7 potravin, které v létě skvěle ochladí organismus

Vysoké venkovní teploty neznamenají jen krásné dny plné slunce. Především představují zátěž pro náš organismus. Horko vyčerpává, způsobuje poruchy spánku, nesoustředěnost 
i nechuť k jídlu. Výjimkou nejsou v létě ani střevní potíže, protože při vysokých teplotách se potraviny rychle kazí a je složité udržet je čerstvé. Při tom všem hrozí riziko dehydratace nebo nedostatečné výživy.  

Na dostatek tekutin, energie a nezbytných živin bychom měli dbát vždy, zejména ale v době oslabení nemocí. Poradíme vám, jak některým potížím do velké míry předejít například chytře zvoleným jídelníčkem.

1.    Ovoce s jogurtem – v parném počasí ideální snídaňová kombinace. Ovoce 
s velkým obsahem vody pomáhá tělu doplnit tekutinu, kterou rychle ztrácíme pocením. Jogurt zase tělu dodá laktobacily.

2.    Zelenina – v létě sáhněte především po zelenině s velkým obsahem vody, například okurkách. Pokud zeleninu nechcete konzumovat syrovou, nechte ji jen chvíli povařit. Neztratí tak cenné živiny.

3.    Vařené brambory, těstovinový salát – potraviny bohaté na sacharidy pomáhají organismu bojovat proti vyčerpání.

4.    Tzatziki – oblíbené řecké jídlo, které obsahuje velké množství vody. Navíc si je snadno připravíte doma. Potřebujete jen bílý jogurt, okurku, koření tzatziki, olivový olej, sůl. Okurku nastrouhejte, ostatní ingredience promíchejte. Přidejte okurku, opět promíchejte. Podávejte vychlazené.

5.    Máta – tato bylinka v horku skvěle ochlazuje a osvěžuje. Zkuste si připravit jednoduchý nápoj: lístky máty, kousky citronu, trochu třtinového cukru, led a vodu rozmixujte a podávejte ve větší sklenici ozdobené plátkem citronu.

6.    Banány – toto ovoce je bohatým zdrojem draslíku. A právě v létě dochází pocením ke ztrátám tohoto prvku z organismu. Dalšími potravinami bohatými na draslík jsou sušené ovoce (například meruňky), cereálie a zelené druhy zeleniny.

7.    Melouny – obsahují více než 90 procent vody, jsou proto ideální součástí letního „zavoďnovacího“ jídelníčku. 

Nečekejte na pocit žízně

Na doplňování tekutin myslete neustále – ideálně ještě předtím, než pocítíte žízeň.
Zdroje vody kromě výše uvedených potravin naleznete i v polévkách, zmrzlinách (zejména těch „vodových“), džusech či mléce. Naopak se vyhýbejte kofeinovým nápojům, které organismus dehydratují. 

Dbejte na dostatečný přísun živin

Zejména u nemocných, kteří nezvládnou v běžné stravě přijmout dostatek živin 
a energie, doplňujte jídelníček přípravky tekuté výživy. Je možné je popíjet nebo jíst mezi denními jídly, nebo jimi můžete obohatit některá ze zmíněných jídel – například ovoce s jogurtem nebo banánový koktejl. 
(jah)

Zdroje: 
www.dailymail.co.uk/health/article-184206/Cool-foods-eat-summer.html
www.worldofwounds.com/Home/Portals/0/Expert%20Guide%20Nutrition%20Wound%20Healing_final_lr.pdf

Čtěte dále:

Příprava na operaci: díky ní můžete předejít vážným komplikací

Každý operační zákrok, byť může jít o něco běžného, jako je třeba vyjmutí slepého střeva, je zásah do organismu. Někdo jej zvládne lépe, u dalšího...

Výživa seniorů II (video) – Senior, podvýživa a chronická onemocnění

Chronická onemocnění jsou hlediska výživy pro starší pacienty nejvíce riziková. Víte, která onemocnění to jsou a o jaká rizika se jedná? Jaké kroky...

Pro pacienty s rakovinou je správná výživa často náročný úkol

Léčba rakoviny představuje pro nemocného velikou zátěž a souvisí s ní bohužel i celá řada nežádoucích účinků. Některé z nich...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST