Pro pacienty s rakovinou je správná výživa často náročný úkol

Léčba rakoviny představuje pro nemocného velikou zátěž a souvisí s ní bohužel i celá řada nežádoucích účinků. Některé z nich negativně ovlivňují chuť k jídlu nebo schopnost přijímat potravu a jejich důsledkem může být až podvýživa. O správné stravování pacienta s rakovinou bychom se měli vždy snažit, protože dostatečná výživa pomáhá tělu lépe se vyrovnat s těžkým onemocněním.

Příjem potravy je ovlivněn téměř vždy

Negativní vliv na stravování a výživu člověka mají v podstatě všechny druhy léčby zhoubných nádorů:
  • chirurgická léčba,
  • chemoterapie,
  • ozařování,
  • imunoterapie.
Záleží také na tom, kde v těle se zhoubný nádor nachází. Z hlediska příjmu potravy jsou pochopitelně nejproblematičtější nádory trávicího traktu, nádory lokalizované v ústí dutině nebo krku, jícnu, žaludku a střevech. Nejčastější vedlejší účinky protinádorové léčby, které negativně ovlivňují příjem potravy, jsou následující:
  • ztráta chuti k jídlu,
  • citlivá a bolestivá ústní sliznice,
  • sucho v ústech,
  • obtížné polykání,
  • nevolnost a nutkání ke zvracení,
  • průjem nebo naopak zácpa,
  • chronická bolest, deprese a úzkost.
Podvýživa, která může vzniknout jako následek nedostatečného příjmu potravy, způsobuje svalovou slabost, únavu, větší náchylnost k infekcím, nebo dokonce neschopnost dokončit protinádorovou léčbu. Podvýživa se často ještě zhoršuje tehdy, když zhoubný nádor roste nebo se šíří do dalších částí těla.

Nápoje pomáhají

I když pacient potravu odmítá nebo ji nedokáže přijímat v dostatečném množství, je nutné mu zajistit dostatečný přísun energie a všech důležitých látek. Jako doplněk stravy jsou v těchto případech vhodné nutridrinky, které je možné popíjet během dne po malých doušcích, jsou k dispozici v mnoha různých příchutích a mají značný energetický obsah i všechny důležité živiny ve správném poměru. Velkou výhodou je také tekutá forma nutridrinků, protože odpadá kousání, obtížné polykání a také dráždění rozbolavělé ústní sliznice. (vek) Zdroj: Buijs N. et al. Perioperative arginine-supplemented nutrition in malnourished patients with head and neck cancer improves long-term survival. Am J Clin Nutr. 2010 Nov; 92 (5): 1151–6.

Čtěte dále:

Nádorové onemocnění v rodině – praktické rady pro pečující

Každé nádorové onemocnění v rodině je šokem! Díky lékařské vědě však v mnoha případech mohou pacienti trpící zhoubným nádorem zůstávat...

K paliativní péči patří i správná výživa

Paliativní péče se zabývá péčí o pacienty se závažnými onemocněními. Filozofií této formy péče je zajistit umírání člověka tak, aby nebylo...

Zácpa na cestách je také nepříjemná

Může být způsobená nedostatečným příjmem tekutin, nepravidelným stravovacím režimem, stravou s nízkým obsahem vlákniny, nedostatkem pohybu, někdy...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST