Psychika hraje při léčbě anorexie hlavní roli

Onemocnění anorexií mnohdy nekončí jen úspěšnou "vykrmovací" léčbou a obnovením normální váhy. Mnoho pacientek má totiž i po ukončení léčby stále sklon přijímat příliš málo potravy a navíc s nedostatečnou kalorickou hodnotou. Podle odborníků má na příjem potravy u pacientek s anorexií velký vliv celková duševní pohoda.

Úspěch léčby je často jen dočasný

Anorexie je vážné psychiatrické onemocnění, u nějž se úmrtnost pohybuje okolo 5 %. Základem léčby je důsledný stravovací režim při hospitalizaci, jehož cílem je obnovení normální váhy. I když v tomto ohledu bývá nemocniční léčba poměrně úspěšná, změnit nezdravý postoj pacientek k příjmu potravy se daří již méně. Po propuštění mnoho z nich pokračuje ve svých původních stravovacích návycích a dokonce zhruba 50 % pacientek je nutné znovu hospitalizovat v průběhu jednoho roku od ukončení předchozí léčby.

Psychika a příjem potravy spolu úzce souvisí

Ačkoliv celá řada psychických příznaků anorexie po obnovení normální váhy mizí, často přetrvávají specifické problémy s výběrem potravy a příjmem přiměřeného počtu kalorií. Některé studie ukazují, že pacientky, které již během hospitalizace raději volily potraviny s nižší kalorickou hodnotou a také si dopřávaly méně pestrou stravu, musely být častěji po propuštění znovu hospitalizovány. Z toho je patrné, že samotný „výkrm“ nestačí a je důležité pochopit také psychické faktory, které ke špatným stravovacím návykům vedou.

V hlavní roli úzkost

Někteří odborníci se domnívají, že nezdravé stravovací návyky u anorexie jsou spojené především s pocitem úzkosti. Často právě úzkostné osobnosti mají sklon k tomu, aby se u nich rozvinul strach z jídla a rigidní stravovací návyky. Tímto způsobený pokles hmotnosti pak ještě zvyšuje úzkostné ladění člověka a bludný kruh se uzavírá. Tento vztah však naštěstí platí také obráceně: pokud se podaří snížit úzkostné pocity u pacientek, zvyšují se jejich naděje na trvalé vyléčení. (vek) Zdroj:
Steinglass JE, et al. Pre-meal anxiety and food intake in Anorexia Nervosa. Appetite 2010(Oct);55(2):214-218.

Čtěte dále:

Vyrobte si vlastní sváteční crackers

V předchozím článku jste si vyzkoušeli svoje znalosti mezinárodních vánočních tradic, nyní si vyzkoušejte i praktickou výrobu britských...

Výživa u pacientů s CHOPN

Téměř polovina pacientů s chronickou obstruktivní plicní nemocí (CHOPN) trpí podváhou a stav výživy se v průběhu onemocnění postupně...

Železo v červeném mase neškodí, naopak

Spotřeba ryb a drůbeže v posledních letech vzrůstá, zatímco hovězího nebo vepřového masa si dopřáváme stále méně. Optimisté se mohou...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST