Správná výživa pomáhá pacientům s Parkinsonovou chorobou

Parkinsonova choroba je provázena odumíráním některých typů nervových buněk a dalšími změnami v mozkové tkáni pacientů. Nervové buňky jsou poškozovány zánětlivým procesem a také zvýšenou produkcí škodlivých volných kyslíkových radikálů. Přežití nervových buněk v těchto nepříznivých podmínkách by mohly usnadnit takzvané neuroprotektivní látky.

Přirozené látky, které mohou pomoci

Neuroprotektivní látky nejsou zázračným lékem na Parkinsonovu chorobu. Patří však k takzvaným „nemoc modifikujícím“ látkám, to znamená, že mohou nemoc ovlivnit a zpomalit její průběh. Odborníci tyto látky doporučují jako podpůrný prostředek při léčbě Parkinsonovy choroby a dalších onemocnění a v současné době probíhají rozsáhlé vědecké studie na toto téma. Mezi nejčastěji zmiňované látky patří v této souvislosti koenzym Q10 a kreatin.

Správná výživa a Parkinsonova choroba

Zdravotní stav každého člověka do značné míry závisí na složení a kvalitě přijímané potravy a u člověka s chronickým onemocněním to platí dvojnásob. Proto je potřeba výživě u pacientů s Parkinsonovou chorobou věnovat značnou pozornost. Častěji se u nich setkáváme s těmito specifickými problémy: Vysoký obsah bílkovin ve stravě snižuje vstřebávání léků (levodopa). Třes u pacientů v pokročilém stadiu onemocnění zhoršuje schopnost samostatného příjmu potravy. Pacienti v pokročilém stadiu onemocnění mohou mít problémy s polykáním. Při Parkinsonově chorobě se zhoršuje také čich, což snižuje chuť k jídlu a vede k ubývání hmotnosti. Výše uvedené problémy lze samozřejmě řešit, ale je k tomu nutná trpělivost a individuální péče o každého pacienta. Aby nedocházelo k ovlivnění vstřebávání léků látkami obsaženými ve stravě, je nutné správně načasovat příjem potravy. Dále je třeba počítat s tím, že samotné jídlo je pro člověka v pokročilém stadiu onemocnění poměrně náročný úkol, který vyžaduje dost času, energie a soustředění – ať už kvůli třesu rukou, nebo kvůli polykacím obtížím. V tomto ohledu může velmi pomoci tekutá strava, nutridrinky, které lze snadno popíjet, ke konzumaci jsou připravené kdykoli a pro člověka s obtížným polykáním představují značnou úlevu. (vek) Zdroje:
Kones R. Parkinson's disease: mitochondrial molecular pathology, inflammation, statins, and therapeutic neuroprotective nutrition. Nutr Clin Pract 2010(Aug);25(4):371-389.
Dostál V, Chvístková E. výživa u Parkinsonovy nemoci. Mladá fronta a.s., 2010.

Čtěte dále:

Onkologická diagnóza IV (video) - Výživa před a po onkologické operaci

MUDr.Šachlová z Masarykova onkologického ústavu v Brně dnes radí, jak by se měl pacient připravit na onkologickou operaci. Kdy a co by měl jíst a co...

Pečujete o blízkého člověka? Nebojte se požádat o zákonný finanční příspěvek

Na určitou dobu svého života se může stát pečujícím kdokoli z nás. Protože to pro většinu lidí znamená vzdát se některých aktivit, nebo...

Výživa pomáhá obnovit svaly oslabené nečinnost

Naše svaly citlivě reagují na způsob života, který vedeme – pokud je nějakou dobu nepoužíváme, začnou se cítit zbytečné a postupně slábnou. Úbytek...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST