Hlavní jídla slaná

Rychlá svíčková omáčka

  • 20 g másla
  • 15 g cibule
  • 15 g mrkve
  • 15 g celeru
  • 15 g petržele
  • celý pepř, nové koření, tymián, bobkový list, sůl, ocet
  • 10 g polohrubé mouky
  • 100 ml Fortini
  • vývar dle potřeby

 Na másle zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle a osmažíme. Zasypeme moukou, lehce opražíme, přidáme koření, zalijeme horkým vývarem a vaříme, dokud není zelenina měkká. Vybereme koření a vše rozmixujeme. Osolíme, ochutíme octem a přilijeme Fortini.

 E – 362 kcal, B – 5,5 g, T – 23,3 g, S – 33 g

Rychlá koprová omáčka

  • 100 ml zakysané smetany
  • 50 ml kefíru
  • 100 ml Fortini
  • voda
  • 20 g hladké mouky
  • kopr, sůl
  • 10 g cukr, ocet

Omytý kopr jemně nasekáme. Vložíme do horké vody a asi 2 minuty vaříme. Kefír smícháme se smetanou a rozmícháme s moukou. Vše vlijeme do vody s koprem a mouku provaříme. Do hotové omáčky přilijeme Fortini, podle chuti osladíme, osolíme a okyselíme octem.

E – 421 kcal, B – 10,2 g, T – 20,9 g, S – 48,4 g

Koprová omáčka nevařená

  • ½ bílého jogurtu
  • 50 ml Fortini
  • 1 vařené vejce
  • sůl
  • citrónová šťáva
  • 5 g cukru
  • nasekaný kopr

Jogurt, Fortini, nastrouhané vařené vejce, citrónovou šťávu a cukr vložíme do mixéru a suroviny rozmixujeme. Do hotové omáčky zamícháme nasekaný kopr. Podáváme jako přílohu k masům, nebo jako dresing k zeleninovým salátům.

E – 233 kcal, B – 11,6 g, T – 11,6 g, S – 0,8 g

Koprová omáčka vařená

  • 10 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • vývar z masa
  • 150 ml smetany
  • 100 ml Fortini
  • kopr
  • sůl, ocet
  • 10 g cukru

 Omytý kopr nasekáme na jemno. V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Přilijeme vývar, přidáme smetanu, sůl a povaříme. Do povařené horké omáčky přilijeme Fortini, přidáme nasekaný kopr, dochutíme octem a cukrem.

 E – 534 kcal, B – 10,9 g, T – 33,2 g, S – 49,9 g

Bramborová kaše

  • 200 g brambor
  • sůl
  • 10 g másla
  • 150 ml Fortini

Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme v osolené vodě. Horké brambory rozmačkáme, přilijeme ve vodní lázni ohřátý Fortini, sůl, máslo a vyšleháme do hladké kaše. 

E – 459 kcal, B – 13 g, T – 19,1 g, S – 77 g

Bramborová polenta

  • 10 g másla
  • 1 žloutek
  •  60 g brambor
  • 100 ml Fortini
  • 100 ml zakysané smetany
  • 10 g strouhanky
  • 10 g šunky
  • sůl
  • 1 bílek
  • 5 g másla
  • 5 g mouka hladká

Máslo utřeme se žloutkem, přidáme uvařené nastrouhané brambory, Fortini, zakysanou smetanu, strouhanku, na kostičky pokrájenou šunku, sůl, a z bílku ušlehaný tuhý sníh. Vše zpracujeme, těsto vložíme do máslem vymaštěné a moukou vysypané formy. Formu uzavřeme a položíme do nádoby s vařící vodou. Přiklopíme a vaříme ve vodní lázni ¾ hodiny.

E – 572 kcal, B – 19,2 g, T – 35,6 g, S – 48,3 g

Bylinková omáčka

  • 5 g oleje
  • sůl
  • 5 g cukru
  • citrónová šťáva
  • bylinky – pažitka, petrželka, šalvěj, estragon
  • 30 ml Fortini
  • 20 ml bílý jogurt 

Olej, sůl, citrónovou šťávu a cukr smícháme v míse, přidáme jogurt a přilijeme Fortini. Přidáme nasekané bylinky( jeden druh) a zamícháme. Podáváme k rybám, zelenině a masu. Chuť omáčky můžeme měnit záměnou bylinek. 

E – 128 kcal, B – 2,2 g, T – 7,9 g, S – 12,6 g 

Pórková omáčka

  • 20 g pórku
  • 10 g másla
  • sůl, pepř
  • 100 ml Fortini
  • 20 g hladká mouka
  • 1 žloutek
  • 100 smetana 

Omytý pórek nakrájíme na kolečka a propláchneme pod tekoucí vodou. Na rozpuštěném másle podusíme nakrájený pórek do měkka, osolíme a jemně opepříme. Zalijeme trochou vody, ve smetaně rozmícháme hladkou mouku a za stálého míchání přilijeme k omáčce. Zamícháme žloutek a do hotové horké omáčky přilijeme Fortini. Tip: můžeme podívat k masům (vepřové, kuřecí) a k těstovinám 

E – 484 kcal, B – 13,6 g, T – 30,5 g, S – 39,8 g

Těstoviny se smetanou

  • 100 g kolínek (nebo jiných těstovin)
  • 10 g cibule
  • sůl, hřebíček
  • 10 g másla
  • 100 g zakysané smetany
  •  20 g Eidamské cihly
  • muškátový oříšek
  • 100 ml Fortini

Kolínka nasypeme do vařící osolené vody, do které jsme přidali cibuli a hřebíček. Po uvaření kolínka scedíme a promastíme máslem. Smetanu smícháme s Fortini, přimícháme kolínka, nastrouhaný sýr a krátce prohřejeme.

 E – 756 kcal, B – 22,3 g, T – 29,3 g, S – 97,5 g

Těstoviny tří chutí

  • 100 g těstovin
  • sůl
  • 100 ml Fortini
  • 100 ml smetany
  • 20 g parmezánu
  • 30 g Eidamské cihly
  • 10 g Goudy, bazalka 

Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě. Smetanu a Fortini prohřejeme, přidáme nastrouhané sýry. Promícháme a krátce zahříváme do zhoustnutí. Do hotové omáčky nasypeme těstoviny, ochutíme bazalkou, osolíme, promícháme a ještě krátce prohřejeme.

E – 773 kcal, B – 38,8 g, T – 31,1 g, S – 91,6 g

Zapečené brambory se šunkou

  • 200 g brambor
  • sůl, pepř
  • 20 g cibule
  • 50 g šunky
  •  20 g másla
  • 1 vejce
  • 100 ml Fortini
  • dobromysl 

Zapékací misku vymažeme máslem. Oloupané brambory nakrájíme na plátky a položíme na dno mísy. Osolíme, opepříme, na brambory položíme nakrájenou šunku a cibuli. Přikryjeme zbylými bramborami, znovu osolíme a okořeníme. Zalijeme Fortini, ve kterém jsme rozmíchali vejce a zapékáme v troubě asi 45 minut.

 E – 579 kcal, B – 27,1 g, T – 29,2 g, S – 57,8

Kuře na paprice

  • 100 g kuřecího masa
  •  sůl, pepř, mletá sladká paprika
  • 10 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 150 ml smetany
  • 150 ml Fortini

Omyté nakrájené maso na nudličky osmahneme na rozpáleném másle. Osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku a ihned zalijeme horkou vodou. Pod pokličkou dusíme do měkka. Ve smetaně rozmícháme mouku a za stálého míchání přilijeme k masu. Promícháme a necháme společně povařit. Do horké omáčky přilijeme Fortini.

 E – 665 kcal, B – 32,1 g, T – 37,3 g, S – 49,8 g

Vysvětlivky

  • E = využitelná energie z daného jídla
  • B = obsah bílkovin v daném jídke
  • T = obsah tuků v daném jídle
  • S = obsah sacharidů v daném jídle 
 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA O VÝŽIVĚ DĚTÍ

Dotaz od: Radka G. (26. 6. 2017)

Dobry den chtěla jsem se zeptat na fortini nebo nejaky vhodny přípravek pro dítě 8 let a jak to je s hrazenim přes...[více]

Odpověď:

Dobrý den,
Fortini je pro děti do 8 let. Nutridrinky pro děti starší. Pojišťovna v
indikovaných případech...

 
 
 
Fortini pro děti - Multi Fibre Jednoduchý test! Má Vaše dítě alergii na bílkovinu kravského mléka?
 
 
 
všechna videa

Video

 

Výživa v nemoci - Jak užívat Nutridrink

Jistě jste již slyšeli o Nutridrinku, který je určen k tekuté výživě – sippingu. Pro koho je vhodný, kdy a jak se užívá a co znamení pomalé popíjení, se dozvíte v našem videu. 

spustit video

 

Soutěž

 

Připravujeme pro Vás novou soutěž

 

VAŠE PŘÍBĚHY

Dcerka ma dmo,viacnasobne postihnutie a tiez uziva nutridrinky.Prospievaju jej,...[více]
pokračování příběhu | pravidla
 
VLOŽIT VLASTNÍ PŘÍBĚH