Správnou výživou proti depresivním stavům

Deprese může postihnout kohokoli, některé životní okolnosti však její riziko zvyšují. Výskyt depresí například stoupá s věkem, je častější u lidí chronicky nemocných, u lidí s nízkým sociálním statutem nebo s nízkým příjmem. Jen málo se zatím ví o tom, jak může vznik depresí ovlivnit způsob a kvalita našeho stravování.

Existují živiny zlepšující náladu?

V minulosti se většina vědeckých výzkumů zabývala otázkou, jak depresivní stavy souvisí s nedostatkem (nebo naopak nadbytkem) konkrétních látek v potravě, minerálů nebo vitaminů. Částečně byly tyto studie úspěšné a výsledky naznačují, že riziko depresí může například zvyšovat nedostatečný příjem kyseliny listové, vitaminů B komplexu nebo omega-3 mastných kyselin. Na druhou stranu je potřeba mít na paměti, že složení běžné stravy je velmi komplexní, jednotlivé živiny se navzájem ovlivňují, a není tak jednoduché stanovit vliv samostatných látek na psychický stav člověka.

Zdravá strava je zdravá nejen pro tělo

Mnozí odborníci jsou toho názoru, že celkový způsob stravování a přístup k němu má na naše psychické zdraví větší vliv než přesné množství jednotlivých složek obsažených v potravě. Bylo například prokázáno, že celkově „zdravá strava“ má pozitivní účinky na lidskou psychiku a snižuje riziko vzniku demence u mužů ve vyšším věku. Také depresivní příznaky jsou méně časté u lidí, kteří se stravují zdravě, pestře a vyváženě. Deprese je často spojena se ztrátou chuti k jídlu, ale zároveň nekvalitní a nedostatečná strava může příznaky deprese prohlubovat a zhoršovat. Proto je nutné u lidí léčících se s depresemi dbát na pravidelný a dostatečný příjem potravy, která by měla být čerstvá, pestrá a vyvážená. Zvláště důležitý je tento problém u starých lidí, kteří častěji trpí jak depresivními stavy, tak nechutenstvím nebo dokonce podvýživou. (vek) Zdroj: Kuczmarski MF. Higher Healthy Eating Index-2005 scores associated with reduced symptoms of depression in an urban population: findings from the Healthy Aging in Neighborhoods of Diversity Across the Life Span (HANDLS) study. J Am Diet Assoc 2010(Mar);110(3):383-389.

Čtěte dále:

Výživa seniorů II (video) – Senior, podvýživa a chronická onemocnění

Chronická onemocnění jsou hlediska výživy pro starší pacienty nejvíce riziková. Víte, která onemocnění to jsou a o jaká rizika se jedná? Jaké kroky...

Výživa u pacientů s CHOPN

Téměř polovina pacientů s chronickou obstruktivní plicní nemocí (CHOPN) trpí podváhou a stav výživy se v průběhu onemocnění postupně...

Časná enterální výživa a zotavení po operaci

Časná enterální výživa se dnes zavádí u různých typů operací trávicího traktu. Jedná se o období, kdy pacient ještě nemůže přijímat normální stravu a...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST