Poruchy polykání mohou vést k vážné podvýživě. Nepodceňujte je!

Schopnost polknout potravu nebo tekutinu bez potíží se může zdravému člověku jevit jako naprostá samozřejmost. To ale neplatí pro pacienty, kteří prodělali určitou chorobu (nebo se s ní stále potýkají). U nich 
je třeba zajistit speciální výživu.
Porucha polykání, tzv. dysfagie, znamená potíže v jedné nebo ve více fázích procesu polykání. Polykání je například doprovázeno bolestmi, pocitem, že jídlo zůstává v krku, nebo se nemocný při jídle zakuckává či kašle. Pacienti s těžkou poruchou mohou být zcela neschopni polknout jídlo, tekutinu nebo jen sliny. 
To samozřejmě ztěžuje samotnou konzumaci potravy a tekutin. Často je tak obtížné dostat do těla dostatek kalorií a výživných látek – nemocný hubne, 
a hrozí tak podvýživa a dehydratace. Poruchy polykání se mohou objevit v jakémkoli věku, nejčastěji ale u starších lidí, kdy dochází ke ztrátě chrupu a ochabnutí svalstva potřebného k polykání.

Tyto potíže jsou často důsledkem nemoci, například: 

•    onemocněními nervového systému (mrtvice, Alzheimerova choroba, Parkinsonova nemoc, demence, roztroušená skleróza),
•    infekcí v ústech a horních cestách dýchacích,
•    operací v ústech a v krku,
•    poranění hlavy nebo míchy,
•    nádorů hlavy, krku nebo jícnu. 
Při těchto poruchách se může zhoršit a zpomalit součinnost svalů potřebných 
pro polykání anebo zpracování potravy, může také dojít ke vdechnutí potravy 
s následnými komplikacemi (například zápalem plic).

Zvyšte pacientovi přísun kalorií 

Pokud jsou u pacienta problémy s polykáním diagnostikovány, z hlediska rizika podvýživy je nutné zaměřit se na přísun kvalitních živin.
1. května uvedla společnost Nutricia na trh novinku – Nutridrink Crème. Jedná se 
o speciální výživu krémové konzistence se zvýšeným obsahem energie a bílkovin, která pomůže zajistit výživu pacientů s poruchou polykání. K dispozici je ve čtyřech lahodných příchutích: čokoláda, vanilka, banán a lesní ovoce. 
Více informací o přípravku ZDE.

Další doporučení    

•    Podávejte častěji menší porce.
•    Volte to nejvýživnější z pacientových oblíbených jídel.
•    Mixujte stravu.
•    Přidávejte do jídel výživné a kalorické přísady, jako jsou sušené mléko, sýr, smetana.
•    Vyzkoušejte speciální doplňky stravy ve formě nutričních přípravků.   

(jah)
Zdroj: 
NIH: National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (http://www.ninds.nih.gov/disorders/swallowing_disorders/swallowing_disorders.htm)
www.zdn.cz/clanek/priloha-lekarske-listy/poruchy-polykani-diferencialni-diagnoza-170867
www.nutridrink.cz

Čtěte dále:

Dlouhodobě nemocní potřebují ve svém jídelníčku více bílkovin (proteinů)

Naše tělo potřebuje bílkoviny především k výstavbě svalové tkáně. Dostatečný příjem bílkovin je nezbytný zvlášť v období nemoci nebo...

Po operaci: co jíst, abychom byli brzy opět fit

Jakýkoli operační zásah do těla vyžaduje vždy čas na zotavení. Někdy je tato doba delší, jindy se do kondice dostaneme po několika dnech. Ke zkrácení...

Vánoční kvíz: Co víte o (mezi)národních tradicích?

Vánoční svátky jsou za dveřmi. Dárky nakoupené, cukroví se už krásně rozleželo a stromeček je připravený na balkóně. Zkuste se na...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST