ve fázi regenerace, ale podporuje i vaše psychické zdraví. Ve většině případů se léčba onkologického onemocnění skládá z následujících terapií prováděných postupně nebo najednou: operace, chemoterapie, radioterapie. Stanovení terapie závisí na umístění a rozvinutí nádoru a na celkovém stavu pacienta. Každý krok z výše uvedených může mít vliv na energetický metabolismus vašeho organismu, i když u každého se projevuje jinou intenzitou a odlišnými příznaky.
Jak bych se měl stravovat?
Správná výživa je důležitá pro dosažení rovnováhy, pro vyvážení živin, které vaše tělo potřebuje, aby dokázalo správně fungovat, aby zvládlo léčbu a pomohlo vám postavit se opět na nohy. Příjem správného jídla a nápojů ovlivňuje to, jak se budete cítit po fyzické stránce a kolik budete mít energie. Avšak váš jídelníček může mít vliv i na vaši psychickou stránku, například když nedokážete přijímat stravu, ale víte, že jíst musíte, může to být pro vás únavné. Neustálé pocity nevolnosti vás také mohou unavit.
Snažte se každý den jíst pravidelně a zařaďte do vašeho jídelníčku různé druhy jídel:
- Protein je důležitý pro budování a obnovu buněk. Dobrými zdroji jsou například maso, ryby, vejce, luštěniny, oříšky či alternativy masa (tofu či rostlinné proteinové výrobky). Tyto potraviny jsou také zdrojem vitamínů a minerálních látek, jako například železo.
- Sacharidy jako chléb, brambory, těstoviny, rýže či cereálie vám pomohou dodat energii, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Zahrňte je do každého jídla.
- Mléčné výrobky (popřípadě rostlinné alternativy) jsou dobrým zdrojem vápníku, proteinů a vitamínů. Jogurt, sýr a mléko jsou vhodné jako snadný a rychlý snack. Dejte si 2 až 3 porce denně.
- Čerstvé, mražené či sušené a svařované ovoce a zelenina se všechny počítají do „pět porcí denně“. Omezit byste je měli jen v případě, že nemůžete přijímat velké množství vlákniny. Vláknina z ovoce a zeleniny zlepšuje trávení a poskytuje esenciální vitamíny a minerální látky.
- Sladká a mastná jídla byste měli jíst jen v malých množstvích. Avšak v případě, že potřebujete navýšit množství přijatých kalorií, kvůli snížení nebo zabránění ztráty hmotnosti, může vám být doporučeno přijímat více tuků a cukrů. Pokud jste se dosud snažili stravovat zdravě, omezovali jste příjem tuků a sacharidů, abyste si udrželi hmotnost, příjem většího množství tuků a sacharidů se vám může zdát podivný. Existují také zdravější alternativy tuků, jako například rostlinné oleje či pomazánky s obsahem rostlinných tuků.
Máte potíže s příjmem stravy a ztrácíte hmotnost?
Stejně jako vy nemusíte myslet na výživu, nemusí na ni myslet ani lékaři. Pokud máte problémy s příjmem stravy či přijímáním tekutin, neplánovaně jste ztratili hmotnost nebo máte obavy ohledně vašeho jídelníčku, svěřte se s tím vašemu lékaři. Péče o onkologického pacienta by měla být zaměřena na všechny jeho individuální potřeby. Je důležité si pamatovat, že nepotřebujete čekat na to, až se vás váš lékař zeptá na váš jídelníček. Je naprosto v pořádku, když začnete konverzaci o jídle a příjmu tekutin vy.
Co je nutriční screening a proč bych ho měl podstoupit?
Všichni pacienti s onkologickým onemocněním by měli podstoupit nutriční screening co nejdříve po diagnostikování onemocnění. Měli byste ho absolvovat bez ohledu na to, zda jste ztratili tělesnou hmotnost nebo ne. Zeptejte se svého lékaře.
Nutriční screening zahrnuje zhodnocení vaší tělesné výšky, tělesné hmotnosti a zodpovězení pár krátkých otázek o možné neplánované ztrátě tělesné hmotnosti, apetitu, příjmu stravy a o symptomech, které by mohly ovlivnit váš příjem stravy či tekutin.
Nutriční screening by měl být opakován v pravidelných intervalech. Pokud vám nutriční screening nebyl prováděn po delší dobu, upozorněte na to vašeho lékaře.