Rakovina ohrožuje život stejně jako podvýživa

Náhlá a na první pohled neodůvodněná ztráta na váze obvykle nesignalizuje nic dobrého. Potvrdí-li lékaři jako příčinu zhoubný nádor, obvykle následuje intenzivní terapie, která hubnutí dále zhoršuje.
Hubnutí během nádorového onemocnění není obyčejnou ztrátou kilogramů. Tělo se všemožně snaží chorobu potlačit, čímž využívá obrovské množství energie. Oproti obyčejnému hubnutí při nedostatku stravy dochází ke zrychlení metabolismu. Tělo denně spotřebuje velké množství vlastního tuku a především svalů. U nádorových onemocnění je proto extrémně důležité zabránit hubnutí, a tím i podvýživě nebo ji pak včas léčit.

Správná výživa je důležitá pro silnou imunitu

Boj proti rakovině vyžaduje opravdu silné léčebné zbraně. Vedlejším účinkem takové léčby pak obvykle bývá celková slabost organismu. Chce-li pacient zákeřnou chorobu porazit, musí současně řešit špatný stav výživy, který protinádorovou terapii nezřídka provází. Jen dostatečný příjem všech důležitých živin a minerálů pomůže imunitnímu systému, který hraje při ničení rakovinných buněk zásadní roli, opět získat potřebnou sílu pro boj s nemocí.

Více příčin špatné výživy

Bohužel, pacienty s nádorovým onemocněním často trápí nechutenství, zvracení, zácpa nebo naopak průjem. Schopnost přijímat stravu může ovlivnit i špatný psychický stav pacienta, depresivní nálada. Často dochází i ke změnám čichu 
a vnímání chuti dříve oblíbených jídel. Některé potíže působí růst nádoru a bohužel 
i samotná protinádorová terapie.

Bojujte proti podvýživě 

Odborníci už dlouho vědí, že dostatečná a kvalitní výživa je klíčovou součástí léčebného úsilí u déle trvajících chorob, včetně rakoviny. Doporučuje se jíst častěji menší porce jídla, zařadit stravu bohatou na bílkoviny a věnovat dostatečnou pozornost i pitnému režimu. Velmi vhodné je zařazení přípravků speciální tekuté výživy – nutričních drinků – do stravy nemocných. Vždy je vhodné výživu konzultovat s ošetřujícím lékařem nebo nutričním terapeutem.
Hubnutí během nádorového onemocnění není obyčejnou ztrátou kilogramů. 
Tělo se všemožně snaží chorobu potlačit, čímž využívá obrovské množství energie. Oproti obyčejnému hubnutí při nedostatku stravy se tady metabolismus naopak zrychluje a tělo denně spotřebuje velké množství vlastního tuku a především svalů. A právě proto je v případě onkologicky nemocných extrémně důležité se takové podvýživě nejlépe vyvarovat anebo ji pak s co největším nasazením léčit. Zdroj: ezinearticles.com

Čtěte dále:

Kvalitní výživa a rekonvalescence po operaci

Pooperační období má i u těch zdánlivě nejjednodušších a nejkratších operací mnohá úskalí. Člověk není stroj, který by se dal naprogramovat nebo...

Vracíte se po operaci z nemocnice? Chcete, co nejdříve získat zpět svou sílu? Věnujte péči výživě!

Doplňte chybějící živiny – především bílkoviny – a dbejte na přísun vitamínů, minerálních látek a dostatečný příjem tekutin....

K paliativní péči patří i správná výživa

Paliativní péče se zabývá péčí o pacienty se závažnými onemocněními. Filozofií této formy péče je zajistit umírání člověka tak, aby nebylo...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST