Poruchy polykání mohou vést k vážné podvýživě. Nepodceňujte je!

Schopnost polknout potravu nebo tekutinu bez potíží se může zdravému člověku jevit jako naprostá samozřejmost. To ale neplatí pro pacienty, kteří prodělali určitou chorobu (nebo se s ní stále potýkají). U nich 
je třeba zajistit speciální výživu.
Porucha polykání, tzv. dysfagie, znamená potíže v jedné nebo ve více fázích procesu polykání. Polykání je například doprovázeno bolestmi, pocitem, že jídlo zůstává v krku, nebo se nemocný při jídle zakuckává či kašle. Pacienti s těžkou poruchou mohou být zcela neschopni polknout jídlo, tekutinu nebo jen sliny. 
To samozřejmě ztěžuje samotnou konzumaci potravy a tekutin. Často je tak obtížné dostat do těla dostatek kalorií a výživných látek – nemocný hubne, 
a hrozí tak podvýživa a dehydratace. Poruchy polykání se mohou objevit v jakémkoli věku, nejčastěji ale u starších lidí, kdy dochází ke ztrátě chrupu a ochabnutí svalstva potřebného k polykání.

Tyto potíže jsou často důsledkem nemoci, například: 

•    onemocněními nervového systému (mrtvice, Alzheimerova choroba, Parkinsonova nemoc, demence, roztroušená skleróza),
•    infekcí v ústech a horních cestách dýchacích,
•    operací v ústech a v krku,
•    poranění hlavy nebo míchy,
•    nádorů hlavy, krku nebo jícnu. 
Při těchto poruchách se může zhoršit a zpomalit součinnost svalů potřebných 
pro polykání anebo zpracování potravy, může také dojít ke vdechnutí potravy 
s následnými komplikacemi (například zápalem plic).

Zvyšte pacientovi přísun kalorií 

Pokud jsou u pacienta problémy s polykáním diagnostikovány, z hlediska rizika podvýživy je nutné zaměřit se na přísun kvalitních živin.
Speciální výživa krémové konzistence se zvýšeným obsahem energie a bílkovin pomůže zajistit výživu pacientů s poruchou polykání. 

Další doporučení    

•    Podávejte častěji menší porce.
•    Volte to nejvýživnější z pacientových oblíbených jídel.
•    Mixujte stravu.
•    Přidávejte do jídel výživné a kalorické přísady, jako jsou sušené mléko, sýr, smetana.
•    Vyzkoušejte speciální doplňky stravy ve formě nutričních přípravků.   

(jah)
Zdroj: 
NIH: National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (http://www.ninds.nih.gov/disorders/swallowing_disorders/swallowing_disorders.htm) 
www.zdn.cz/clanek/priloha-lekarske-listy/poruchy-polykani-diferencialni-diagnoza-170867
www.nutridrink.cz

Čtěte dále:

Pitný režim je důležitý nejen v horkých dnech

Že jsou tekutiny pro tělo důležité, je známá věc. Náš organismus je z velké části tvořen právě vodou, a potřebuje ji tedy pro...

Léto přináší zvýšené riziko dehydratace

S nástupem horkých letních dní trávíme mnohem více času venku. Sluníčko nás láká do přírody a k vodě, užíváme si dovolenou, více cestujeme. Léto...

Podvýživa při nádorovém onemocnění? Bijte na poplach!

Podvýživa obvykle není to první, co nám ve spojení se slovem rakovina přijde na mysl. V našich představách je člověk s onkologickou...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST