Kvalitní strava přináší zdraví a vitalitu nejen v seniorském věku

Vyvážený jídelníček je nezbytný pro zajištění 
a udržení vitality u lidí všech věkových skupin. Ať už je vám třicet, nebo šedesát, váš každodenní výběr jídel se podílí na tom, jak se cítíte, jak vypadáte a jak jste zdraví.

Plánujte jídelníček  

Strava má tělu zajistit dostatek vitaminů, minerálů, bílkovin, sacharidů i tuků a také dostatek vody. A nejde jen o období, kdy musí člověk dodržovat speciální dietu, například kvůli nemoci, před operací, po ní atd. Plánovat, co si naservírujete na talíř, se vyplatí každý den. Správná skladba jídelníčku dokáže mimo jiné snížit riziko vzniku srdečních potíží, diabetu, řídnutí kostí, rakoviny nebo chudokrevnosti. Pokud trpíte některou z uvedených nemocí nebo jste ji v minulosti prodělali, zaměření se na vhodný jídelníček by pro vás mělo být samozřejmostí. Úpravou stravy můžete dosáhnout i snížení vysokého krevního tlaku, vysoké hladiny cholesterolu nebo dostat cukrovku pod kontrolu.

Dodejte tělu energii

Přísun dostatečného množství kalorií a živin pro tělo přestavuje palivo, na které člověk „jede“ celý den.  Výpočet vhodného množství kalorií závisí na věku, fyzické aktivitě, pohlaví, výšce, váze, případné nemoci apod. a měl by vám s ním poradit lékař nebo nutriční terapeutka.

Skladba jídelníčku má vliv na tělesnou hmotnost

Konzumace správného počtu kalorií pomáhá kontrolovat vaši váhu. Obezita 
u starších lidí je riziková z mnoha důvodů. Patří mezi ně přílišná zátěž kloubů a srdce, zvyšuje se riziko vzniku diabetu. Senioři ale mohou mít i opačný problém. Když 
z nějakého důvodu nejsou schopni přijímat dostatek kalorií a živin, hrozí podvýživa. Zjistit příčinu a vyřešit ji je jedinou cestou, jak si dlouhodobě udržet kondici. 
V době, kdy není možné, aby nemocný jedl klasickou stravu (nemoc, pooperační stavy atd.), je vhodné zajištění extra porce kalorií a výživy jinou formou. K tomu skvěle poslouží tekutá klinická výživa v lahvičkách. 

Výběr potravin ovlivňuje i zažívání

Například nedostatek vlákniny může způsobit zácpu. Zařaďte proto do jídelníčku dostatek vlákniny v podobě celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny. Nezapomínejte ani na pitný režim. Určité potraviny zase mohou způsobovat pálení žáhy, při kterém člověk také ztrácí chuť k jídlu. Pozorujte, co vám nedělá dobře, a konzumaci těchto jídel se raději vyhněte.

Věřte lékaři

Se správnou skladbou jídelníčku vám poradí i ošetřující lékař nebo nutriční terapeutka. Zvláště pokud užíváte určité léky, které mohou způsobovat například nechutenství, je nutná konzultace s odborníkem.  

Každý může začít lépe a zdravěji jíst bez ohledu na druh práce, kterou vykonává, svůj věk a celkový životní styl. A nemusíte hned měnit všechno. Postupnými kroky k cíli také dojdete. A nebude to pro vás tak náročné a omezující. 

TIP: Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo by v tomto ohledu mohl potřebovat vaši pomoc – například nemocného anebo staršího člověka – zkuste mu ji nabídnout. Možná mu pomůžete vyřešit i potíže, které se stravou zdánlivě nesouvisí.

(jah)

Zdroj: nihseniorhealth.gov/eatingwellasyougetolder/benefitsofeatingwell/01.html

Čtěte dále:

Onkologická diagnóza I (video) - Vzkaz prof. MUDr. Jiřího Vorlíčka, CSc. onkologickým pacientům

„Nedopusťte, abyste v průběhu nemoci hubli!“Nemoc není vhodné období pro hubnutí. Výživa je při nádorovém onemocnění velmi důležitá a stává se Vašim...

Výživa v nemoci by se neměla podceňovat

Málokoho napadne, že nedostatečná výživa by mohla mít bezprostřední vliv na náš národ v srdci Evropy, v civilizovaném světě. Přesto jde o...

Boj s rakovinou aneb Jak se stravovat po zvládnutí léčby

Výživa je důležitou součástí boje s rakovinou. Správný jídelníček před léčbou, během ní i po ní může nemocnému pomoci cítit se lépe a posílit...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST