Zdravá strava po operaci: když konzumace jídla není jednoduchou záležitostí

Správná výživa 
s adekvátním počtem kalorií a bílkovin je důležitou součástí pooperační rekonvalescence. 
Stres kolem operačního zákroku a následná péče může ale mít 
u pacienta za následek sníženou chuť k jídlu anebo obtíže s jedením. Lidé po operaci běžně ztrácejí 5 – 10 % své tělesné hmotnosti kvůli snížené chuti 
k jídlu a zvýšené potřebě výživy nezbytné k procesu uzdravování.
Pokud je to vaše situace nebo jste to právě vy, kdo pečuje o nemocného, následující rady vám mohou pomoci, jak si s případným nechutenstvím a dalšími problémy kolem stravy poradit.

Co může pacienta po operaci v souvislosti s výživou potkat 

•    Jídlo nechutná jako dříve – pokud má nemocný pocit, že konzumuje příliš mdlou stravu, zkuste mu ji okořenit. A nemusí jít o něco tak agresivního jako chilli papričky… Vybírejte spíše z různých bylinek, které jídlo dokáží zpestřit, a přitom nepodráždí žaludek. Pokud si nemocný stěžuje, že jídlo mu chutná příliš slaně nebo hořce, zkuste mu je maličko poprášit cukrem.

•    Pocity na zvracení – často jsou horší, když má člověk prázdný žaludek. Nebývá sice jednoduché přesvědčit sám sebe, že jídlo pomůže, ale opravdu
to může fungovat. Zkuste "těhotenský" trik: dejte nemocnému k posteli pár krekrů nebo piškoty. Když jich pár sní ještě před zvednutím se z postele, žaludek
se uklidní. Nenuťte nemocného do jedení velkých porcí. I pár soust se počítá.

•    Přílišná únava uvařit si jídlo – nemocný člověk z pochopitelných důvodů nemá sílu nazbyt. Pomoci ale může rodina nebo přátelé, případně sousedé z domu. Řešením může být také navaření jídla do zásoby a rozdělení na menší porce, které se dají zamrazit. Pak už stačí jen zásoby vyndat a opět rozmrazit.

•    Potíže při polykání – objevit se mohou i problémy s pohybem jazyka, bolestivé kousání atd. 
V takovém případě podávejte měkčí stravu: více povařenou, rozmixovanou atd. Vyvarujte se také příliš horkého, slaného, popřípadě příliš kořeněného jídla.

•    Nechuť k jídlu, pocit plnosti – Stěžuje si nemocný na pocit přejedení již
po několika snědených soustech? Pomoci mohou častěji podávané malé porce jídla během dne. Ptejte se nemocného, na co má chuť a pokud to jde, dopřejte mu to. Úspěch je i to, pokud od každého denního jídla sní třeba jen pár lžic. Dbejte proto zejména na rozmanitost stravy. 

(jah)

Zdroj: www.mayoclinic.org/news2010-mchi/5701.html

Čtěte dále:

Onkologická diagnóza I (video) - Vzkaz prof. MUDr. Jiřího Vorlíčka, CSc. onkologickým pacientům

„Nedopusťte, abyste v průběhu nemoci hubli!“Nemoc není vhodné období pro hubnutí. Výživa je při nádorovém onemocnění velmi důležitá a stává se Vašim...

Bez bílkovin se tělo neobejde. Dodejte mu je ve správném množství

Tuky, cukry, vitaminy, minerály – to všechno jsou živiny, bez kterých by lidský organismus nefungoval, jak má. Neméně důležitou složkou potravy jsou...

Kvalitní strava přináší zdraví a vitalitu nejen v seniorském věku

Vyvážený jídelníček je nezbytný pro zajištění a udržení vitality u lidí všech věkových skupin. Ať už je vám třicet, nebo šedesát, váš každodenní...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST