Pro pacienty s rakovinou je správná výživa často náročný úkol

Léčba rakoviny představuje pro nemocného velikou zátěž a souvisí s ní bohužel i celá řada nežádoucích účinků. Některé z nich negativně ovlivňují chuť k jídlu nebo schopnost přijímat potravu a jejich důsledkem může být až podvýživa. O správné stravování pacienta s rakovinou bychom se měli vždy snažit, protože dostatečná výživa pomáhá tělu lépe se vyrovnat s těžkým onemocněním.

Příjem potravy je ovlivněn téměř vždy

Negativní vliv na stravování a výživu člověka mají v podstatě všechny druhy léčby zhoubných nádorů:
  • chirurgická léčba,
  • chemoterapie,
  • ozařování,
  • imunoterapie.
Záleží také na tom, kde v těle se zhoubný nádor nachází. Z hlediska příjmu potravy jsou pochopitelně nejproblematičtější nádory trávicího traktu, nádory lokalizované v ústí dutině nebo krku, jícnu, žaludku a střevech. Nejčastější vedlejší účinky protinádorové léčby, které negativně ovlivňují příjem potravy, jsou následující:
  • ztráta chuti k jídlu,
  • citlivá a bolestivá ústní sliznice,
  • sucho v ústech,
  • obtížné polykání,
  • nevolnost a nutkání ke zvracení,
  • průjem nebo naopak zácpa,
  • chronická bolest, deprese a úzkost.
Podvýživa, která může vzniknout jako následek nedostatečného příjmu potravy, způsobuje svalovou slabost, únavu, větší náchylnost k infekcím, nebo dokonce neschopnost dokončit protinádorovou léčbu. Podvýživa se často ještě zhoršuje tehdy, když zhoubný nádor roste nebo se šíří do dalších částí těla.

Nápoje pomáhají

I když pacient potravu odmítá nebo ji nedokáže přijímat v dostatečném množství, je nutné mu zajistit dostatečný přísun energie a všech důležitých látek. Jako doplněk stravy jsou v těchto případech vhodné přípravky tekuté výživy,  které je možné popíjet během dne po malých doušcích, jsou k dispozici v mnoha různých příchutích a mají značný energetický obsah i všechny důležité živiny ve správném poměru. Velkou výhodou je také jejich tekutá forma, protože odpadá kousání, obtížné polykání a také dráždění rozbolavělé ústní sliznice. (vek) Zdroj: Buijs N. et al. Perioperative arginine-supplemented nutrition in malnourished patients with head and neck cancer improves long-term survival. Am J Clin Nutr. 2010 Nov; 92 (5): 1151–6.

Čtěte dále:

Nežádoucí účinky chemoterapie nebo radioterapie pomůže omezit správná výživa

Protinádorové chemoterapie i radioterapie mají negativní účinky na všechny živé buňky, nejvíce však na ty, které rychle rostou. U člověka...

Podvýživa nemusí být jen nízká hmotnost

Podvýživa je běžným příznakem pokročilého stadia nádorového onemocnění, avšak podle všeho je mezi onkologickými pacienty ještě daleko rozšířenější,...

Jak ulehčit zotavení po operaci – kdo nám pomůže?

Výživa – nutrice – je důležitou součástí boje s onemocněním a někdy je její úloha přímo klíčová. A takovou situací rekonvalescence po operaci...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST