Léto přináší zvýšené riziko dehydratace

S nástupem horkých letních dní trávíme mnohem více času venku. Sluníčko nás láká do přírody a k vodě, užíváme si dovolenou, více cestujeme. Léto však s sebou přináší i určitá specifická zdravotní rizika. Jedním z nich je dehydratace, tedy příliš nízký obsah vody v těle. Zvláště citlivě na ztrátu vody reagují děti a starší lidé. Bez dostatečného množství vody nemůže naše tělo provádět kritické buněčné procesy, které produkují energii a zajišťují správnou funkci organismu. Již malá ztráta vody způsobená pocením může vést k rozvoji příznaků dehydratace u dospělých, zejména u seniorů. Příznaky dehydratace:
  • Pocit žízně
  • Suchá kůže
  • Sucho v ústech
  • Snížené pocení
  • Únava, slabost
  • Závrať a točení hlavy, zejména při přechodu ze sedu do stoje
  • Třes nebo zimnice
  • Nižší objem moči, velmi tmavá barva moči
Prvním příznakem dehydratace je obvykle pocit žízně. Ten však může být u některých jedinců oslabený, hlavně u starších lidí. Menší pocit žízně mívají obecně také ženy.

Základní pravidlo zní: doplňovat tekutiny

Tělo funguje jako dobře promazaný stroj, který nám dokáže dát najevo, když potřebuje doplnit tekutiny. Odborníci však doporučují nečekat až na pocit žízně, ale napít se, kdykoliv je to jen možné. Ženy by měly za běžných klimatických podmínek vypít 1,6 litru tekutin, muži o něco více (2 litry).

Co pít?

Nejvhodnějšími nápoji k pravidelné konzumaci jsou:
  • obyčejná pitná voda z vodovodu,
  • nesycené balené vody,
  • ředěné přírodní ovocné nebo zeleninové šťávy,
  • neslazený slabý čaj.

Pozor na průjmy a zvracení

Dehydrataci u dětí a dospělých může způsobovat také:
  • zvracení,
  • průjem,
  • vysoká horečka a
  • související onemocnění.
U oslabených jedinců je ztráta tekutin obzvláště nebezpečná, zejména pokud nejsou tekutiny a elektrolyty (především sodík a draslík) průběžně nahrazovány. (hkh) Zdroj: 
 www.ehow.com
 www.mzcr.cz

Čtěte dále:

Onkologická diagnóza IV (video) - Výživa před a po onkologické operaci

MUDr.Šachlová z Masarykova onkologického ústavu v Brně dnes radí, jak by se měl pacient připravit na onkologickou operaci. Kdy a co by měl jíst a co...

Podvýživa představuje problém i ve vyspělých zemích

Navzdory obecnému mínění je podvýživa u starších pacientů podstatně větším problémem než obezita. Přinejmenším tehdy, pokud je...

Zabraňte proleženinám aneb Jak se vleže neproležet

Proleženiny jsou strašákem jak pacientů, tak i zdravotnického personálu. Proč? Pacienta bolí a na personál jejich přítomnost vrhá špatné světlo....

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST