Podvýživa nemusí být jen nízká hmotnost

Podvýživa je běžným příznakem pokročilého stadia nádorového onemocnění, avšak podle všeho je mezi onkologickými pacienty ještě daleko rozšířenější, než bychom se mohli na první pohled domnívat. Lékaři v poslední době poukazují na to, že při sledování výživy člověka je spíše než celková tělesná hmotnost důležité množství svalové hmoty. Jinými slovy, přetrvávající tukové zásoby nejsou samy o sobě známkou dostatečné výživy člověka, pokud se ztrácí svalová hmota.

Podvýživa se prokázala i u lidí s nadváhou

Stavem výživy u onkologických pacientů se nedávno zabývala skupina kanadských lékařů. U více než čtyř set pacientů s plicním karcinomem zjišťovali lékaři tělesnou váhu, body mass index (BMI) a zároveň také množství svalové hmoty. Z výsledků měření vyplynulo hned několik zajímavých poznatků.
Pouze 7,5 % sledovaných pacientů, kteří byli vesměs v pokročilém stadiu onemocnění, trpělo klasickou podvýživou (jejich BMI byl nižší než 18,5). Naopak téměř polovina těchto pacientů trpělo nadváhou nebo bylo přímo obézní. Pokud 
se však lékaři zaměřili na stav svalové hmoty pacientů, projevily se známky vysoce nedostatečné výživy přibližně u poloviny z nich. Vážný úbytek svalové hmoty se přitom objevoval nezávisle na hodnotách BMI: mohl se týkat pacientů s podváhou, s normální váhou i u pacientů obézních. Zajímavé dále bylo, že vážný úbytek svalové hmoty se podstatně častěji objevoval u mužů (61 %) než u žen (31 %).

Kvalita výživy je stejně důležitá jako kvantita

Dostatečná výživa u člověka s rakovinou může pozitivně ovlivňovat výsledky léčby tím, že organismus posílí.Z výsledků uvedené studie je však patrné, že dostatečná hmotnost pacienta ještě nemusí znamenat dostatečnou výživu a že i u lidí 
s nadváhou je třeba dbát na to, aby jejich výživa obsahovala všechny důležité součásti ve správném poměru. (vek) Zdroj: Baracos V. E. et al: Body composition in patientswith non-small cell lungcancer: a contemporaryviewofcancercachexiawiththe use ofcomputedtomography image analysis. Am J ClinNutr. 2010 Apr; 91 (4): 1133S–1137S.

Čtěte dále:

Správná výživa pomáhá pacientům s Parkinsonovou chorobou

Parkinsonova choroba je provázena odumíráním některých typů nervových buněk a dalšími změnami v mozkové tkáni pacientů. Nervové buňky...

Usnadněte člověku s Alzheimerovou nemocí jeho stravování

Lidé s Alzheimerovou chorobou vyžadují poněkud specifický přístup k výživě a stravování. K hlavním projevům nemoci totiž patří...

Zdraví seniorů: dostatek vody a bílkovin je zásadní I.

„Pijte a jezte více bílkovin“ – to jsou dvě nejčastější doporučení z oblasti výživy, která můžeme od lékaře na adresu seniorů slyšet. Co přesně to...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST