Výživa u některých onemocnění
Tuk nesvědčí ani srdci a cévám
Doporučuje se vyhýbat se tmavým masům, uzeninám, tučným sýrům a tukům. Přednost je třeba dávat nízkotučným výrobkům a do jídelníčku zařazovat dostatek zeleniny a ovoce. Pouze v případě, kdy pacient trpí otoky, se doporučuje vyhýbat se důsledně soleným pokrmům a minerálním vodám s obsahem sodíku.
Žlučník potřebuje pozornost
Každý organismus reaguje jinak, a proto je důležitý individuální přístup. To, co někomu vůbec neuškodí, jinému způsobí velké potíže. Každý si musí vyzkoušet na vlastní kůži, co mu nesvědčí. Obecně ale platí, že nejhorší kombinace jsou žloutky s tukem a cukrem. Žlučník nemá také rád přejídání, konzumaci těžkých a tučných pokrmů. Často záchvat způsobí nadýmavé pečivo a zelenina. Při sestavování jídelníčku se proto zaměřte na maso libové, k přípravě jídla použijte pouze minimum tuku a konzumujte dostatek vlákniny (ovoce, zeleninu). I klasické recepty se dají připravit tak, aby těmto požadavkům odpovídaly. Vhodný je i přípravek enterální klinické výživy Nutridrink Juice Style.
Vředy nesnášejí kávu
Obdobné zásady, které platí pro pacienty s onemocněním žlučníku, platí i pro choroby vředové. Jediným rozdílem je to, že „vředaři“ si mohou občas a v malém množství, třeba při rodinných oslavách, dopřát majonézu. Černá káva s kofeinem je však pro ně zcela tabu. I kávu bez kofeinu mohou pouze v přiměřeném množství. Při zažívacích potížích je vhodnější káva instantní, protože méně dráždí sliznici.
