Vracíte se po operaci z nemocnice? Chcete, co nejdříve získat zpět svou sílu? Věnujte péči výživě!

Doplňte chybějící živiny – především bílkoviny – a dbejte na přísun vitamínů, minerálních látek a dostatečný příjem tekutin. Velkým pomocníkem jsou přípravky tekuté výživy! Pobyt v nemocnici a plánovaná či akutní operace jsou pro lidský organismus velkou zátěží. Stres, bolest, snížený příjem potravy před operací a po ní, to vše ovlivňuje náš zdravotní stav. Výživa těsně po operaci je v rukou lékaře a o dalším postupu rozhoduje spolu s ním nutriční terapeutka. rodina operovaného by se ale měla vždy o výživu pacienta zajímat. Při operaci dochází ke ztrátě bílkovin a ty je třeba co nejrychleji doplnit. Denní potřeba bílkovin u dospělého člověka je přibližně 1 g na 1 kg tělesné hmotnosti, ale v nemoci se potřeba bílkovin může až zdvojnásobit. Po operaci je pacient často slabý, nechutná mu, někdy nemá ani sílu se najíst. A to je okamžik, kdy je třeba co nejrychleji zasáhnout a situaci změnit, protože pacientovi hrozí podvýživa. Nedostatečná výživa znamená oslabení organismu, rány se špatně hojí, zvyšuje se riziko komplikací, zvyšuje se riziko proleženin a prodlužuje se i pobyt v nemocnici. A co máme dělat, když pacient zkonzumuje například jen polovinu porce a některá jídla zcela odmítá? Existuje jednoduchý recept: využijme přípravky tekuté výživy! Přípravky tekuté výživy (sipping) účinně doplní výživu nemocného. Mají přesně definované složení (bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny, stopové prvky) a jsou dostupné v mnoha chuťových variantách. Snadno se vstřebávají a nezatěžují organismus. Pro rychlý a účinný návrat do kondice je zásadní podmínkou plnohodnotná výživa s vyváženým poměrem jednotlivých živin, vitamínů a minerálních látek a tuto podmínku nám pomůže splnit sipping. Dodržování zásad pitného režimu – alespoň 2 litry tekutin denně – k úspěšné rekonvalescenci samozřejmě patří také. (lix) Zdroj: uk.nutricia.com

Čtěte dále:

Správná strava v době nemoci pomůže dostat se rychleji do kondice

Pokud tělo dostává během nemoci energii, má lepší šanci se s neduhem vypořádat. Následující řádky přinášejí konkrétní tipy, jak s nemocí...

Onkologická diagnóza IV (video) - Výživa před a po onkologické operaci

MUDr.Šachlová z Masarykova onkologického ústavu v Brně dnes radí, jak by se měl pacient připravit na onkologickou operaci. Kdy a co by měl jíst a co...

Podvýživa představuje problém i ve vyspělých zemích

Navzdory obecnému mínění je podvýživa u starších pacientů podstatně větším problémem než obezita. Přinejmenším tehdy, pokud je...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST