Správná výživa pomáhá pacientům s Parkinsonovou chorobou

Parkinsonova choroba je provázena odumíráním některých typů nervových buněk a dalšími změnami v mozkové tkáni pacientů. Nervové buňky jsou poškozovány zánětlivým procesem a také zvýšenou produkcí škodlivých volných kyslíkových radikálů. Přežití nervových buněk v těchto nepříznivých podmínkách by mohly usnadnit takzvané neuroprotektivní látky.

Přirozené látky, které mohou pomoci

Neuroprotektivní látky nejsou zázračným lékem na Parkinsonovu chorobu. Patří však k takzvaným „nemoc modifikujícím“ látkám, to znamená, že mohou nemoc ovlivnit a zpomalit její průběh. Odborníci tyto látky doporučují jako podpůrný prostředek při léčbě Parkinsonovy choroby a dalších onemocnění a v současné době probíhají rozsáhlé vědecké studie na toto téma. Mezi nejčastěji zmiňované látky patří v této souvislosti koenzym Q10 a kreatin.

Správná výživa a Parkinsonova choroba

Zdravotní stav každého člověka do značné míry závisí na složení a kvalitě přijímané potravy a u člověka s chronickým onemocněním to platí dvojnásob. Proto je potřeba výživě u pacientů s Parkinsonovou chorobou věnovat značnou pozornost. Častěji se u nich setkáváme s těmito specifickými problémy: Vysoký obsah bílkovin ve stravě snižuje vstřebávání léků (levodopa). Třes u pacientů v pokročilém stadiu onemocnění zhoršuje schopnost samostatného příjmu potravy. Pacienti v pokročilém stadiu onemocnění mohou mít problémy s polykáním. Při Parkinsonově chorobě se zhoršuje také čich, což snižuje chuť k jídlu a vede k ubývání hmotnosti. Výše uvedené problémy lze samozřejmě řešit, ale je k tomu nutná trpělivost a individuální péče o každého pacienta. Aby nedocházelo k ovlivnění vstřebávání léků látkami obsaženými ve stravě, je nutné správně načasovat příjem potravy. Dále je třeba počítat s tím, že samotné jídlo je pro člověka v pokročilém stadiu onemocnění poměrně náročný úkol, který vyžaduje dost času, energie a soustředění – ať už kvůli třesu rukou, nebo kvůli polykacím obtížím. V tomto ohledu může velmi pomoci tekutá strava, nutridrinky, které lze snadno popíjet, ke konzumaci jsou připravené kdykoli a pro člověka s obtížným polykáním představují značnou úlevu. (vek) Zdroje:
Kones R. Parkinson's disease: mitochondrial molecular pathology, inflammation, statins, and therapeutic neuroprotective nutrition. Nutr Clin Pract 2010(Aug);25(4):371-389.
Dostál V, Chvístková E. výživa u Parkinsonovy nemoci. Mladá fronta a.s., 2010.

Čtěte dále:

Správná strava v době nemoci pomůže dostat se rychleji do kondice

Pokud tělo dostává během nemoci energii, má lepší šanci se s neduhem vypořádat. Následující řádky přinášejí konkrétní tipy, jak s nemocí...

Senioři potřebují více bílkovin – udrží je v dobré kondici

I lidé ve vyšším věku mohou zůstat silní a v dobré kondici – zásadní je konzumovat dostatečné množství bílkovin. Ty jsou totiž důležité pro...

Boj s nežádoucími účinky při léčbě rakoviny zvládnete i doma

Řada pacientů, kteří se léčí s onkologickým onemocněním, se kromě léčby potýká i s jejími nežádoucími účinky. K těm méně závažným,...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST