Rozložení tukové tkáně se u anorektiček v průběhu léčby mění

Je známo, že z hlediska rizika infarktu, mozkové mrtvice a dalších onemocnění je nejnebezpečnější takzvaný centrální typ obezity, kdy se tuková tkáň ukládá především v oblasti břicha. Právě k takovému ukládání tuku mají sklon pacientky s anorexií krátce poté, co se jim podaří znormalizovat svoji váhu. Pokud však u normální výživy vydrží, rozložení jejich tělesného tuku se opět promění.

Z anorexie rovnou k obezitě?

Anorexia nervosa je psychiatrické onemocnění charakterizované těžkou podvýživou a zároveň panickým strachem z tloustnutí. Ačkoliv zkreslené vnímání vlastního těla je u pacientek s anorexií způsobené především psychickými faktory, jejich strach o vlastní postavu po obnovení příjmu potravy může mít i reálný základ. Pacientky se často obávají především nabírání tuku v oblasti pasu a podle odborníků tato očekávání odpovídají skutečnosti: ženy, kterým se po prodělané anorexii podařilo normalizovat svoji váhu, mají v oblasti pasu významně více tuku než zdravé ženy se stejnou hmotností. Na druhou stranu pokud zdravý nárůst hmotnosti vydrží, rozložení tukové tkáně se opět změní a později se neliší od rozložení tuku u zdravých žen.

Jak doplnit váhu

Na počátku léčby svého onemocnění se většina pacientek s anorexií cítí plná a přejedená, mohou také trpět otoky nebo zácpou. I přes tyto nepříjemné příznaky je základem léčby anorexie pravidelná strava v dostatečných dávkách, to znamená pět denních jídel obsahujících ve vyváženém poměru všechny důležité látky. Normální stravu je vhodné doplnit přípravky tekuté výživy, především v případech, kdy nárůst hmotnosti je příliš pomalý. Tyto přípravky totiž představují snadno stravitelný příjem energie navíc a také obsahují všechny potřebné látky, vitaminy a minerály.  (vek) Zdroj:
 Mayer LE, et al. Adipose tissue distribution after weight restoration and weight maintenance in women with anorexia nervosa. Am J Clin Nutr 2009(Nov);90(5):1132-1137.  

Čtěte dále:

Zabraňte proleženinám aneb Jak se vleže neproležet

Proleženiny jsou strašákem jak pacientů, tak i zdravotnického personálu. Proč? Pacienta bolí a na personál jejich přítomnost vrhá špatné světlo....

Šest tipů pro lepší náladu aneb Ulevte si od deprese

Depresivní stavy mohou mimo jiné zapříčinit také nechutenství. Dlouhodobé odmítání potravy pak může skončit až podvýživou.I proto je velmi důležité...

Léto přináší zvýšené riziko dehydratace

S nástupem horkých letních dní trávíme mnohem více času venku. Sluníčko nás láká do přírody a k vodě, užíváme si dovolenou, více cestujeme. Léto...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST