Průzkum: Čeští lékaři už umí pacientkám s karcinomem prsu sdělit diagnózu citlivě, rezervy však mají v informování o léčbě a důležitosti výživy

Karcinom prsu je po karcinomu tlustého střeva druhým nejčastějším zhoubným nádorem u žen 
v České republice. Lékaři každým rokem registrují přes šest tisíc nových případů tohoto onemocnění. 
Z čerstvého průzkumu společnosti Nutricia a Aliance žen s rakovinou prsu plyne, 
že čeští lékaři už umí sdělit diagnózu šetrně 
a srozumitelně. Pacientkám však chybí informace 
o průběhu léčby a o výživě, která je pro úspěšné zvládnutí onkologické léčby velmi důležitá. Přitom 71 % pacientek trpělo v průběhu léčby nechutenstvím a 46 % pacientek během léčby zhubnulo. 

Lékaři už umí sdělit diagnózu rakoviny prsu srozumitelně a šetrně, uvedlo téměř 
80 % dotazovaných žen. Nicméně více jak třetina z nich postrádá praktické informace o průběhu léčby, a tak jim v době nemoci nejvíce pomáhají rady 
a zkušenosti jiných onkologických pacientek. 

Z průzkumu dále plyne, že 61 % pacientek s diagnózou rakoviny prsu nebylo před zahájením nebo v průběhu léčby poučeno o správné výživě a její důležitosti. „Často se domníváme, že hubnutí nebo menší chuť k jídlu prostě k nemoci patří. Ale je to přesně naopak, protože zesláblý organismus má daleko horší podmínky pro boj 
s nádorovým onemocněním,“ říká Jaroslava Pavlíčková, nutriční terapeutka 
a specialistka na výživu z webu www.vyzivavnemoci.cz a dodává: „Zvláště pak, když pacient podstupuje náročnou onkologickou léčbu, je zcela nezbytné dodat mu potřebnou výživu a zvýšit tak šanci na úspěch léčby. Preferujeme zejména potraviny s vysokým obsahem kvalitních bílkovin (masa, krájené sýry, tvrdé tvarohy, mléčné výrobky).“

Rezervy jsou i na straně pacientek. Pouze necelých 50 % z nich se samo aktivně zajímalo o to, jak se ideálně stravovat v průběhu nemoci, aby tělo i přes problémy
s nechutenstvím mělo dostatek energie a živin pro boj s nemocí. Informace od ošetřujícího lékaře jsou vždy na prvním místě. Mimo to pacientky projevily zájem
o odborné přednášky, webové stránky s problematikou správné výživy v nemoci
a také o odbornou konzultaci se specialistou na výživu – ta je dostupná online právě na www.vyzivavnemoci.cz. 

Čtěte dále:

Usnadněte člověku s Alzheimerovou nemocí jeho stravování

Lidé s Alzheimerovou chorobou vyžadují poněkud specifický přístup k výživě a stravování. K hlavním projevům nemoci totiž patří...

Průzkum: Čeští lékaři už umí pacientkám s karcinomem prsu sdělit diagnózu citlivě, rezervy však mají v informování o léčbě a důležitosti výživy

Karcinom prsu je po karcinomu tlustého střeva druhým nejčastějším zhoubným nádorem u žen v České republice. Lékaři každým rokem registrují přes...

Senioři potřebují více bílkovin – udrží je v dobré kondici

I lidé ve vyšším věku mohou zůstat silní a v dobré kondici – zásadní je konzumovat dostatečné množství bílkovin. Ty jsou totiž důležité pro...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST