Úvodní stranaVýživa dospělýchVýživa v nemociVýživa u některých onemocnění
 

Výživa u některých onemocnění

Tuk nesvědčí ani srdci a cévám

Doporučuje se vyhýbat se tmavým masům, uzeninám, tučným sýrům a tukům. Přednost je třeba dávat nízkotučným výrobkům a do jídelníčku zařazovat dostatek zeleniny a ovoce. Pouze v případě, kdy pacient trpí otoky, se doporučuje vyhýbat se důsledně soleným pokrmům a minerálním vodám s obsahem sodíku.

Žlučník potřebuje pozornost

 Každý organismus reaguje jinak, a proto je důležitý individuální přístup. To, co někomu vůbec neuškodí, jinému způsobí velké potíže. Každý si musí vyzkoušet na vlastní kůži, co mu nesvědčí. Obecně ale platí, že nejhorší kombinace jsou žloutky s tukem a cukrem. Žlučník nemá také rád přejídání, konzumaci těžkých a tučných pokrmů. Často záchvat způsobí nadýmavé pečivo a zelenina. Při sestavování jídelníčku se proto zaměřte na maso libové, k přípravě jídla použijte pouze minimum tuku a konzumujte dostatek vlákniny (ovoce, zeleninu). I klasické recepty se dají připravit tak, aby těmto požadavkům odpovídaly. Vhodný je i přípravek enterální klinické výživy Nutridrink Juice Style.

Vředy nesnášejí kávu

Obdobné zásady, které platí pro pacienty s onemocněním žlučníku, platí i pro choroby vředové. Jediným rozdílem je to, že „vředaři“ si mohou občas a v malém množství, třeba při rodinných oslavách, dopřát majonézu. Černá káva s kofeinem je však pro ně zcela tabu. I kávu bez kofeinu mohou pouze v přiměřeném množství. Při zažívacích potížích je vhodnější káva instantní, protože méně dráždí sliznici.

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

NUTRITEST