Správná výživa přispívá k rychlejšímu hojení rány

Akutní poranění se z mnoha důvodů může dostat do chronického stadia, kdy se léčba stává mnohem náročnější a výsledek se nemusí obejít bez případných trvalých následků. Adekvátní výživa je přitom jedním 
z důležitých pomocníků pro zdárné hojení rány. 

Rány na těle člověka mohou vznikat různým způsobem: úrazem, operačně či jako důsledek určité nemoci. Mohou být akutní nebo i chronické 
– v případě, že se hojí déle než měsíc. Samotné hojení je komplikovaný proces probíhající 
v několika fázích. Navíc je při něm nutná souhra řady faktorů. Při vzniku akutní rány je nutné nejdříve zastavit krvácení. Následně se zde vytváří krevní sraženina, která ránu „zalepí“. Poté dochází k odstranění poškozené tkáně 
– tu nahrazuje tkáň nová. Tvoří se také nové drobné cévky, obnovuje se poničená kůže a začíná vznikat jizva. V ráně se ale může vyskytnout infekce, která samotné hojení komplikuje a může přejít do chronického stadia. 

Rizikových faktorů, které mohou hojení rány prodloužit, je mnoho, například: 

    •    chronické onemocnění jater,
    •    artritida,
    •    diabetes,
    •    selhání ledvin,
    •    kouření,
    •    cévní problémy,
    •    seniorský věk pacienta,
    •    podvýživa.

Nepodceňujte stravu

Jedním z faktorů, které mohou napomoci zabránit špatnému a zdlouhavému hojení, je správná skladba jídelníčku. Co tedy organismus při hojení ran potřebuje nejvíce? Zejména bílkoviny, cukry (sacharidy), aminokyseliny, tuky, antioxidanty a minerály. Důležité je také hlídat dostatečný příjem energie – ta může být tělu dodávána právě kvalitní stravou. 

Bílkoviny

Jsou nezbytné pro podporu a obnovu tkání. Nedostatek bílkovin zapříčiňuje pokles tvorby kolagenu (důležitého pro schopnost tvorby kvalitního a pevného vaziva), což prodlužuje proces hojení. Nemocnému se v tomto období proto doporučuje denně zkonzumovat 1,5 g bílkovin na jeden kilogram tělesné váhy – kolik to znamená konkrétních potravin, si můžete spočítat podle této tabulky.

Tuky a sacharidy 

Hlavním zdrojem energie pro lidské tělo – a pro hojení ran – jsou cukry a tuky. Nejvíce energie při hojení ran potřebuje tzv. syntéza kolagenu. Počet kalorií nezbytných pro tento proces úměrně stoupá s rozsahem a obtížností konkrétní rány. 

Aminokyseliny

L-arginin – tato aminokyselina zvyšuje syntézu kolagenu a urychluje hojení poraněných tkání. 

Antioxidanty

Vitamin C, vitamin A – hrají důležitou roli při syntéze kolagenu. Navíc působí jako ochrana před vznikem infekce, která může hojení rány prodloužit. 

Minerály

Zinek – tento stopový prvek je součástí syntézy bílkovin.
Železo – je nezbytné při tvorbě kolagenu. 


(jah)

Zdroj: www.worldofwounds.com/Home/Portals/0/Expert%20Guide%20Nutrition%20Wound%20Healing_final_lr.pdf

Čtěte dále:

Správnou výživou proti depresivním stavům

Deprese může postihnout kohokoli, některé životní okolnosti však její riziko zvyšují. Výskyt depresí například stoupá s věkem, je častější...

Nesprávný jídelníček prodlužuje délku nemoci

V době nemoci je jídlo často to poslední, na co člověk myslí. Přitom se ukazuje, že kvůli špatné skladbě jídelníčku se prodlužuje doba...

Po operaci: co jíst, abychom byli brzy opět fit

Jakýkoli operační zásah do těla vyžaduje vždy čas na zotavení. Někdy je tato doba delší, jindy se do kondice dostaneme po několika dnech. Ke zkrácení...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST