Bílkoviny ve vašem jídelníčku: máte jich opravdu dostatek?

Bílkoviny jsou pro 
tělo člověka jedním 
z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být vždy lehké zakomponovat doporučenou denní dávku do své stravy. Potravin obsahujících bílkoviny je ale celá řada: jak živočišných, tak rostlinných. To znamená, že si každý může vybrat přesně to, co mu chutná, bez obav z jednotvárného jídelníčku. 

Sestavit správný jídelníček s obsahem všeho důležitého se může zdát poněkud složité. Jedno z pravidel zdravého stravování zní jíst pětkrát denně. Další pravidlo nám velí denně do organismu dostat určité množství bílkovin. U dospělého člověka je to 0,8 g proteinů na jeden kilogram tělesné hmotnosti, u seniora 1,2 g, u lidí po prodělané operaci, závažném úrazu nebo dlouhodobě nemocných se denní potřeba bílkovin dostává až na 1,5 g (výjimečně 2 g). V praxi to u člověka vážícího 80 kilogramů znamená zkonzumovat minimálně 64 g bílkovin. 

Bílkoviny „na míru“


U zdravého člověka to nebude nic složitého. Sníst denně balíček sýra, vajíčko, plátek masa a jogurt nebo tvaroh a porci luštěnin může být běžné. U seniora nebo vážně nemocného člověka, který nemůže například polykat, má sníženou chuť 
k jídlu atp., to může být poměrně obtížný úkol. Je proto třeba dobře rozvážit, jak toto nemalé množství do jídelníčku zakomponovat. Důležitým pravidlem je volit ty potraviny, které nemocnému chutnají, a podávat mu je ve formě, ve které je jídlo momentálně schopen pozřít. Záleží tedy do velké míry na vás, jak zajímavý jídelníček (nejen chuťově, ale také vizuálně) mu nabídnete. Vybírat je určitě z čeho. 

Velké množství bílkovin kromě jiného obsahují i tyto potraviny: 


•    Steak – tento šťavnatý kus hovězího je přímo bílkovinovou bombou.

•    Kuřecí maso – ideální zdroj bílkovin. Bílé kuřecí maso (bez kůže) má navíc jen minimální obsah tuku, což přivítají i ti, kdo si musí hlídat cholesterol.

•    Vejce – cenově dostupná a lahodná potravina plná bílkovin.

•    Sója – vegetariáni ji znají v různých podobách a úpravách. Neměl by na ni ale zanevřít ani milovník masa. Sója je vhodná také při nízkocholesterolové dietě.

•    Fazole – najdeme v nich nejhodnotnější rostlinné bílkoviny.

•    Mléko a mléčné výrobky – každý si může vybrat z široké nabídky podle chuti.

•    Cereální a energetické tyčinky – čeká vás náročný den s nejistou možností jít se řádně najíst? Přibalte si do tašky speciální svačinku v podobě proteinové nebo cereální tyčinky. Vybírejte ty, které neobsahují příliš cukru a tuku.

•    Přípravky tekuté výživy se zvýšeným obsahem proteinů – například malá 125 ml lahvička vydá za 3 vajíčka, 90 g hovězího masa nebo cca 500 ml mléka.

Ilustrativní tabulku s přehledem obsahu bílkovin v některých potravinách najdete zde.

(jah)

Zdroj: www.webmd.com/diet/ss/slideshow-high-protein-diet

Čtěte dále:

Na dietu po svátcích s rozumem

Také jste si přes Vánoce užívali cukroví a různých dobrot a teď řešíte, jak dolů s přebytečnými kily? Klíč ke zdravé vyvážené dietě není ve...

Rozložení tukové tkáně se u anorektiček v průběhu léčby mění

Je známo, že z hlediska rizika infarktu, mozkové mrtvice a dalších onemocnění je nejnebezpečnější takzvaný centrální typ obezity, kdy se...

Nesprávný jídelníček prodlužuje délku nemoci

V době nemoci je jídlo často to poslední, na co člověk myslí. Přitom se ukazuje, že kvůli špatné skladbě jídelníčku se prodlužuje doba...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST