Podvýživa seniorů: závažný problém, se kterým lze úspěšně bojovat

Podvýživa je závažné téma u člověka 
v každém věku, 
u seniorů obzvlášť. 
Je proto užitečné seznámit se s jejími příznaky a dokázat malnutrici včas rozpoznat. Případy podvýživy se mohou zdát jasné: konzumace příliš malého množství jídla nebo strava chudá na výživné látky. V praxi se ale podvýživa často objevuje v kombinaci s psychickými, sociálními a fyzickými tématy. Těmi mohou být například: 

•    Zdravotní potíže – Staří lidé trpí často neduhy, kvůli kterým postupně ztrácejí chuť k jídlu nebo se jim strava špatně konzumuje. Chronické nemoci, užívání určitých léků, potíže s polykáním, žvýkáním, se vstřebáváním živin – to vše může vést k podvýživě. Senioři také často špatně snášejí pobyt v nemocnici, i ten může vést k nechutenství a následnému nedostatku živin v těle. Na podvýživě se mohou podílet i nemoci typu demence. 

•    Přísná dieta – Dietní opatření, například zákaz solení, konzumace tuků, bílkovin nebo sacharidů, mají při určitých chorobách své opodstatnění a často bývají životně důležité. To ale nic nemění na faktu, že tento dietní režim se též může podílet na vzniku podvýživy. 

•    Jednotvárná strava – Někteří senioři si nechtějí nebo nemohou dopřát kvalitní – a tedy i dražší potraviny. 

•    Omezený sociální kontakt – Staří lidé, kteří žijí sami, si často neradi vaří jen pro sebe. Netěší je stolovat osaměle. Bohužel často se tak jejich jídelníček zúží 
na chléb s máslem a kávu, což organismu z hlediska přísunu živin dlouhodobě stačit nemůže.

•    Deprese – Trápení, osamělost, chátrající zdraví, špatná pohyblivost a další faktory mohou vést až k depresivním stavům, při kterých klesá i chuť k jídlu.

•    Alkoholismus – Přílišná konzumace alkoholu může narušit zažívání a schopnost těla vstřebávat živiny. Alkoholik se navíc často dostane do stavu, kdy si alkoholem nahrazuje i samotné jídlo.   
        

Špatná strava jako zdroj dalších potíží

Podvýživa u starších lidí představuje problém sama o sobě. Navíc se ale může podílet i na dalších zdravotních problémech: 

•    oslabené imunitě – ta může být následně zdrojem zvýšeného rizika infekce;

•    špatně se hojících ranách;

•    chátrajících svalech – kvůli slabým svalům je člověk náchylnější k pádům 
a zlomeninám. 

I proto je důležité malnutrici nepodceňovat.
 
O způsobech, jak podvýživě předcházet a jak ji řešit, se dočtete zde: Zachyťte varovné signály podvýživy u seniora včas


(jah) 

Zdroj: www.mayoclinic.com/health/senior-health/HA00066

Čtěte dále:

Bílkoviny ve vašem jídelníčku: máte jich opravdu dostatek?

Bílkoviny jsou pro tělo člověka jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být...

Správná výživa pomáhá pacientům s Parkinsonovou chorobou

Parkinsonova choroba je provázena odumíráním některých typů nervových buněk a dalšími změnami v mozkové tkáni pacientů. Nervové buňky...

Výživa u pacientů s CHOPN

Téměř polovina pacientů s chronickou obstruktivní plicní nemocí (CHOPN) trpí podváhou a stav výživy se v průběhu onemocnění postupně...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST