Boj s rakovinou aneb Jak se stravovat po zvládnutí léčby

Výživa je důležitou součástí boje 
s rakovinou. Správný jídelníček před léčbou, během ní i po ní může nemocnému pomoci cítit se lépe a posílit organismus v této složité životní situaci. Následující praktické výživové tipy jsou věnovány pacientům, kteří boj s nádorem právě úspěšně zvládli. 

Jakmile se pacient cítí lépe, měl by se začít zajímat o svůj nový jídelníček. Co vlastně jíst poté, co jsem překonal nádor? Taková otázka se dříve či později objeví u každého. Rad se vám dostane 
od ošetřujícího lékaře určitě více než dost a je důležité, abyste s ním zkonzultovali případná dietní omezení. Do svého denního režimu pak můžete v souladu 
s doporučením lékaře zařadit také naše následující rady:

•    Jezte potraviny s velkým obsahem vlákniny – zkuste celozrnné müsli, pečivo, těstoviny. 

•    Nezapomínejte na ovoce a zeleninu – při každém nákupu si je do košíku nezapomeňte přidat. Vyzkoušejte nové druhy, hledejte si nové recepty – tak bude váš jídelníček stále pestrý. 

•    Snižte příjem tuků – omezte smažení a dávejte přednost vaření v páře.

•    Omezte červené maso na 3 až 4 porce týdně.

•    Vyvarujte se konzumace prosolených, nakládaných a uzených pokrmů.

•    Z mléčných produktů dejte přednost těm nízkotučným.

•    Alkoholu se pokud možno zcela vyhněte.

•    Zbavte se nadváhy – zkuste zařadit více pohybové aktivity. Klidně začněte 
s obyčejnou chůzí – hole na nordic walking vám usnadní pohyb a kromě nohou přirozeně zapojí také horní část těla.
 
•    Zeptejte se nutričního poradce – pokud byste si se sestavením správného 
a vyváženého jídelníčku nevěděli sami rady, obraťte se o pomoc na některého 
z nutričních specialistů.

Další informace o výživě u nádorových onemocnění naleznete na našem webu 
v sekci Výživa u nádorových onemocnění nebo v některém z videorozhovorů 
s lékařem na toto téma:
Výživa před začátkem terapie
Výživa v průběhu chemoterapie a radioterapie
Výživa před onkologickou operací a po ní 
 

(jah)

Zdroj: www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/002903-pdf.pdf

Čtěte dále:

Ovlivňuje výživa pacientů s rakovinou tlustého střeva průběh jejich onemocnění?

Dnes už asi všichni víme, že nezdravá strava s přemírou červeného masa a nedostatkem zeleniny a ovoce zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého...

Podvýživa seniorů: závažný problém, se kterým lze úspěšně bojovat

Podvýživa je závažné téma u člověka v každém věku, u seniorů obzvlášť. Je proto užitečné seznámit se s jejími příznaky a dokázat...

Po operaci: 10 způsobů, jak do jídelníčku dodat kalorie a živin

Operace proběhla dobře, ale pacient z různých důvodů nepřijímá tolik stravy, resp. živin a kalorií, kolik by potřeboval pro zdárné...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST