Zásady správného užívání přípravků tekuté výživy – sippingu

Přípravky tekuté výživy určené k doplnění energie a živin nad rámec běžné stravy jsou na trhu dostupné především ve formě nápojů. Aby je tělo mohlo co nejlépe využít, je třeba dodržovat určitá pravidla.  Co je sipping Tekutiny se dají konzumovat různě. Pacient je může pít ve velkých nebo malých množstvích, najednou nebo po malých doušcích, jednou nebo víckrát denně. V případě tekutých nutričních doplňků (například Nutridrink) se jako nejvhodnější způsob konzumace jeví takzvaný sipping. Toto označení pochází z angličtiny a znamená srkání, upíjení. Důležité je pomalu popíjet nápoj mezi jídly, po malých porcích. Nutriční doplněk se obvykle přidává navíc k běžné stravě, pro zlepšení příjmu energie, živin a posílení pacienta v době nemoci. Nutriční doplňky lze konzumovat v kteroukoli denní či noční dobu podle potřeby. Pacient by měl vědět, proč a jak Čím lépe je pacient informován, jak nutriční doplňky fungují, k čemu jsou dobré, co obsahují a proč je pro něj výhodné být v době nemoci nebo v rámci operace optimálně vyživován, tím lépe obvykle spolupracuje. Zejména na počátku užívání tekutých nutričních doplňků je třeba nemocnému zdůraznit nutnost jejich příjmu po malých porcích, tj. pít brčkem, po lžičkách či po malých doušcích. Tak se dá nejlépe zjistit, zda bude nemocný vybranou výživu dobře tolerovat a zda ji jeho organismus bude dobře trávit. Naopak nikdy by se neměl vypít celý nápoj najednou, a to ani v případě dlouhotrvajícího užívání. Na teplotě nezáleží, na chuti ano Nutriční doplňky lze konzumovat chlazené, uchovávané při pokojové teplotě nebo mírně zahřáté do 50 stupňů Celsia. Ponechejte na pacientovi, jakou teplotu nápoje zvolí. Mnoho pacientů konzumuje tyto nápoje chlazené. Chladný nápoj podporuje chuť k jídlu. Nutriční doplňky lze konzumovat po týdny i měsíce, musí však nemocnému chutnat. Je proto vhodné vyzkoušet více druhů a chutí nutričních doplňků a kontrolovat, kolik nemocný vypije a zda mu přípravek stále chutná, nebo je potřebná jeho záměna za jiný, ať už jen za jinou příchuť, nebo například vyměnit mléčný přípravek za džusový typ. Diabetici a nutriční doplňky Pro pacienty s diabetem jsou k dispozici plnohodnotné dia nápoje (například Diasip), vyvinuté speciálně pro potřeby diabetiků. Má-li však nemocný svou cukrovku dobře pod kontrolou, je možné podávat i nediabetické přípravky. (zak)  Zdroj: Prakt lékáren 2009;5(1):10–15. (www.solen.cz)

Čtěte dále:

Výživa seniorů III (video) - Výživa seniora po cévní mozkové příhodě

Cévní mozková příhoda (nebo také mozková mrtvice) je onemocnění, na které ročně postihuje mnoho lidí, po nemocech srdce a zhoubných nádorech se...

Boj s rakovinou aneb Jak se stravovat po zvládnutí léčby

Výživa je důležitou součástí boje s rakovinou. Správný jídelníček před léčbou, během ní i po ní může nemocnému pomoci cítit se lépe a posílit...

Podvýživa při nádorovém onemocnění? Bijte na poplach!

Podvýživa obvykle není to první, co nám ve spojení se slovem rakovina přijde na mysl. V našich představách je člověk s onkologickou...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST