Bez bílkovin se tělo neobejde. Dodejte mu je ve správném množství

Tuky, cukry, vitaminy, minerály – to všechno jsou živiny, bez kterých by lidský organismus nefungoval, jak má. Neméně důležitou složkou potravy jsou bílkoviny. Jejich potřeba navíc 
s věkem přirozeně stoupá. 
A vyšší dávky bílkovin je nutné tělu dodat i při různých výjimečných stavech, například v době nemoci, v období rekonvalescence či před operací a po ní. 

Bílkoviny neboli proteiny jsou pro organismus člověka životně důležitým stavebním kamenem. Bez nich by se nevytvořily ani neobnovovaly tkáně včetně svalů, umožňujících pohyb, bílkoviny ve formě enzymů se podílejí na srážení krve, řídí látkovou výměnu a udržují vnitřní prostředí organismu.  

Kde se berou


Bílkoviny je třeba tělu dodávat zvenčí prostřednictvím potravy. Náš organismus je totiž umí vyrobit jen přestavbou z jiných proteinů. Ty člověk potřebuje jak při běžném fungování, tak především při stresu, po úrazu, operaci, při popáleninách, horečce, infekci, dlouhodobé nemoci – tedy při stavech, kdy dochází k velkým bílkovinným ztrátám a je třeba je doplnit

Signály poukazující na nedostatek bílkovin


Úbytek proteinů v těle se projeví sklonem k infekcím, poruchami imunity, metabolismu, svalové síly, krevní srážlivostí, zhoršeným hojením ran a dalšími zdravotními problémy. Příčin je hned několik: nedostatečný příjem, vysoké ztráty bílkovin nebo jejich vyšší potřeba. Prvním signálem nedostatku bílkovin je například neplánované hubnutí a ztráta svalové síly – pocit slabosti.

Kolik je dost


Zdravý dospělý člověk by měl denně sníst 0,8 g bílkovin na jeden kilogram své tělesné váhy. V praxi to u sedmdesátikilového člověka znamená konzumaci 56 g bílkovin, což není úplně málo. Je proto třeba dbát na správné složení jídelníčku 
a vědět, ve kterých potravinách proteiny hledat. Strava bohatá na bílkoviny by měla obsahovat mléčné výrobky, libové maso, ryby a mořské plody, vejce, ale také luštěniny: čočku, fazole, hrách nebo sóju. 

Potřeba bílkovin se mění nejen s věkem


V případě úrazu, dlouhodobé nemoci nebo v seniorském věku je třeba bílkovin organismu dodat ještě více. Starší člověk by si měl denně dopřát 1,2 g bílkovin, aby doplnil jejich přirozený úbytek související se stárnutím. Dlouhodobě nemocní nebo lidé po rozsáhlém úrazu či operaci by bílkoviny měli pro usnadnění rekonvalescence doplňovat v denní dávce dosahující až 1,5–2 g na kilogram jejich tělesné hmotnosti. Pokud takové množství nelze přijmout klasickou potravou, nebojte se doplnit jídelníček o přípravky tekuté výživy. Ty jednoduchou formou zajistí potřebné živiny a energii.   
Množství potravin s obsahem 20 g bílkovin 
Plátek libového masa nebo ryby
3 vajíčka
4 jogurty à 150 g
Asi 100 g tvrdého sýra (celý balíček)
Asi 200 g tvarohu nebo tvarohového sýra
600 ml mléka
200 g šunky standard, 154 g šunky výběrové, 125 g šunky nejvyšší kvality
240 g vařených luštěnin

250 g chleba (5 krajíců)



(jah)  

Čtěte dále:

Onkologická diagnóza III (video) - Výživa v průběhu chemoterapie a radioterapie

Tento díl je zaměřen na výživu v průběhu chemoterapie a radioterapie. Dozvíte se, co je vlastně chemoterapie a radioterapie, jaké jsou nejčastější...

Zácpa na cestách je také nepříjemná

Může být způsobená nedostatečným příjmem tekutin, nepravidelným stravovacím režimem, stravou s nízkým obsahem vlákniny, nedostatkem pohybu, někdy...

Kvalitní strava přináší zdraví a vitalitu nejen v seniorském věku

Vyvážený jídelníček je nezbytný pro zajištění a udržení vitality u lidí všech věkových skupin. Ať už je vám třicet, nebo šedesát, váš každodenní...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST