Čeká vás operace? Upravte svůj jídelníček!

Pokud vás nebo vašeho blízkého čeká operace, je třeba se připravit i po stránce výživy. Před operací není vhodná doba začít s redukční dietou, a to ani v případě, že se operace týká pohybového ústrojí. Hubnutím tělo ztrácí tělesné bílkoviny a to by mohlo ohrozit průběh a výsledky operace a hlavně pooperační rekonvalescenci.

Závažná podvýživa může být důvodem k odložení operace!

Strava má být pestrá, lehce stravitelná, lákavá vzhledem, vůní i chutí. Dbejme na dostatek plnohodnotných, to znamená živočišných bílkovin (netučné bílé maso, ryby, mléčné polotučné výrobky, pokrmy s vejci – vaječný bílek obsahuje kvalitní bílkovinu). Samozřejmou součástí by měla být syrová i šetrně tepelně upravená zelenina, ovoce, kvalitní tuky (oleje s obsahem nenasycených mastných kyselin), oříšky a semena, vhodné obiloviny. Příliš tučná, smažená, překořeněná a přeslazená jídla vhodná nejsou. Měli bychom také omezit konzumaci alkoholu a „nepřehánět“ to s kávou. Čím dříve před operací s touto vhodnou stravou začneme, tím lépe pro průběh operace i průběh pooperační rekonvalescence. A co když pacient trpí nechutenstvím nebo jí velice málo? Ke slovu přicházejí přípravky tekuté výživy. Účinně doplní stravu nemocného a v případě potřeby ji mohou zcela nahradit. V malém objemu obsahují všechny důležité živiny v optimálním poměru a jsou dostupné v mnoha chuťových variantách. Nezatěžují organismus a jsou lehce vstřebatelné. Jednou z dalších výhod je možnost vybrat si takový druh tekuté výživy, který je pro danou situaci nejvhodnější. Některé přípravky (proteinové) jsou velmi bohaté na bílkoviny, jiné dodají více energie, některé obsahují vlákninu či jsou ideální pro diabetiky. Přípravky tekuté výživy se pomalu popíjejí mezi jídly. Pro zpestření, ozvláštnění, je možné je podávat vychlazené (v létě s kouskem ledu), či naopak ohřáté (čokoládový, karamelový), jiné můžeme použít na obohacení připravovaného jídla. Tyto přípravky bychom neměli zahřívat více než na 50 °C! Taková příprava zvýší šanci na snadnější zvládnutí operace a rekonvalescence. (vea)

Čtěte dále:

Léto s sebou nese zvýšené riziko vzniku proleženin

Při péči o nemocného s omezenou pohyblivostí či upoutaného dlouhodobě na lůžko byste neměli s nástupem horkých letních dní opomíjet zvýšené...

Onkologická diagnóza III (video) - Výživa v průběhu chemoterapie a radioterapie

Tento díl je zaměřen na výživu v průběhu chemoterapie a radioterapie. Dozvíte se, co je vlastně chemoterapie a radioterapie, jaké jsou nejčastější...

Výživa seniorů II (video) – Senior, podvýživa a chronická onemocnění

Chronická onemocnění jsou hlediska výživy pro starší pacienty nejvíce riziková. Víte, která onemocnění to jsou a o jaká rizika se jedná? Jaké kroky...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST