Usnadněte člověku s Alzheimerovou nemocí jeho stravování

Lidé s Alzheimerovou chorobou vyžadují poněkud specifický přístup k výživě a stravování. K hlavním projevům nemoci totiž patří těžká porucha myšlení a chápání okolního světa i sebe sama, která má na svědomí i omezenou až znemožněnou samoobslužnost. Správná a dostatečná výživa přitom dokáže často velmi pozitivně ovlivnit stav nemocného.

Ani málo, ani moc

U pacientů s Alzheimerovou chorobou může být problém již v množství jídla. Někteří by nejraději jedli neustále nebo si nepamatují, kdy naposledy něco zkonzumovali, a jiní zase jíst zapomínají nebo necítí hlad. Stejně tak tomu může být s přísunem tekutin.
  • Podávejte proto jídlo pravidelně a nenechejte nemocného nekontrolovaně konzumovat vše, na co přijde.
  • U nejedlíků je naopak třeba velmi dbát na pravidelný denní jídelní režim a kontrolovat, kolik jídla snědli. Přísun tekutin je důležitý, zejména aby nedošlo k dehydrataci, která významně zhoršuje celkový stav.

Příprava jídla a jeho složení

Pokud je to možné, pacienta je vhodné zapojovat do přípravy jídla. Zvládne-li to, může pomáhat s vařením nebo může prostírat stůl či mýt nádobí. Naopak pokud je pacient v takovém stavu, že mu hrozí úraz v kuchyni, je třeba zajistit jeho bezpečnost – nenechat ho manipulovat s plynem a elektřinou, bezpečně uchovávat nože a jiné ostré předměty.  V různých fázích nemoci mohou usnadnit stravování přípravky tekuté výživy obsahující plné spektrum živin včetně vitamínů a stopových prvků, které jsou připravené k přímé konzumaci a mohou doplnit klasickou stravu nebo ji plnohodnotně nahradit. Vhodnými doplňky pro vaše blízké s Alzheimerovou demencí jsou např. přípravky Nutridrink Protein, obsahující vysoké množství bílkovin, nebo Nutridrink Multi Fiber s vlákninou.

Zásady pro samotnou konzumaci jídla

  • Potravu by měl nemocný s Alzheimerovou chorobou dostávat v pravidelných intervalech a raději pod dohledem. 
  • Vhodnější jsou menší porce.
  • Samozřejmostí by měla být vyvážená strava s dostatkem ovoce a zeleniny. 
  • Jídlo by měl nemocný konzumovat v klidu, pokud možno u běžně prostřeného stolu. 
  • Stravování by mělo být pro nemocného snadné, aby byl co nejsoběstačnější. 
  • Je-li to potřeba, je vhodné použít lžíce pro lepší úchop či hrníčky s krytem proti rozlití. 
  • Je třeba věnovat pozornost také hygieně po jídle včetně denního mytí zubů nebo zubní protézy.
(zak) Zdroj:
 www.nia.nih.gov
 www.gerontologie.cz

Čtěte dále:

Nemocný s rakovinou potřebuje pestrý jídelníček

Kvalitu života pacienta s nádorovým onemocněním lze výrazně ovlivnit výživou. Pokud je pacient v dobrém výživovém stavu a má dostatečný...

Průzkum: Čeští lékaři už umí pacientkám s karcinomem prsu sdělit diagnózu citlivě, rezervy však mají v informování o léčbě a důležitosti výživy

Karcinom prsu je po karcinomu tlustého střeva druhým nejčastějším zhoubným nádorem u žen v České republice. Lékaři každým rokem registrují přes...

Ovlivňuje výživa pacientů s rakovinou tlustého střeva průběh jejich onemocnění?

Dnes už asi všichni víme, že nezdravá strava s přemírou červeného masa a nedostatkem zeleniny a ovoce zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST