Nenechte si léto zkazit střevními potížemi

Letní měsíce jsou obdobím odpočinku, dovolených slunce, koupání, … a také konzumace sezónních dobrot. Zmrzliny, ovoce, grilované maso nebo třeba osvěžující zeleninové saláty 
s dresinkem – to vše 
k létu jistě patří. Opatrnost je ale na místě. Každá z těchto pochoutek může být zdrojem následných střevních potíží, zejména pokud je připravována nebo konzumována nesprávně. 
Přinášíme vám tipy, jak se zdravotním nepříjemnostem tohoto druhu 
vyvarovat a užít si bezproblémové léto.

  • Před každou přípravou nebo konzumací potravin si pečlivě umyjte ruce vodou 
    a mýdlem. Pokud nemáte po ruce vodu, noste s sebou malé balení dezinfekčního gelu, který vodu dokáže nahradit.

  • Vodu a mýdlo (případně dezinfekční gel) použijte také po každé návštěvě toalety, nebo když saháte na zvířata.

  • Nejezte syrové maso ani vejce.
     
  • Vyvarujte se konzumace nepasterizovaného mléka a džusů.

  • Ujistěte se, že živočišné suroviny (maso, vejce, mléčné výrobky) jsou před požitím dobře tepelně upravené nebo pasterizované.

  • Syrové maso a ryby skladujte v ledničce ve spodní, nejlépe oddělené části. Dobře je zakryjte tak, aby z nich nekapala voda na další potraviny.
     
  • Rychle se kazící potraviny skladujte v teplotě 5 °C nebo nižší.

  • Ovoce a zeleninu před konzumací dobře omyjte pod tekoucí vodou.

  • Nekonzumujte potraviny po datu expirace.

  • Při pobytu v exotičtějších zemích se raději vyvarujte konzumace jídla „z ulice“ 
    a ovoce a zeleninu jezte jen takové, ze kterých se dá odstranit slupka,
    anebo je pečlivě omyjte pitnou (!) vodou.

  • Pokud již máte střevní nebo žaludeční potíže, nepřipravujte jídlo pro ostatní 
    – to se týká speciálně dětí a starších lidí –, jejich imunita nemusí být tak odolná
    a mohou se od vás snadněji nakazit.

Přejeme krásné léto!

(jah)

Zdroje: 
www.bbc.co.uk/health/physical_health/conditions/foodpoisoning1.shtml 
www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/preventing-food-poisoning

Čtěte dále:

Výživa může pomoci zpomalit degeneraci mozku u lidí s Alzheimerovou chorobou

„Alzheimer“ je záludné onemocnění označované jako degenerativní onemocnění mozku, při kterém dochází k odumírání části mozkových buněk....

Téměř 3/4 českých onkologických pacientů je ohroženo podvýživou!

Myslíte si, že podvýživa se vyspělého světa, ke kterému naše republika patří, netýká? Opak je pravdou! Až 3 ze 4 českých onkologických pacientů...

Když tělo volá o pomoc aneb Nenechte seniora žíznit

Bez vody vydrží člověk naživu přibližně pět dní. Pak zemře. Tělo dospělého člověka je tvořeno vodou asi z šedesáti procent a ve vodním...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST