Výživa v nemoci by se neměla podceňovat

Málokoho napadne, že nedostatečná výživa by mohla mít bezprostřední vliv na náš národ v srdci Evropy, v civilizovaném světě. Přesto jde 
o skutečnost, nicméně často přehlíženou. 
Mezi skupiny nejvíce ohrožené podvýživou patří lidé s chronickým onemocněním a také senioři. Až 40 procent pacientů v nemocnicích a 60 procent dlouhodobě nemocných v domácí péči trápí právě tento problém. Nemocniční strava má především pomáhat. 
Při zmínce o nemocniční stravě si možná mnozí představí nevábně vyhlížející pokrm neurčité chuti. To samozřejmě příliš lákavé není. Je ale důležité zmínit, že lékař 
u každého pacienta rozhodne při jeho nástupu do nemocnice o stravě, často 
ve formě speciální diety, která má sloužit především jako podpůrný prostředek samotné léčby. 

Výživa ruku v ruce s léčbou

Mohou se ale vyskytnout situace a životní etapy, ve kterých žádná strava nedokáže nemocnému dodat potřebné živiny. Náročné operace, onkologická léčba, onemocnění trávicího traktu – všichni takto nemocní trpí často nechutenstvím nebo jim příjem potravy znepříjemňují komplikace spojené s nemocí a léčbou. 
Špatná nebo nedostatečná výživa v těchto situacích pak vede k většímu výskytu komplikací, k delšímu pobytu v nemocnici a celkově snižuje šance na uzdravení. Správná výživa je pro pacienta proto jedním z nejdůležitějších předpokladů úspěšného zvládnutí jeho onemocnění. 
    
Problém podvýživy lze nicméně do značné míry pozitivně ovlivnit. Pacientům, 
u kterých podvýživa hrozí, může pomoci tekutá výživa, tzv. nutriční drinky. Tyto přípravky mohou zlepšit výsledky léčby základního onemocnění a snížit riziko komplikací. 
Mají vysokou energetickou hodnotu a různé složení, které umožňuje vybrat pro konkrétního pacienta v dané situaci právě to nejvhodnější řešení. Lze jimi běžnou stravu doplnit nebo i zcela nahradit. 
Podvýživa se nemusí týkat pouze nemocných. I lidé ve vyšším věku se s tímto problémem často potýkají. Ve vyšším věku je strava totiž často jednostranná, omezená možnostmi seniorů vařit a jejich sníženou chutí k jídlu, kdy se dotyční doslova odbydou kouskem čehokoliv, co jim možná dodá pocit zasycení, ale rozhodně ne potřebné živiny a energii. 
Nejen pro tyto nemocné v domácí péči jsou opět řešením problémů s výživou přípravky tekuté výživy, volně dostupné v lékárnách. 

(vek)

Čtěte dále:

7 potravin, které v létě skvěle ochladí organismus

Vysoké venkovní teploty neznamenají jen krásné dny plné slunce. Především představují zátěž pro náš organismus. Horko vyčerpává, způsobuje poruchy...

Jednotvárná strava seniorům nesvědčí

Lidský život do jisté míry opisuje kruh. Z křehkého a péči vyžadujícího dítěte člověk vyroste v soběstačného dospělého, aby byl...

Pacienti s nádorovým onemocněním jsou ohroženi podvýživou

Každý zhoubný nádor, i pokud je léčitelný, znamená pro pacienta dlouhodobé onemocnění a náročnou léčbu. Léčba ozařováním i chemoterapie mohou...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST