Mléčné výrobky jsou zdravé nejen pro děti, pomáhají i starým lidem

Všichni si z dětství pamatujeme, že mléčné výrobky jsou důležité pro zdravé a silné kosti. Vápník obsažený
v mléce nám však pomáhá posilovat kosti po celý život a svůj význam neztrácí ani
v seniorském věku. Komu mléčné výrobky
z jakéhokoli důvodu "nevoní", měl by vápník užívat alespoň ve formě potravinových doplňků. 

Čím víc mléka, tím zdatnější

Vědci nedávno zjistili, že lidé starší 65 let, kteří pravidelně konzumují větší množství mléčných výrobků, jsou lépe schopni zvládat své každodenní aktivity. Především muži, kteří mléčné výrobky jedli minimálně jednou denně, měli při zvládání běžných aktivit a sebeobsluhy výrazně lepší výsledky než ti, kteří mléčné výrobky jedli méně než jednou za týden. Kupodivu u žen byl vztah mezi konzumací mléka a schopností zvládat denní činnosti méně nápadný. 

Strašák osteoporóza

Dostatečné množství vápníku v potravě je nezbytné pro zdravý vývoj kostí 
v dětství, ale také pro jejich udržení ve vyšším věku. Řídnutí kostí neboli osteoporóza je způsobeno právě nízkým obsahem vápníku v kostech a člověka ohrožuje především častými zlomeninami, které mohou způsobovat například vážné bolesti zad, nebo dokonce (při zlomenině krčku stehenní kosti) trvalé upoutání 
na lůžko. Zdravé kosti naopak umožňují vést aktivní život i ve vysokém věku. 

Podvýživa z jednotvárnosti

Strava seniorů je mnohdy jednotvárná a neobsahuje dostatek všech důležitých látek. Proto také mnoho starších lidí trpí podvýživou, a to dokonce i tehdy, 
když je jejich celkový energetický příjem dostatečný. Kromě celkového množství 
a vydatnosti jídla je potřeba dbát také na pestrost a dostatečnou kvalitu stravy. Zvláště u starých lidí částečně závislých na pomoci druhých, kteří však nemají 
k dispozici celodenní péči, je nutné zajistit přísun všech důležitých látek pomocí vhodných přípravků tekuté výživy. 

(vek) Zdroj: Kim J., Lee Y.: Frequencyofdairyconsumption and functional disability in olderpersons. J NutrHealthAging. 2011; 15 (9): 795–800.

Čtěte dále:

Rozložení tukové tkáně se u anorektiček v průběhu léčby mění

Je známo, že z hlediska rizika infarktu, mozkové mrtvice a dalších onemocnění je nejnebezpečnější takzvaný centrální typ obezity, kdy se...

Zabraňte proleženinám aneb Jak se vleže neproležet

Proleženiny jsou strašákem jak pacientů, tak i zdravotnického personálu. Proč? Pacienta bolí a na personál jejich přítomnost vrhá špatné světlo....

Pro pacienty s rakovinou je správná výživa často náročný úkol

Léčba rakoviny představuje pro nemocného velikou zátěž a souvisí s ní bohužel i celá řada nežádoucích účinků. Některé z nich...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST