Správná výživa pomáhá pacientům s Parkinsonovou chorobou

Parkinsonova choroba je provázena odumíráním některých typů nervových buněk a dalšími změnami v mozkové tkáni pacientů. Nervové buňky jsou poškozovány zánětlivým procesem a také zvýšenou produkcí škodlivých volných kyslíkových radikálů. Přežití nervových buněk v těchto nepříznivých podmínkách by mohly usnadnit takzvané neuroprotektivní látky.

Přirozené látky, které mohou pomoci

Neuroprotektivní látky nejsou zázračným lékem na Parkinsonovu chorobu. Patří však k takzvaným „nemoc modifikujícím“ látkám, to znamená, že mohou nemoc ovlivnit a zpomalit její průběh. Odborníci tyto látky doporučují jako podpůrný prostředek při léčbě Parkinsonovy choroby a dalších onemocnění a v současné době probíhají rozsáhlé vědecké studie na toto téma. Mezi nejčastěji zmiňované látky patří v této souvislosti koenzym Q10 a kreatin.

Správná výživa a Parkinsonova choroba

Zdravotní stav každého člověka do značné míry závisí na složení a kvalitě přijímané potravy a u člověka s chronickým onemocněním to platí dvojnásob. Proto je potřeba výživě u pacientů s Parkinsonovou chorobou věnovat značnou pozornost. Častěji se u nich setkáváme s těmito specifickými problémy: Vysoký obsah bílkovin ve stravě snižuje vstřebávání léků (levodopa). Třes u pacientů v pokročilém stadiu onemocnění zhoršuje schopnost samostatného příjmu potravy. Pacienti v pokročilém stadiu onemocnění mohou mít problémy s polykáním. Při Parkinsonově chorobě se zhoršuje také čich, což snižuje chuť k jídlu a vede k ubývání hmotnosti. Výše uvedené problémy lze samozřejmě řešit, ale je k tomu nutná trpělivost a individuální péče o každého pacienta. Aby nedocházelo k ovlivnění vstřebávání léků látkami obsaženými ve stravě, je nutné správně načasovat příjem potravy. Dále je třeba počítat s tím, že samotné jídlo je pro člověka v pokročilém stadiu onemocnění poměrně náročný úkol, který vyžaduje dost času, energie a soustředění – ať už kvůli třesu rukou, nebo kvůli polykacím obtížím. V tomto ohledu může velmi pomoci tekutá strava, nutridrinky, které lze snadno popíjet, ke konzumaci jsou připravené kdykoli a pro člověka s obtížným polykáním představují značnou úlevu. (vek) Zdroje:
Kones R. Parkinson's disease: mitochondrial molecular pathology, inflammation, statins, and therapeutic neuroprotective nutrition. Nutr Clin Pract 2010(Aug);25(4):371-389.
Dostál V, Chvístková E. výživa u Parkinsonovy nemoci. Mladá fronta a.s., 2010.

Čtěte dále:

Zabraňte proleženinám aneb Jak se vleže neproležet

Proleženiny jsou strašákem jak pacientů, tak i zdravotnického personálu. Proč? Pacienta bolí a na personál jejich přítomnost vrhá špatné světlo....

Chůze velmi svědčí svalům

Nejnovější výzkumy ukazují, že chůze svědčí všem a především starším lidem. Podle vědců dokonce platí, že čím rychleji starší člověk chodí,...

Podvýživa při nádorovém onemocnění? Bijte na poplach!

Podvýživa obvykle není to první, co nám ve spojení se slovem rakovina přijde na mysl. V našich představách je člověk s onkologickou...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST