Snídaně / Svačinky

Sýrová pěna

  • 100 g sýra žervé
  • 10 g pomazánkového másla
  • 20 ml Fortini
  • pažitka

Žervé utřeme s pomazánkovým máslem a Fortini. Dochutíme solí a nasekanou pažitkou.

E – 602 kcal, B – 12,3 g, T – 42,7 g, S – 41,1 g

Šunková pěna

  • 80 g šunky vepřové 65% masa
  • 10 g másla
  • 10 ml Fortini
  • pažitka
  • česnek (podle chuti)

 Šunku umeleme nebo rozmixujeme a našleháme s máslem a Fortini. Přidáme rozetřený česnek a pažitku.

E – 340 g, B – 19,2 g, T – 20,7 g, S – 18,8 g 

Šunková pomazánka s vejci

  • 60 g šunky 65 % masa
  • 1 ks vejce
  • 20 g lučiny
  • 5 g pomazánkového másla
  • 10 g sterilovaných okurek
  • 20 ml Fortini
  • sůl

Šunku, okurku a na tvrdo uvařené vejce umeleme. Ve šlehači hmotu vyšleháme s Fortini, sýrem a pomazánkovým máslem. 

E – 291 kcal, B – 21,3 g, T – 20,7 g, S – 4,4 g 

Sýrová pěna se šunkou

  • 30 g šunky vepřové 65 % masa
  • 60 g sýra Eidam
  • 20 ml Fortini
  • 5 g másla
  • petrželová nať, sůl

 Eidam nastrouháme na jemném struhadle, přidáme pomletou šunku, Fortini, máslo, nasekanou petrželku a sůl. Vyšleháme do pěny.

 E – 269 kcal, B – 43,3 g, T – 16,6 g, S – 4,9 g

Vajíčková pomazánka s ředkvičkami

  • 10 g másla
  • 25 g tvarohu
  • 1 ks vejce
  • 20 g ředkviček
  • sůl

 Máslo utřeme s tvarohem do pěny.Uvařené vejce a ředkvičky nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k tvarohu. Osolíme, dochutit můžeme přidáním hořčice.

 E – 176 kcal, B – 9,3 g, T – 15,3 g, S – 3,5 g 

Rybí pomazánka se zeleninou

  • 60 g sardinek v oleji
  • 20 g majolky
  • 30 ml Fortini
  • citronová šťáva, sůl, pepř
  • 20 g mrkve
  • 10 g celeru, 10 g petržele
  • 5 g hořčice
  • ½ vejce

 Sardinky s trochou oleje rozmačkáme, přimícháme na jemno nastrouhanou zeleninu, vejce na tvrdo uvařené a promícháme. Vmícháme majolku, hořčici a přilijeme Fortini. Pomazánku dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.

 E – 315 kcal, B – 18,6 g, T – 17,2 g, S – 9,8 g

Paštika z telecího masa

  • 100 g telecího masa
  • 20 g žemle
  • 50 ml Fortini
  • 1/5 (jedna pětina) ks vejce
  • 5 g oleje
  • sůl, kmín

 Upečené maso pomeleme, přidáme v Fortini navlhčenou žemli, vejce, sůl, kmín a vše promícháme. Hmotu nalijeme do vymazané formy a ve vodní lázni uvaříme.

 E – 332 kcal, B – 26,4 g, T – 15,1 g, S – 21,6 g

Jahelná kaše s banánem

  • 200 ml Fortini
  • 20 g jahelných vloček
  • 50 g banán

Fortini a vločky dáme menšího hrnce a zamícháme. Přivedeme k varu a vaříme 1-2 minuty. Stáhneme z ohně. Banán rozmačkáme vidličkou a vmícháme do kaše

. E – 421 kcal, 9,5 g, T – 14,3 g, S – 63,3 g

Jáhlová kaše s meruňkami

  • 80 g jáhel
  • 130 ml Fortini
  • skořice
  • šťáva z citrónu
  • 200 g kompotovaných meruněk

Spařené jáhly uvaříme v necelém dvojnásobku mírně osolené vody a necháme vychladnout. K jáhlům vmícháme rozinky, skořici, citrónovou šťávu a Fortini. Jáhlovou kaši ozdobíme meruňkami a podáváme.

 E – 713 kcal, B – 14,2 g, T – 11,4 g, S – 140,9 g

Jáhlová kaše se sušenými švestkami

  • 250ml vody
  • 60 g jáhel
  • sůl
  • 15 g másla
  • 1 žloutek
  • 40 g medu
  • 60 g sušených švestek bez pecek
  • máta, skořice
  • 130 ml Fortini

Jáhly několikrát prolijeme horkou vodou a vsypeme do studené osolené vody. Přivedeme k varu, přidáme máslo a za stálého míchání vaříme asi 15 minut. Do téměř hotové kaše zamícháme žloutek, sušené švestky, mátu, osladíme medem a přilijeme Fortini, který jsme ohřáli ve vodní lázni. Promícháme a před podáním posypeme skořicí.

 E – 848 kcal, B – 16,6 g, T – 26,5 g, S – 141 g

Kukuřičná kaše s mangem

  • 20 g kukuřičných vloček
  • 120 g manga
  • 8 g másla
  • 100 ml Fortini
  • 20 g med

Kukuřičné vločky smícháme se 125 ml vody a dáme vařit na mírný oheň. Za stálého míchání vaříme 1-2 minuty. Uvařenou kaši dáme do mixéru, mango oloupeme, rozkrájíme a společně s máslem přidáme ke kaši. Nalijeme Fortini a vše rozmixujeme. Na talíři kaši osladíme medem

. E – 407 kcal, B – 6,1 g, T – 13,4 g, S – 65,9 g

Pohanková kaše s hruškou

  • 90 g pohankových krup
  •  150 ml Fortini
  • 20 g strouhaný kokos
  • 20 g třtinového cukru
  • 10 g másla
  • 100 g hrušky
  • 10 g rozinek

 Propláchnuté pohankové krupky vhodíme do horké vody, osladíme, přidáme máslo, vhodíme rozinky a provaříme asi 3 minuty. Stáhneme z ohně, nalijeme Fortini a přiklopíme. 15 minut necháme kaši odstát. Pohanka i rozinky do sebe naváží tekutinu a změknou. Hrušku nakrájíme na plátky a podáváme k pohance.

 E – 934 kcal, B -17,1 g, T – 36 g, S – 134,8 g

Rýžová kaše s tvarohem

  • 105 g instantní rýžové kaše
  • 140 ml Fortini
  • 100 g tvarohu
  • 50 g jablko

 Instantní kaši rozmícháme ve vodní lázni ohřátém Fortini. Vmícháme tvaroh, oloupané, na kousky nakrájené jablko, které podusíme v malém množství vody. Můžeme přisladit medem. 

E – 737 kcal, B – 32 g, T – 10,8 g, S – 126,8 g

Krabí pomazánka

  • 30 g krabích tyčinek
  • 10 g majolky
  • 20 g bílého smetanového jogurtu
  • 10 g nastrouhaných jablek
  • zelená petrželka, citrónová šťáva
  • list hlávkového salátu.

Majolku rozmícháme s jogurtem, citrónovou šťávou a Fortini. Vmícháme část nakrájeného krabího masa a jablko, které jsme pokrájeli na nudličky. V lednici necháme krátce odležet. Před podáváním vložíme na list hlávkového salátu, nandáme připravený salát a zdobíme zbylým krabím masem a snítkou petrželky. Na okraj misky zavěsíme řez citrónu. Tip: Krabí pomazánku můžeme také namazat na jednohubky 

E – 159,3 kcal, B – 23,8 g, T – 11 g, S – 7,8 g 

Rajčata plněná tvarohem

  • 2 rajčata
  • sůl
  • citrónová šťáva

Náplň:

  • 40 g měkkého tvarohu
  • 25 g krájeného sýra
  • sůl, mletá paprika
  • 20 ml Fortini

U rajčat seřízneme vršky a vnitřky vydlabeme. Vydlabaná rajčata uvnitř osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Dužinu z rajčat prolisujeme, smícháme se solí, tvarohem, Fortini, nastrouhaným sýrem a mletou paprikou. Připravenou hmotou plníme vydlabaná rajčata tak, aby byla náplň vidět asi půl centimetru. Přiklopíme odříznutým kouskem rajčete. Podáváme na listu hlávkového salátu s opečenou houskou.

 E – 189 kcal, B -18 g, T – 5,8 g, S – 15,7 g

Mrkvová pomazánka

  • 100 g jemného tvarohu
  • 100 g
  • sýr Eidam
  • 20 g cibule
  • 50 g mrkev
  • 30 g majolka
  • 100 ml Fortini
  • sůl

Tvaroh osolíme, promícháme s Fortini do jemné pěny. Vmícháme na jemno nastrouhanou mrkev, nasekanou cibuli, přisypeme nastrouhaný sýr a vmícháme majolku. Pokapeme citrónovou šťávou a vše důkladně promícháme. Pomazánku mažeme na chléb nebo pečivo, ozdobit můžeme nasekanou pažitkou, ředkvičkou apod. 

4 porce: E – 773 kcal, B – 53,9 g, T – 46,9 g, S – 32,2 g 

1 porce: E – 183 kcal, B – 13,5 g, T – 11,7 g, S – 8,1 g

Vysvětlivky

  • E = využitelná energie z daného jídla
  • B = obsah bílkovin v daném jídke
  • T = obsah tuků v daném jídle
  • S = obsah sacharidů v daném jídle 
 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA O VÝŽIVĚ DĚTÍ

Dotaz od: Jana H. (27. 4. 2017)

Dobrý den můj syn 10 týdnů starý od 6 týdne průjmy s čerstvou krví v nitkách.výtěry odběry negativní. Podstoupili jsme...[více]

Odpověď:

Dobrý den,
ano, NEOCATE může působit tak rychle. Doslova pro něj platí, že: "nemožné
ihned, zázraky do 3...

 
 
 
Fortini pro děti - Multi Fibre Jednoduchý test! Má Vaše dítě alergii na bílkovinu kravského mléka?
 
 
 
všechna videa

Video

 

Výživa v nemoci - Jak užívat Nutridrink

Jistě jste již slyšeli o Nutridrinku, který je určen k tekuté výživě – sippingu. Pro koho je vhodný, kdy a jak se užívá a co znamení pomalé popíjení, se dozvíte v našem videu. 

spustit video

 

Soutěž

 

Připravujeme pro Vás novou soutěž

 

VAŠE PŘÍBĚHY

Dcerka ma dmo,viacnasobne postihnutie a tiez uziva nutridrinky.Prospievaju jej,...[více]
pokračování příběhu | pravidla
 
VLOŽIT VLASTNÍ PŘÍBĚH