Podvýživa seniorů: závažný problém, se kterým lze úspěšně bojovat
Podvýživa je závažné téma u člověkav každém věku,
u seniorů obzvlášť.
Je proto užitečné seznámit se s jejími příznaky a dokázat malnutrici včas rozpoznat. Případy podvýživy se mohou zdát jasné: konzumace příliš malého množství jídla nebo strava chudá na výživné látky. V praxi se ale podvýživa často objevuje v kombinaci s psychickými, sociálními a fyzickými tématy. Těmi mohou být například:
• Zdravotní potíže – Staří lidé trpí často neduhy, kvůli kterým postupně ztrácejí chuť k jídlu nebo se jim strava špatně konzumuje. Chronické nemoci, užívání určitých léků, potíže s polykáním, žvýkáním, se vstřebáváním živin – to vše může vést k podvýživě. Senioři také často špatně snášejí pobyt v nemocnici, i ten může vést k nechutenství a následnému nedostatku živin v těle. Na podvýživě se mohou podílet i nemoci typu demence.
• Přísná dieta – Dietní opatření, například zákaz solení, konzumace tuků, bílkovin nebo sacharidů, mají při určitých chorobách své opodstatnění a často bývají životně důležité. To ale nic nemění na faktu, že tento dietní režim se též může podílet na vzniku podvýživy.
• Jednotvárná strava – Někteří senioři si nechtějí nebo nemohou dopřát kvalitní – a tedy i dražší potraviny.
• Omezený sociální kontakt – Staří lidé, kteří žijí sami, si často neradi vaří jen pro sebe. Netěší je stolovat osaměle. Bohužel často se tak jejich jídelníček zúží
na chléb s máslem a kávu, což organismu z hlediska přísunu živin dlouhodobě stačit nemůže.
• Deprese – Trápení, osamělost, chátrající zdraví, špatná pohyblivost a další faktory mohou vést až k depresivním stavům, při kterých klesá i chuť k jídlu.
• Alkoholismus – Přílišná konzumace alkoholu může narušit zažívání a schopnost těla vstřebávat živiny. Alkoholik se navíc často dostane do stavu, kdy si alkoholem nahrazuje i samotné jídlo.
Špatná strava jako zdroj dalších potíží
Podvýživa u starších lidí představuje problém sama o sobě. Navíc se ale může podílet i na dalších zdravotních problémech:• oslabené imunitě – ta může být následně zdrojem zvýšeného rizika infekce;
• špatně se hojících ranách;
• chátrajících svalech – kvůli slabým svalům je člověk náchylnější k pádům
a zlomeninám.
I proto je důležité malnutrici nepodceňovat.
O způsobech, jak podvýživě předcházet a jak ji řešit, se dočtete zde: Zachyťte varovné signály podvýživy u seniora včas
(jah)
Zdroj: www.mayoclinic.com/health/senior-health/HA00066
Čtěte dále:
Vyrobte si zmrzlinu aneb Co ještě nevíte o Nutridrinku
Nutridrink je nutriční doplněk stravy plný kalorií, bílkovin, vitaminů a minerálů je vyroben tak, aby splnil všechny stravovací požadavky lidí,...
Zdraví seniorů: dostatek vody a bílkovin je zásadní I.
„Pijte a jezte více bílkovin“ – to jsou dvě nejčastější doporučení z oblasti výživy, která můžeme od lékaře na adresu seniorů slyšet. Co přesně to...
Po operaci: 10 způsobů, jak do jídelníčku dodat kalorie a živin
Operace proběhla dobře, ale pacient z různých důvodů nepřijímá tolik stravy, resp. živin a kalorií, kolik by potřeboval pro zdárné...