Správnou výživou proti depresivním stavům

Deprese může postihnout kohokoli, některé životní okolnosti však její riziko zvyšují. Výskyt depresí například stoupá s věkem, je častější u lidí chronicky nemocných, u lidí s nízkým sociálním statutem nebo s nízkým příjmem. Jen málo se zatím ví o tom, jak může vznik depresí ovlivnit způsob a kvalita našeho stravování.

Existují živiny zlepšující náladu?

V minulosti se většina vědeckých výzkumů zabývala otázkou, jak depresivní stavy souvisí s nedostatkem (nebo naopak nadbytkem) konkrétních látek v potravě, minerálů nebo vitaminů. Částečně byly tyto studie úspěšné a výsledky naznačují, že riziko depresí může například zvyšovat nedostatečný příjem kyseliny listové, vitaminů B komplexu nebo omega-3 mastných kyselin. Na druhou stranu je potřeba mít na paměti, že složení běžné stravy je velmi komplexní, jednotlivé živiny se navzájem ovlivňují, a není tak jednoduché stanovit vliv samostatných látek na psychický stav člověka.

Zdravá strava je zdravá nejen pro tělo

Mnozí odborníci jsou toho názoru, že celkový způsob stravování a přístup k němu má na naše psychické zdraví větší vliv než přesné množství jednotlivých složek obsažených v potravě. Bylo například prokázáno, že celkově „zdravá strava“ má pozitivní účinky na lidskou psychiku a snižuje riziko vzniku demence u mužů ve vyšším věku. Také depresivní příznaky jsou méně časté u lidí, kteří se stravují zdravě, pestře a vyváženě. Deprese je často spojena se ztrátou chuti k jídlu, ale zároveň nekvalitní a nedostatečná strava může příznaky deprese prohlubovat a zhoršovat. Proto je nutné u lidí léčících se s depresemi dbát na pravidelný a dostatečný příjem potravy, která by měla být čerstvá, pestrá a vyvážená. Zvláště důležitý je tento problém u starých lidí, kteří častěji trpí jak depresivními stavy, tak nechutenstvím nebo dokonce podvýživou. (vek) Zdroj: Kuczmarski MF. Higher Healthy Eating Index-2005 scores associated with reduced symptoms of depression in an urban population: findings from the Healthy Aging in Neighborhoods of Diversity Across the Life Span (HANDLS) study. J Am Diet Assoc 2010(Mar);110(3):383-389.

Čtěte dále:

Průjem na cestách

Léto je časem výletů, dovolené někde za horami a mělo by být i časem pohody. V létě ale na nás častěji než v jiném období roku číhá nebezpečí...

Šest tipů pro lepší náladu aneb Ulevte si od deprese

Depresivní stavy mohou mimo jiné zapříčinit také nechutenství. Dlouhodobé odmítání potravy pak může skončit až podvýživou.I proto je velmi důležité...

Usnadněte člověku s Alzheimerovou nemocí jeho stravování

Lidé s Alzheimerovou chorobou vyžadují poněkud specifický přístup k výživě a stravování. K hlavním projevům nemoci totiž patří...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST