Rizika a úskalí používání mixované stravy pro výživu sondou

Při různých onemocněních je odpovídající výživa nedílnou součástí zdravotní péče. Její skladba odpovídá pacientově změněné potřebě příjmu specifických živin a jejich vzájemným poměrům při onemocnění. Hodnocení a úpravy ve výživě provádí odborník – nutriční terapeut, který také navrhuje optimální skladbu potravin či jejich doplnění.

Při podávání výživy do sondy obvykle lékař či nutriční terapeut stanoví pacientovi i vhodný přípravek sondové enterální výživy, který zajistí požadovanou skladbu živin a dávku energie se všemi potřebnými vitamíny a minerálními látkami. Této optimální skladby potřebných nutrientů při přípravě sondové výživy mixováním běžně dostupných potravin nemůžeme obvykle docílit.   Mixovanou běžnou stravou nedosáhneme potřebné koncentrace živin v objemově tolerovatelných dávkách.   Na základě vlastních zkušeností z praxe, je pro podávání do sondy nevhodné mixovat běžné komerční pokrmy určené pro zdravé osoby. Z takového pokrmu totiž získáme velký objem stravy s nízkou koncentrací živin. Samotné rozmixování tuhé stravy vyžaduje doplnění tekutin pro naředění na potřebnou tekutou konzistenci. Běžný pokrm (například maso s přílohou) s celkovou gramáží 300 g musíme pro získání použitelné konzistence pro podání sondou obvykle naředit do objemu 800 – 1000 ml. Kapacita trávicího traktu (především žaludku) však není tak velká (obvykle 300 ml). Živiny obsažené v původní porci tedy nelze jednorázově zkonzumovat kvůli vysokému objemu stravy.   Například při rozmixování porce halušek nebo boloňských špaget, se z původní porce 400 g stane 1000 ml husté tekutiny. Živiny obsažené v původní jedné porci tak máme rozředěné do porcí nejméně tří. Nejsme tak schopni zajistit potřebné množství živin na celý den (znamenalo by podávat 2-3 litry mixované a naředěné stravy.                                                              
Hotové jídlo, porce pro dospělou osobu*Halušky suzeným masem a se zelím 400 gBoloňské špagety 400 g
Energetická hodnota2682kJ/ 640 kcal2229 kJ/ 532 kcal
Tuky28,8 g18,8 g
Sacharidy76 g68 g
Bílkoviny16,8 g18,4 g
Objem stravy po rozmixovaní a naředění dané porce stravy do vhodné konzistence pro podání sodnou**1000 ml1000 ml
  /* nutriční hodnoty uvedené na obale hotových pokrmů /** na základě osobního testování   Nutriční složení (bílkoviny, tuky, cukry) i energetická hodnota mixované tekuté stravy jsou zpravidla velmi nevyvážené, obvykle zcela nedostatečné. Pokud u tekuté stravy chceme zajistit vyšší energetickou hodnotu v menším objemu, je třeba využívat složky (zejména tuky), které jsou velmi rizikové pro možnost vyvolání průjmů, ale i jiných zažívacích obtíží (například žlučníkových). Pokud jde o vitamíny, minerální látky a další nezbytné nutriční komponenty, je taková strava naprosto nedostatečná. Přitom právě ti, kterým je tato strava podávána, mají zvýšenou potřebu mnoha nutričních komponent (například vláknina, antioxidanty, zinek, n-3, n-6 mastné kyseliny...).   Není snadné zajistit hygienickou bezpečnost mixované stravy   Tekutá mixovaná strava je z principu své výroby velmi riziková forma stravování. Při její přípravě (mixování, cezení, ředění, skladování) hrozí značné riziko mikrobiální kontaminace. Jelikož jde o tekutinu obsahující živiny, je také hygienicky velmi riziková při jakémkoliv poklesu teploty pod bezpečnou hranici 65 °C. V takové chvíli se stává ideálním živným roztokem pro pomnožení bakterií. Pro podání do sondy však není možné podávat horkou stravu. Je nutné stravu zchladit na bezpečnou teplotu, ideálně kolem 36oC.   Připravená tekutá mixovaná strava nemůže být bez předchozí pasterizace či sterilizace podávána v průběhu delšího časového období. Protože kuchyňsky připravenou stravu je třeba podat v relativně krátkém intervalu po dokončení tepelné úpravy (max. 4 h), není obvykle realizovatelné podat pacientovi celkový připravený objem takovéto stravy. Vzhledem k nutným časovým prodlevám pro mechanickou úpravu pokrmu, jeho zchlazení na bezpečnou teplotu a následný transport k pacientovi, lze předpokládat podání maximálně jedné dávky mixované stravy (cca 300 ml) před uplynutím povolené doby použitelnosti. V reálných podmínkách však připravíme cca 800 - 1400 ml mixované stravy. Nespotřebovanou většinu je tedy nutno zlikvidovat, ev. správně zachladit a hygienicky uskladnit. Jde o zcela nehospodárné nakládání s potravinami, vzhledem k faktu, že po tolik náročném zpracování můžeme až poloviční množství vyhodit.     Na podkladě osobního testování různých variant kuchyňsky připravené mixované stravy lze shrnout tyto obecné problémy:
      
  • nutriční hodnota denní dávky mixované stravy často jen do 1500 kcal, a to při podání celkového objemu cca 3 l denně
  •   
  • výrazné riziko průjmů či nevolností (např. vzhledem k nutnému využití oleje pro doplnění energetické hodnoty, podílu a druhu sacharidů a vlivem často nesprávné teploty podání)
  •   
  • nedostatečný obsah bílkovin
  •   
  • nedostatečný obsah dalších významných složek výživy (vitamíny, minerály, vláknina, zinek)
  •   
  • celkově vysoké hygienické riziko mikrobiální kontaminace během zpracování a podávání
  •   
  • nikdy nelze přesně stanovit skutečné podané množstvíenergie, dávky základních živin, minerálních látek a vitaminů
  •   
  • nutriční dávky v jednotlivých dnech výrazně kolísají, nelze tedy předpokládat ani stabilní složení v průběhu delšího období podávání
  •   
  • nelze garantovat, že pacient dostává své potřebné a adekvátní množství živin
  •  
  Autor: Mgr. Tamara Starnovská Vedoucí nutriční terapeutka

Čtěte dále:

Kvalitní strava přináší zdraví a vitalitu nejen v seniorském věku

Vyvážený jídelníček je nezbytný pro zajištění a udržení vitality u lidí všech věkových skupin. Ať už je vám třicet, nebo šedesát, váš každodenní...

Podpořte s námi pacientské organizace rakoviny prsu a přijďte si zaplavat!

Při příležitosti mezinárodního Dne zdravých prsou 15. 10. 2012 pořádá Aliance žen s rakovinou prsu akci Plaveme prsa! Cílem...

Co lze udělat před operací – a bude se hodit zejména po ní

Nehubněte – pokud vám to výslovně nedoporučí lékař, sami rozhodně před zákrokem nehubněte. Tělo tímto procesem ztrácí důležité...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST