Jak se stravovat v průběhu protinádorové léčby

Nejenom samotné nádorové onemocnění, ale i jeho léčba může být pro lidský organismus velmi náročná. V protinádorové léčbě se využívá léčba chirurgická, chemoterapie, léčba ozařováním nebo nověji biologická léčba. Každý z těchto léčebných přístupů má i své nežádoucí účinky. 

Jak se stravovat při jednotlivých typech protinádorové terapie

Některé zásady správného stravování platí pro všechny pacienty s nádorovým onemocněním:
  • Strava musí být dostatečně energeticky bohatá, aby se zabránilo podvýživě. Pouhý přísun kalorií však nestačí, důležité jsou především kvalitní bílkoviny a dostatek všech vitamínů a minerálů.
  • Je lepší jíst vícekrát denně po malých porcích.
  • Pokud člověk není schopen sníst dostatek běžné stravy, aby byl zajištěn příjem všech důležitých živin, je vhodné chybějící energii a živiny doplnit speciální tekutou výživou. Nápoj vybíráme tak, aby co nejlépe odpovídal aktuálnímu zdravotnímu stavu pacienta (například s vyšším obsahem proteinů, vlákniny) nebo jeho chuti.
Jednotlivé druhy protinádorové terapie mají však i svá specifika:
  • Výživa při chirurgické léčbě – operace zvyšuje spotřebu energie a všech živin, především bílkovin.
  • Výživa při chemoterapii – pacienti podstupující chemoterapii často nejsou schopni jíst normálně a přijímat potravu v dostatečném množství.
  • Výživa při radioterapii – nežádoucí účinky radioterapie závisí především na tom, která část těla je vystavena ozařování. Při ozařování v oblasti břicha nebo pánve dochází k poškození střevní sliznice, což má za následek nevolnost a zvracení, průjmy a sníženou schopnost vstřebávat živiny.
  • Výživa při biologické léčbě – tento typ léčby může vyvolávat zvýšenou teplotu, ztrátu chuti k jídlu, chronickou únavu a slabost. Je důležité dbát na dostatečný příjem potravy, i když pacient trpí nechutenstvím.
Obecně platí, že pokud není možné zvýšenou spotřebu hradit zvýšeným příjmem potravy, využijte tekutou výživu na její doplnění. Pokud není možné dostatečný příjem potravy zajistit přirozenou cestou – ústy –, lze podávat tekutou stravu také přímo do střeva pomocí sondy. (vek) Zdroj: van den Berg T.: Methodology of Clinical Nutrition Guidelines for Adult Cancer Patients: How Good Are They According to AGREE Criteria? JPEN 2011 Dec 13. [Epub ahead of print]  

Čtěte dále:

Výživa u pacientů s CHOPN

Téměř polovina pacientů s chronickou obstruktivní plicní nemocí (CHOPN) trpí podváhou a stav výživy se v průběhu onemocnění postupně...

Zdravá strava po operaci: když konzumace jídla není jednoduchou záležitostí

Správná výživa s adekvátním počtem kalorií a bílkovin je důležitou součástí pooperační rekonvalescence. Stres kolem operačního zákroku a...

Jak se stravovat v průběhu protinádorové léčby

Nejenom samotné nádorové onemocnění, ale i jeho léčba může být pro lidský organismus velmi náročná. V protinádorové léčbě se využívá léčba...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST