Ovlivňuje výživa pacientů s rakovinou tlustého střeva průběh jejich onemocnění?

Dnes už asi všichni víme, že nezdravá strava 
s přemírou červeného masa a nedostatkem zeleniny a ovoce zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. 
Už mnohem méně je však známo něco o tom, jak výživa ovlivňuje zdravotní stav lidí, 
u kterých již rakovina tlustého střeva propukla. Má v takové situaci smysl dodržovat nějaká dietní opatření?

Obezita a pohyb

Bohužel ani odborníci nám dnes nejsou schopni říct, které potraviny by mohly zhoršovat nebo naopak zlepšovat vyhlídky na uzdravení u nemocného 
s rakovinou tlustého střeva. Podle některých studií se pouze zdá, že existuje vztah mezi průběhem nemoci a obezitou nebo také fyzickou aktivitou: 
lidé, kteří byli v době vzniku onemocnění obézní, mají spíše horší prognózu. 
Na druhou stranu lidé, kteří se před objevením nádoru ve volném čase pravidelně věnovali fyzické aktivitě, mají prognózu obecně lepší.

Průběh onemocnění může být různý

Lidé, u kterých došlo ke vzniku rakoviny tlustého střeva, mají často zájem 
na tom, změnit své dosavadní stravovací návyky a začít jíst zdravěji. I když zatím není přesně známo, jak které potraviny mohou ovlivňovat průběh nádorového onemocnění, změna stravování a celkového životního stylu má smysl vždy. 
Na druhou stranu by nebylo rozumné pacientovi kvůli jeho onemocnění odpírat některé jeho oblíbené pochoutky. V malé míře ani sladkosti ani uzeniny nebo cokoli jiného pravděpodobně průběh onemocnění již neovlivní.

Optimistická statistika

Počet pacientů, kteří rakovinu tlustého střeva přežijí, se navzdory našim zatím nedostatečným znalostem neustále zvyšuje. Důvodem je jak častější zachycení rakoviny v počátečním stadiu, tak také účinnější metody léčby. Zatímco počátkem devadesátých let přežilo déle než pět let od stanovení diagnózy 48 % pacientů, 
v roce 2002 to bylo již 56 % pacientů v Evropě a dokonce 66 % pacientů ve Spojených státech. Dalším velkým cílem, bohužel zatím nenaplněným, však je, aby se snižoval také celkový počet případů rakoviny tlustého střeva – především díky změně stravovacích návyků a příklonu k aktivnímu životnímu stylu. Tedy dvěma oblastem, které mohou vznik (nejen) tohoto druhu rakoviny zásadně ovlivnit.   (vek)
Zdroj: Vrieling A., Kampman E.: The role of body mass index, physical activity, 
and diet in colorectal cancer recurrence and survival: a review of the literature. 
Am J Clin Nutr. 2010 Sep; 92 (3): 471–90.      

Čtěte dále:

Onkologická diagnóza III (video) - Výživa v průběhu chemoterapie a radioterapie

Tento díl je zaměřen na výživu v průběhu chemoterapie a radioterapie. Dozvíte se, co je vlastně chemoterapie a radioterapie, jaké jsou nejčastější...

Nastartujte po svátcích svůj metabolismus

Vánoční svátky jsou časem klidu, setkávání se s přáteli a především hojnosti. Na žádném stole tak nechybí mísy s cukrovím, bramborovým salátem a...

Boj s nežádoucími účinky při léčbě rakoviny zvládnete i doma

Řada pacientů, kteří se léčí s onkologickým onemocněním, se kromě léčby potýká i s jejími nežádoucími účinky. K těm méně závažným,...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST