Správná výživa přispívá k rychlejšímu hojení rány

Akutní poranění se z mnoha důvodů může dostat do chronického stadia, kdy se léčba stává mnohem náročnější a výsledek se nemusí obejít bez případných trvalých následků. Adekvátní výživa je přitom jedním 
z důležitých pomocníků pro zdárné hojení rány. 

Rány na těle člověka mohou vznikat různým způsobem: úrazem, operačně či jako důsledek určité nemoci. Mohou být akutní nebo i chronické 
– v případě, že se hojí déle než měsíc. Samotné hojení je komplikovaný proces probíhající 
v několika fázích. Navíc je při něm nutná souhra řady faktorů. Při vzniku akutní rány je nutné nejdříve zastavit krvácení. Následně se zde vytváří krevní sraženina, která ránu „zalepí“. Poté dochází k odstranění poškozené tkáně 
– tu nahrazuje tkáň nová. Tvoří se také nové drobné cévky, obnovuje se poničená kůže a začíná vznikat jizva. V ráně se ale může vyskytnout infekce, která samotné hojení komplikuje a může přejít do chronického stadia. 

Rizikových faktorů, které mohou hojení rány prodloužit, je mnoho, například: 

    •    chronické onemocnění jater,
    •    artritida,
    •    diabetes,
    •    selhání ledvin,
    •    kouření,
    •    cévní problémy,
    •    seniorský věk pacienta,
    •    podvýživa.

Nepodceňujte stravu

Jedním z faktorů, které mohou napomoci zabránit špatnému a zdlouhavému hojení, je správná skladba jídelníčku. Co tedy organismus při hojení ran potřebuje nejvíce? Zejména bílkoviny, cukry (sacharidy), aminokyseliny, tuky, antioxidanty a minerály. Důležité je také hlídat dostatečný příjem energie – ta může být tělu dodávána právě kvalitní stravou. 

Bílkoviny

Jsou nezbytné pro podporu a obnovu tkání. Nedostatek bílkovin zapříčiňuje pokles tvorby kolagenu (důležitého pro schopnost tvorby kvalitního a pevného vaziva), což prodlužuje proces hojení. Nemocnému se v tomto období proto doporučuje denně zkonzumovat 1,5 g bílkovin na jeden kilogram tělesné váhy – kolik to znamená konkrétních potravin, si můžete spočítat podle této tabulky.

Tuky a sacharidy 

Hlavním zdrojem energie pro lidské tělo – a pro hojení ran – jsou cukry a tuky. Nejvíce energie při hojení ran potřebuje tzv. syntéza kolagenu. Počet kalorií nezbytných pro tento proces úměrně stoupá s rozsahem a obtížností konkrétní rány. 

Aminokyseliny

L-arginin – tato aminokyselina zvyšuje syntézu kolagenu a urychluje hojení poraněných tkání. 

Antioxidanty

Vitamin C, vitamin A – hrají důležitou roli při syntéze kolagenu. Navíc působí jako ochrana před vznikem infekce, která může hojení rány prodloužit. 

Minerály

Zinek – tento stopový prvek je součástí syntézy bílkovin.
Železo – je nezbytné při tvorbě kolagenu. 


(jah)

Zdroj: www.worldofwounds.com/Home/Portals/0/Expert%20Guide%20Nutrition%20Wound%20Healing_final_lr.pdf

Čtěte dále:

Podvýživa při nádorovém onemocnění? Bijte na poplach!

Podvýživa obvykle není to první, co nám ve spojení se slovem rakovina přijde na mysl. V našich představách je člověk s onkologickou...

Bílkoviny ve vašem jídelníčku: máte jich opravdu dostatek?

Bílkoviny jsou pro tělo člověka jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být...

Zdravá strava po operaci: když konzumace jídla není jednoduchou záležitostí

Správná výživa s adekvátním počtem kalorií a bílkovin je důležitou součástí pooperační rekonvalescence. Stres kolem operačního zákroku a...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST