Nesprávný jídelníček prodlužuje délku nemoci

V době nemoci je jídlo často to poslední, na 
co člověk myslí. Přitom se ukazuje, že kvůli špatné skladbě jídelníčku 
se prodlužuje doba uzdravení až u poloviny pacientů. U stejného počtu lidí se nemoc objeví znovu právě následkem nesprávné skladby potravy. Když ale tělo bojuje například s infekcí, je nutné poskytnout mu dostatečnou podporu – a to také v podobě správného jídelníčku. 

Pokud nás trápí viróza, klouby bolí, máme horečku, často chybí chuť k jídlu. Vyřešit to tím, že přestaneme jíst, není ale ideálním řešením. Tělo totiž nedostává živiny, aby se mohlo s nemocí patřičně poprat. Odborníci na výživu upozorňují, že 200 kilokalorií navíc oproti běžnému jídelníčku může pomoci k uzdravení a navíc zabránit opakovanému útoku nemoci. Už při mírně zvýšené teplotě organismus vyžaduje větší dávku energie, aby se dostal do běžného, tedy zdravého stavu. Toto platí nejen u obyčejného nachlazení nebo chřipky, důraz na výživu by měl být kladen také v případě závažnějších chorob, například u onkologických pacientů. 

Přemýšlejte o tom, co jíte


Zvýšený příjem kalorií ale neznamená o dvě koblihy denně více. Jde také o to, co přesně jíme. V době nemoci bychom měli dbát na skladbu jídelníčku ještě více než jindy. Zařadit bychom měli více bílkovin, vitaminů a sacharidů.

Každá snaha o změnu se počítá


•    Jezte, kdykoli máte hlad, nejen v obvyklé době snídaně, oběda nebo večeře.
•    Dejte si pět nebo šest menších jídel během celého dne namísto tří větších.
•    Mějte po ruce zdravé svačinky v podobě ovoce, jogurtů, kousků zeleniny, 
     ořechů atd. 
•    Nepijte před jídlem nebo během něj příliš tekutin – rychleji vznikne pocit 
     zasycení a nemocný do sebe nedostane potřebné kalorie. Výjimkou jsou 
     tekuté výživné drinky, přímo určené jako náhrada jídla. 
•    Požádejte o pomoc s vařením – možná se cítíte hladoví, ale nemáte dostatek
     energie na samotnou přípravu jídla. 

Udělejte si z jídla příjemný zážitek


Ke stolování si pusťte oblíbenou hudbu, pozvěte rodinu, přátele. K zahození také není vyzkoušet nové recepty anebo nové potraviny.  Vše, co vám jídlo zpříjemní 
a zvýší na něj chuť, se počítá!
Příště vám přineseme praktické rady, jak se v době nemoci dostat rychleji do kondice.

(jah)

Zdroj: 

www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/patientinstructions/000035.htm
www.dailymail.co.uk/health/article-112859/Foods-help-recover--stay-fit.html 

Čtěte dále:

Rizika a úskalí používání mixované stravy pro výživu sondou

Při různých onemocněních je odpovídající výživa nedílnou součástí zdravotní péče. Její skladba odpovídá pacientově změněné potřebě příjmu...

Ovlivňuje výživa pacientů s rakovinou tlustého střeva průběh jejich onemocnění?

Dnes už asi všichni víme, že nezdravá strava s přemírou červeného masa a nedostatkem zeleniny a ovoce zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého...

Výživa seniorů II (video) – Senior, podvýživa a chronická onemocnění

Chronická onemocnění jsou hlediska výživy pro starší pacienty nejvíce riziková. Víte, která onemocnění to jsou a o jaká rizika se jedná? Jaké kroky...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST