Úvodní stranaVýživa dospělýchVýživa u diabetiků
 

Výživa u diabetiků

Cukrovka (diabetes mellitus) je v posledních letech výrazně rostoucím celospolečenským problémem, hlavně ve vyspělých zemích. V ČR trpí cukrovkou asi 750 000 pacientů (což je každý 13!) a nárůst cukrovky 2. typu vede k její označení za epidemii.

Cukrovka vzniká v důsledku absolutního nebo relativního nedostatku hormonu inzulínu, který se tvoří ve slinivce břišní. Projevem je proto zvýšená hladina krevního cukru, neboť organismu chybí mechanismus vstupu glukózy do buněk, který zajišťuje právě inzulín.

Prvních několik let se sice nemoc nemusí výrazně projevovat, zvláště pokud se pomocí léků a režimových opatření daří držet ji pod kontrolou. Avšak dlouhodobě se na stavu organismu projevuje to, že dlouhodobě zápasí s nevyrovnanou hladinou cukru v krvi.

Dvojnásob to platí v případě, že pacient nedodržuje doporučení správné životosprávy a hladina krevního cukru mu kolísá.

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

NUTRITEST