Kvalitní výživa a rekonvalescence po operaci

Pooperační období má i u těch zdánlivě nejjednodušších a nejkratších operací mnohá úskalí. Člověk není stroj, který 
by se dal naprogramovat nebo kde 
by výměna jednoho šroubku vyřešila problém pokaždé stejně. Proto nelze nikdy vyloučit, že se v pooperačním období objeví přes veškerou péči 
a profesionalitu medicínského 
a ošetřujícího personálu nějaký zádrhel. Tomu, aby se riziko komplikací minimalizovalo, napomáhá kvalitní výživa před operací i po ní.

Před operací

V prvních hodinách po operaci může, zvláště jednalo-li se o rozsáhlý zákrok prováděný v celkové anestezii, docházet ke kolísání krevního tlaku, oběhovým poruchám a poruchám dýchání. V tomto období je výživa pacienta v rukou lékaře. Pokud jde o operaci plánovanou, je dobré se na operaci připravit předem i kvalitní výživou. Čeká-li vás operační zákrok, snažte se mít alespoň týden před ní (ale každý den se počítá) vyváženou stravu s dostatkem plnohodnotných živočišných bílkovin (bílého masa, polotučných mléčných výrobků, ryb mořských i sladkovodních), vitamínů, minerálních látek a tekutin, abyste byli v co nejlepším nutričním stavu.

Po zákroku

V dalších dnech po zákroku je pro pacienta jednou z hlavních otázek, kdy a jak se mu zahojí rány. Nejen kožní řez, ale hlavně operované orgány a jejich okolí, které může být, zejména při velkých operacích, ovlivněno také. Zde hraje správná výživa roli přímo klíčovou, neboť pro hojení ran je potřeba mít dostatek „materiálu“ (bílkovin, tekutin, vitamínů, zejména vitamínu C, a všech ostatních složek potravy) 
a mít co nejlépe nastavený imunitní systém. Kromě nemocniční stravy zde velmi může pomoci (po konzultaci s ošetřujícím lékařem a nutriční terapeutkou) konzumace nutričních doplňků. Šetrně a snadno doplní všechny potřebné živiny a energii. (zak)
Zdroj: vnl.xf.cz
Speciální chirurgie, nakl. Galén – učebnice pro lékařské fakulty

Čtěte dále:

Video seriál Výživa pro boj s nemocí - díl 4.

Ve čtvrtém pokračování video seriálu o výživě v nemoci nabízíme řešení, jak zajistit každodenní nutriční příjem. A to zejména tehdy, když kvůli...

Téměř 3/4 českých onkologických pacientů je ohroženo podvýživou!

Myslíte si, že podvýživa se vyspělého světa, ke kterému naše republika patří, netýká? Opak je pravdou! Až 3 ze 4 českých onkologických pacientů...

Správná výživa přispívá k rychlejšímu hojení rány

Akutní poranění se z mnoha důvodů může dostat do chronického stadia, kdy se léčba stává mnohem náročnější a výsledek se nemusí obejít bez případných...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST