Opakovaná angína a problém s jídlem

ANGÍNA neboli TONSILITIDA  je stav zánětu v oblasti krčních mandlí, tedy vchodu do HLTANU.
Původci zánětu mohou být různé bakterie, viry, nebo vzácněji i plísně. 

Angína je charakterizována zarudnutím, otokem, popřípadě tvorbou povlaků v oblasti mandlí a patrových oblouků. To je důvod pro častou BOLEST V KRKU a POTÍŽE S POLYKÁNÍM, následně tedy i PROBLÉM S JÍDLEM. 

Příčinnou léčbu určuje lékař - například antibiotika, nebo jiné indikované léky.

Potíže s příjmem stravy může při angíně řešit ale každý samostatně i bez lékařské rady, příjmem vhodných tekutin a potravin. V akutním stavu angíny je totiž zvýšena možnost dehydratace (nedostatku tekutin) a při delším trvání amgíny i nedostatku živin obecně. Toto nebezpečí je vyšší u malých dětí nebo u každého, kdo trpí nějakým přidruženým chronickým onemocněním. 

Vhodné tekutiny: vlažné čaje, minerálky, ovocné šťávy.

Vhodné potraviny při angíně:  Měkké, popřípadě kašovité, eventuálně i mixované potraviny nedráždivé, bez nadbytku kořenicích a dráždivých látek. Jídlo nenutíme, nabízíme, popřípadě aplikujeme pomalu po jednotlivých lžičkách nebo doušcích. Vybíráme takové, které má nemocný rád, nebo na které má chuť. Příjem potravy zlepšuje toleranci podávaných léků a zkracuje rekonvalescenci.

V současnosti existují i speciální výživové přípravky, které jsou určené k okamžité  spotřebě  a obsahují potřebnou energii, bílkoviny a všechny důležité vitamíny, minerální látky a stopové prvky.Mohou být jediným zdrojem výživy nebo jejím doplňkem. K dostání jsou v každé lékárně. Jejich výhody spočívají mimo jiné ve vyváženosti složení a možnosti skladování. 

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink
Jednoduchý test! Má Vaše dítě alergii na bílkovinu kravského mléka?