Čeká vás operace? Upravte svůj jídelníček!

Pokud vás nebo vašeho blízkého čeká operace, je třeba se připravit i po stránce výživy. Před operací není vhodná doba začít s redukční dietou, a to ani v případě, že se operace týká pohybového ústrojí. Hubnutím tělo ztrácí tělesné bílkoviny a to by mohlo ohrozit průběh a výsledky operace a hlavně pooperační rekonvalescenci.

Závažná podvýživa může být důvodem k odložení operace!

Strava má být pestrá, lehce stravitelná, lákavá vzhledem, vůní i chutí. Dbejme na dostatek plnohodnotných, to znamená živočišných bílkovin (netučné bílé maso, ryby, mléčné polotučné výrobky, pokrmy s vejci – vaječný bílek obsahuje kvalitní bílkovinu). Samozřejmou součástí by měla být syrová i šetrně tepelně upravená zelenina, ovoce, kvalitní tuky (oleje s obsahem nenasycených mastných kyselin), oříšky a semena, vhodné obiloviny. Příliš tučná, smažená, překořeněná a přeslazená jídla vhodná nejsou. Měli bychom také omezit konzumaci alkoholu a „nepřehánět“ to s kávou. Čím dříve před operací s touto vhodnou stravou začneme, tím lépe pro průběh operace i průběh pooperační rekonvalescence. A co když pacient trpí nechutenstvím nebo jí velice málo? Ke slovu přicházejí přípravky tekuté výživy. Účinně doplní stravu nemocného a v případě potřeby ji mohou zcela nahradit. V malém objemu obsahují všechny důležité živiny v optimálním poměru a jsou dostupné v mnoha chuťových variantách. Nezatěžují organismus a jsou lehce vstřebatelné. Jednou z dalších výhod je možnost vybrat si takový druh tekuté výživy, který je pro danou situaci nejvhodnější. Některé přípravky (proteinové) jsou velmi bohaté na bílkoviny, jiné dodají více energie, některé obsahují vlákninu či jsou ideální pro diabetiky. Přípravky tekuté výživy se pomalu popíjejí mezi jídly. Pro zpestření, ozvláštnění, je možné je podávat vychlazené (v létě s kouskem ledu), či naopak ohřáté (čokoládový, karamelový), jiné můžeme použít na obohacení připravovaného jídla. Tyto přípravky bychom neměli zahřívat více než na 50 °C! Taková příprava zvýší šanci na snadnější zvládnutí operace a rekonvalescence. (vea)

Čtěte dále:

Evropský den melanomu 13. 5. – zkontrolujte si mateřská znaménka!

Konečně to vypadá, že se počasí umoudřilo a přichází sluníčko a jaro! To s sebou ale také nese určitá rizika, zejména při nadměrném...

Český den proti rakovině

15. květen je již tradičně Českým dnem proti rakovině. Letos je tento den věnován tématu prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku...

Ovlivňuje výživa pacientů s rakovinou tlustého střeva průběh jejich onemocnění?

Dnes už asi všichni víme, že nezdravá strava s přemírou červeného masa a nedostatkem zeleniny a ovoce zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST