Výživa může pomoci zpomalit degeneraci mozku u lidí s Alzheimerovou chorobou

„Alzheimer“ je záludné onemocnění označované jako degenerativní onemocnění mozku, 
při kterém dochází 
k odumírání části mozkových buněk. Lékaři zatím nemoc neumějí zcela vyléčit, mohou ale díky lékům proces degenerace výrazně zpomalit. 
A pomoci může i výživa.

Mozek starších lidí trpících Alzheimerovou nemocí, jejichž strava obsahuje vysoké množství určitých živin, je v lepší kondici než u ostatních pacientů. Dokazuje to 
i lepší dosažené skóre v testech mentálních dovedností. Tyto výsledky přinesl výzkum publikovaný v lednovém vydání prestižního odborného časopisu Neurology.

1. Staří lidé konzumující pestrou paletu vitaminů a omega3-nenasycených mastných kyselin měli menší mentální potíže, které se obvykle pojí s Alzheimerovou chorobou, než ti, jejichž jídelníček obsahoval méně těchto živin.

2. Pacienti, kteří do jídelníčku zařadili potraviny bohaté na omega3-mastné kyseliny a vitaminy C, D, E a vitaminy skupiny B, častěji lépe skórovali v testech mentálních schopností oproti lidem se stravou chudší na tyto výživové prvky. 

3. Senioři, kteří konzumovali transmastné kyseliny, měli větší mentální potíže pojící se s Alzheimerovou nemocí a horší výsledky v testech prověřujících paměť než ti, kdo je do jídelníčku příliš nezařazovali. 

Kde hledat potřebné vitaminy

Omega3-nenasycené mastné kyseliny – jsou nezbytné pro zdraví člověka, tělo je však samo neumí vyrobit. Je tedy nezbytné dodávat je organismu zvenčí. Potraviny bohaté na omega3-nenasycené mastné kyseliny: ryby (jsou také zdrojem vitaminu D), ořechy.

Vitaminy B, C a E –  jsou obsaženy v ovoci (i sušeném), zelenině, v rýži, rybách, bramborách, … Vitamin B12 – hraje důležitou roli pro správné fungování nervové soustavy. Obsahují jej živočišné produkty, jako jsou mléko, maso, vejce, hovězí 
a telecí játra. Na co raději v jídelníčku zapomenout – jsou transmastné kyseliny – přirozeně se vyskytují v malém množství v hovězím a skopovém tuku (najdete je tedy i v mléce a ve výrobcích z těchto druhů masa). Tyto kyseliny vznikají 
i synteticky, při výrobě ztužených tuků z rostlinných olejů při hydrogenaci. Následně se vyskytují tam, kde se ztužené tuky používají: v krémových náplních do sušenek, trvanlivém pečivu, čokoládě.

Tekutá výživa pomůže doplnit chybějící vitaminy

Pokud z jakéhokoli důvodu nemůže nemocný konzumovat klasické potraviny, pomoci mohou nutriční drinky. Tato lékařsky ověřená tekutá výživa pro posílení organismu pacienta nabízí širokou paletu výrobků tak, aby si mohl vybrat opravdu každý podle svých specifických potřeb. 

(jah)

Zdroj: Neurology; 2012 78: 241–249

Čtěte dále:

Správná výživa pomáhá pacientům s Parkinsonovou chorobou

Parkinsonova choroba je provázena odumíráním některých typů nervových buněk a dalšími změnami v mozkové tkáni pacientů. Nervové buňky...

Správná strava v době nemoci pomůže dostat se rychleji do kondice

Pokud tělo dostává během nemoci energii, má lepší šanci se s neduhem vypořádat. Následující řádky přinášejí konkrétní tipy, jak s nemocí...

7 potravin, které v létě skvěle ochladí organismus

Vysoké venkovní teploty neznamenají jen krásné dny plné slunce. Především představují zátěž pro náš organismus. Horko vyčerpává, způsobuje poruchy...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST