Výživa v nemoci by se neměla podceňovat

Málokoho napadne, že nedostatečná výživa by mohla mít bezprostřední vliv na náš národ v srdci Evropy, v civilizovaném světě. Přesto jde 
o skutečnost, nicméně často přehlíženou. 
Mezi skupiny nejvíce ohrožené podvýživou patří lidé s chronickým onemocněním a také senioři. Až 40 procent pacientů v nemocnicích a 60 procent dlouhodobě nemocných v domácí péči trápí právě tento problém. Nemocniční strava má především pomáhat. 
Při zmínce o nemocniční stravě si možná mnozí představí nevábně vyhlížející pokrm neurčité chuti. To samozřejmě příliš lákavé není. Je ale důležité zmínit, že lékař 
u každého pacienta rozhodne při jeho nástupu do nemocnice o stravě, často 
ve formě speciální diety, která má sloužit především jako podpůrný prostředek samotné léčby. 

Výživa ruku v ruce s léčbou

Mohou se ale vyskytnout situace a životní etapy, ve kterých žádná strava nedokáže nemocnému dodat potřebné živiny. Náročné operace, onkologická léčba, onemocnění trávicího traktu – všichni takto nemocní trpí často nechutenstvím nebo jim příjem potravy znepříjemňují komplikace spojené s nemocí a léčbou. 
Špatná nebo nedostatečná výživa v těchto situacích pak vede k většímu výskytu komplikací, k delšímu pobytu v nemocnici a celkově snižuje šance na uzdravení. Správná výživa je pro pacienta proto jedním z nejdůležitějších předpokladů úspěšného zvládnutí jeho onemocnění. 
    
Problém podvýživy lze nicméně do značné míry pozitivně ovlivnit. Pacientům, 
u kterých podvýživa hrozí, může pomoci tekutá výživa, tzv. nutriční drinky. Tyto přípravky mohou zlepšit výsledky léčby základního onemocnění a snížit riziko komplikací. 
Mají vysokou energetickou hodnotu a různé složení, které umožňuje vybrat pro konkrétního pacienta v dané situaci právě to nejvhodnější řešení. Lze jimi běžnou stravu doplnit nebo i zcela nahradit. 
Podvýživa se nemusí týkat pouze nemocných. I lidé ve vyšším věku se s tímto problémem často potýkají. Ve vyšším věku je strava totiž často jednostranná, omezená možnostmi seniorů vařit a jejich sníženou chutí k jídlu, kdy se dotyční doslova odbydou kouskem čehokoliv, co jim možná dodá pocit zasycení, ale rozhodně ne potřebné živiny a energii. 
Nejen pro tyto nemocné v domácí péči jsou opět řešením problémů s výživou přípravky tekuté výživy, volně dostupné v lékárnách. 

(vek)

Čtěte dále:

Zabraňte proleženinám aneb Jak se vleže neproležet

Proleženiny jsou strašákem jak pacientů, tak i zdravotnického personálu. Proč? Pacienta bolí a na personál jejich přítomnost vrhá špatné světlo....

Boj s rakovinou aneb Jak se stravovat po zvládnutí léčby

Výživa je důležitou součástí boje s rakovinou. Správný jídelníček před léčbou, během ní i po ní může nemocnému pomoci cítit se lépe a posílit...

Po operaci: 10 způsobů, jak do jídelníčku dodat kalorie a živin

Operace proběhla dobře, ale pacient z různých důvodů nepřijímá tolik stravy, resp. živin a kalorií, kolik by potřeboval pro zdárné...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST