Ovlivňuje výživa pacientů s rakovinou tlustého střeva průběh jejich onemocnění?

Dnes už asi všichni víme, že nezdravá strava 
s přemírou červeného masa a nedostatkem zeleniny a ovoce zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. 
Už mnohem méně je však známo něco o tom, jak výživa ovlivňuje zdravotní stav lidí, 
u kterých již rakovina tlustého střeva propukla. Má v takové situaci smysl dodržovat nějaká dietní opatření?

Obezita a pohyb

Bohužel ani odborníci nám dnes nejsou schopni říct, které potraviny by mohly zhoršovat nebo naopak zlepšovat vyhlídky na uzdravení u nemocného 
s rakovinou tlustého střeva. Podle některých studií se pouze zdá, že existuje vztah mezi průběhem nemoci a obezitou nebo také fyzickou aktivitou: 
lidé, kteří byli v době vzniku onemocnění obézní, mají spíše horší prognózu. 
Na druhou stranu lidé, kteří se před objevením nádoru ve volném čase pravidelně věnovali fyzické aktivitě, mají prognózu obecně lepší.

Průběh onemocnění může být různý

Lidé, u kterých došlo ke vzniku rakoviny tlustého střeva, mají často zájem 
na tom, změnit své dosavadní stravovací návyky a začít jíst zdravěji. I když zatím není přesně známo, jak které potraviny mohou ovlivňovat průběh nádorového onemocnění, změna stravování a celkového životního stylu má smysl vždy. 
Na druhou stranu by nebylo rozumné pacientovi kvůli jeho onemocnění odpírat některé jeho oblíbené pochoutky. V malé míře ani sladkosti ani uzeniny nebo cokoli jiného pravděpodobně průběh onemocnění již neovlivní.

Optimistická statistika

Počet pacientů, kteří rakovinu tlustého střeva přežijí, se navzdory našim zatím nedostatečným znalostem neustále zvyšuje. Důvodem je jak častější zachycení rakoviny v počátečním stadiu, tak také účinnější metody léčby. Zatímco počátkem devadesátých let přežilo déle než pět let od stanovení diagnózy 48 % pacientů, 
v roce 2002 to bylo již 56 % pacientů v Evropě a dokonce 66 % pacientů ve Spojených státech. Dalším velkým cílem, bohužel zatím nenaplněným, však je, aby se snižoval také celkový počet případů rakoviny tlustého střeva – především díky změně stravovacích návyků a příklonu k aktivnímu životnímu stylu. Tedy dvěma oblastem, které mohou vznik (nejen) tohoto druhu rakoviny zásadně ovlivnit.   (vek)
Zdroj: Vrieling A., Kampman E.: The role of body mass index, physical activity, 
and diet in colorectal cancer recurrence and survival: a review of the literature. 
Am J Clin Nutr. 2010 Sep; 92 (3): 471–90.      

Čtěte dále:

Letní osvěžení s Nutridrinkem Juice Style

O významu, výhodách a blahodárnosti sippingu – Nutridrinků (z anglického výrazu sip = doušek, hlt) již bylo řečeno a napsáno...

Senioři potřebují více bílkovin – udrží je v dobré kondici

I lidé ve vyšším věku mohou zůstat silní a v dobré kondici – zásadní je konzumovat dostatečné množství bílkovin. Ty jsou totiž důležité pro...

Bezpečně (nejen) po kluzkém chodníku

Zima je nejen dobou sportovních radovánek, ale také nepěkných úrazů. Střídání sněžení, deště, vyšších a nižších venkovních teplot nás často posléze...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

Dotaz od: Zora H. (1. 1. 2018)

Dobrý deň, po mamičke nám ostal nápoj NURIDRINK Compact Proteín 4x125 ml príchuť lesného ovocia, rada by som sa...[více]

Odpověď:

Dobrý deň, 
tento nápoj môžete pokojne skonzumovať sama.
J. Pavlíčková

 
 
 

NUTRITEST

 
 
 
Fortini pro děti - Multi Fibre Vyberte si správný nutridrink
 
 
 
všechna videa

Video

 

Výživa v nemoci - Jak užívat Nutridrink

Jistě jste již slyšeli o Nutridrinku, který je určen k tekuté výživě – sippingu. Pro koho je vhodný, kdy a jak se užívá a co znamení pomalé popíjení, se dozvíte v našem videu. 

spustit video

 

Soutěž

 

Připravujeme pro Vás novou soutěž

 

VAŠE PŘÍBĚHY

Dcerka ma dmo,viacnasobne postihnutie a tiez uziva nutridrinky.Prospievaju jej,...[více]
pokračování příběhu | pravidla
 
VLOŽIT VLASTNÍ PŘÍBĚH