Správná výživa pomáhá pacientům s Parkinsonovou chorobou

Parkinsonova choroba je provázena odumíráním některých typů nervových buněk a dalšími změnami v mozkové tkáni pacientů. Nervové buňky jsou poškozovány zánětlivým procesem a také zvýšenou produkcí škodlivých volných kyslíkových radikálů. Přežití nervových buněk v těchto nepříznivých podmínkách by mohly usnadnit takzvané neuroprotektivní látky.

Přirozené látky, které mohou pomoci

Neuroprotektivní látky nejsou zázračným lékem na Parkinsonovu chorobu. Patří však k takzvaným „nemoc modifikujícím“ látkám, to znamená, že mohou nemoc ovlivnit a zpomalit její průběh. Odborníci tyto látky doporučují jako podpůrný prostředek při léčbě Parkinsonovy choroby a dalších onemocnění a v současné době probíhají rozsáhlé vědecké studie na toto téma. Mezi nejčastěji zmiňované látky patří v této souvislosti koenzym Q10 a kreatin.

Správná výživa a Parkinsonova choroba

Zdravotní stav každého člověka do značné míry závisí na složení a kvalitě přijímané potravy a u člověka s chronickým onemocněním to platí dvojnásob. Proto je potřeba výživě u pacientů s Parkinsonovou chorobou věnovat značnou pozornost. Častěji se u nich setkáváme s těmito specifickými problémy: Vysoký obsah bílkovin ve stravě snižuje vstřebávání léků (levodopa). Třes u pacientů v pokročilém stadiu onemocnění zhoršuje schopnost samostatného příjmu potravy. Pacienti v pokročilém stadiu onemocnění mohou mít problémy s polykáním. Při Parkinsonově chorobě se zhoršuje také čich, což snižuje chuť k jídlu a vede k ubývání hmotnosti. Výše uvedené problémy lze samozřejmě řešit, ale je k tomu nutná trpělivost a individuální péče o každého pacienta. Aby nedocházelo k ovlivnění vstřebávání léků látkami obsaženými ve stravě, je nutné správně načasovat příjem potravy. Dále je třeba počítat s tím, že samotné jídlo je pro člověka v pokročilém stadiu onemocnění poměrně náročný úkol, který vyžaduje dost času, energie a soustředění – ať už kvůli třesu rukou, nebo kvůli polykacím obtížím. V tomto ohledu může velmi pomoci tekutá strava, nutridrinky, které lze snadno popíjet, ke konzumaci jsou připravené kdykoli a pro člověka s obtížným polykáním představují značnou úlevu. (vek) Zdroje:
Kones R. Parkinson's disease: mitochondrial molecular pathology, inflammation, statins, and therapeutic neuroprotective nutrition. Nutr Clin Pract 2010(Aug);25(4):371-389.
Dostál V, Chvístková E. výživa u Parkinsonovy nemoci. Mladá fronta a.s., 2010.

Čtěte dále:

Podvýživa nemusí být jen nízká hmotnost

Podvýživa je běžným příznakem pokročilého stadia nádorového onemocnění, avšak podle všeho je mezi onkologickými pacienty ještě daleko rozšířenější,...

Pro pacienty s rakovinou je správná výživa často náročný úkol

Léčba rakoviny představuje pro nemocného velikou zátěž a souvisí s ní bohužel i celá řada nežádoucích účinků. Některé z nich...

Chytré tipy dovolí seniorům zůstat v domácím prostředí

Většina starších lidí tvrdí, že nikde jinde jim nebude tak dobře jako ve vlastním bytě nebo domě. Poradíme Vám jak zařídit, aby ve svých domovech...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST