Hlavní jídla sladká

Krupicová kaše

  • 200 ml Fortini
  • 50 ml mléka
  • špetka soli, 10 g cukru
  • 20 g másla
  • 2 g kakaa
  • 10 g cukru
  • 25 g dětské krupičky

Fortini a mléko nalijeme do hrnečku, přidáme cukr, sůl a zahřejeme. Přidáme polovinu másla a postupně přisypeme krupičku. Za stálého míchání vaříme ještě 2 minuty. Nalijeme na talíř a posypeme cukrem, kakaem a rozpuštěným máslem. 

E – 641 kcal, B – 16,5 g, T – 30,7 g, S – 78,8 g

Noky se šodó

  • 300 ml mléka
  • 1 vejce
  • 40 g cukru
  • 20 g mouky
  • vanilkový cukr
  • sůl
  • 100 ml Fortini

Z bílku, soli a špetky cukru ušleháme tuhý sníh. Do hrnce dáme vařit 200 ml mléka. Do vařícího mléka vykrajujeme lžičkou noky (ušlehaný sníh), které vaříme asi 1,5 – 2 minuty. Hotové noky vyndáme na talíř a necháme zchladnout. Zbytek mléka přivedeme k varu. Do rozšlehaného žloutku přilijeme trochu mléka, přidáme mouku, cukr a vanilkový cukr. Hmotu pomalu nalijeme do vařícího se mléka a za stálého míchání krátce povaříme. Necháme zchladit, přilijeme Fortini a do studené polévky vkládáme noky. 

E – 598 kcal, B – 21,4 g, T – 18,6 g, S – 86,4 g 38. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem 

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Buchtičky:

  •  pro urychlení zakoupíme v obchodě

Krém:

  • 200 ml Fortini
  • 1 žloutek
  • vanilkový cukr
  • 10 g krupicového cukru
  • ½ sáčku pudinku

V polovině Fortini rozmícháme vanilkový pudink, přidáme zbylou polovinu Fortini, cukr, půl sáčku vanilkového cukru, žloutek a vše rozšleháme. Nad párou necháme zhoustnout do potřebné hustoty. Výsledná hmota se musí nechat lít. Hotovým krémem přelijeme buchtičky, které jsme nechali ohřát v mikrovlnné troubě.

E - 730 kcal, B – 21,7 g, T – 22,9 g, S – 108,6 g

Omáčka na palačinky – 4 porce

  • 1ks pudinku
  • 200 g mandarinek
  • 200 g jablko
  • 200 g banán
  • 250 ml mléka
  • 200 Fortini

Z mléka a pudinkového prášku připravíme tuhý pudink, do kterého při konci vaření přilijeme Fortini. Ovoce oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Promícháme s vychladlým pudinkem a směsí plníme palačinky, které zabalíme do tvaru šátečku. Posypeme cukrem a ozdobit můžeme ušlehanou smetanou.

4 porce: E – 1026 kcal, B – 15,3 g, T – 21,1 g, S – 196,8 g

1 porce: E – 257 kcal, B – 3,8 g, T – 5,3 g, S – 49,2 g

Jemné lívanečky

  • 125 g dětské krupičky
  • 1 žloutek
  • citrónová kůra
  • 12 g másla
  • 10 g skořicový cukr
  • 200 ml Fortini
  • 50 ml vody

Do mísy nasypeme krupičku, přilijeme horkou vodu, Fortini a necháme asi 3 hodiny stát. Do odstátého těsta přidáme sůl, citrónovou kůru, žloutek, a těsto třeme, nebo můžeme použít šlehač. Lívanečník vymažeme máslem a do rozpáleného lijeme těsto. Opečeme po obou stranách a obalíme ve skořicovém cukru.

2 porce: E – 936 kcal, B – 24,7 g, T – 28,1 g, S – 145 g

1 porce: E – 468 kcal, B – 12,4 g, T – 14 g, S – 72,5 g

Kefírové lívanečky s jablky

  • 1 vejce
  • 150 ml kefíru
  • 100 ml Fortini
  • 1 vanilkový cukr
  • sůl
  • 110 g hladké mouky
  • ¼ ks prášku do pečiva
  • 1 jablko
  • 20 g oleje
  • 10 g skořicový cukr

Do mísy rozklepneme vejce, přilijeme kefír a Fortini, vanilkový cukr, sůl a promícháme. Nakonec přisypeme hladkou mouku společně s pečivovým práškem a vymícháme hladké těsto. Jablko oloupeme, vypíchneme jádřinec a nakrájíme na kolečka. Kolečka namáčíme v připraveném těstíčku. Na rozpálené pánvi opékáme po obou stranách dozlatova. Hotové lívanečky obalíme ve skořicovém cukru. Zdobit můžeme ušlehanou smetanou a ovocem, nebo čokoládovou polevou.

4 porce: E – 1076 kcal, B – 30 g, T – 39,2 g, S – 155,6 g

1 porce: E – 269 kcal, B – 7,5 g, T – 9,8 g, S – 38,9 g

Jablková žemlovka

  • 100 g veky
  • 1 ks vejce
  • 200 ml Fortini
  • 125 g jablek
  • 45 g cukru
  • mletá skořice
  • 2 g rozinek
  • vanilkový cukr
  • 35 g másla

Veku nakrájíme na plátky a oloupaná jablka nastrouháme na hrubém struhadle. Zapékací misku vymažeme polovinou másla, na dno položíme plátky žemlí, které zvlhčíme rozšlehaným vejcem v Fortini. Na žemle navrstvíme polovinu nastrouhaných jablek, posypeme spařenými rozinkami, polovinou cukru smíchaného se skořicí, a vanilkovým cukrem. Na ochucená jablka položíme vrstvu žemlí zvlhčených Fortini s vejcem a opět posypeme nastrouhanými jablky. Ochutíme cukrem a poslední vrstvu tvoří nakrájené plátky veky. Horní vrstvu pokapeme rozpuštěným máslem a ve středně vyhřáté troubě pečeme do růžova. 

4 porce: E – 1194 kcal, B – 28,5 g, T – 52,2 g, S – 161,3 g 

1 porce: E – 299 kcal, B – 7,1 g, T – 13 g, S – 40,3 g

Vdolky

  • 100 g polohrubé mouky
  •  5 g droždí
  • 1/4 ks vejce
  • 5 g cukru
  • 5 g sádla
  • sůl
  • 150 ml Fortini
  • 10 g másla
  • 30 g povidla
  • 100 g tvarohu na strouhání 

Do mouky rozdrobíme droždí, přidáme, cukr, vejce, rozpuštěné sádlo, , sůl a vlažným Fortini zaděláme ne příliš tuhé těsto. Dobře vypracujeme a necháme kynout. Z vykynutého těsta rozválíme plát asi 2 cm silný a sklenkou vykrajujeme kolečka. Opět necháme asi 10 minut kynout. Pečeme na pečícím papíru po obou stranách. Upečené vdolky potřeme povidly a posypeme nastrouhaným tvarohem. 

 2 porce: E -909 kcal, B – 33,6 g, T 40,9 S – 130,6 g

 1 porce: E – 454 kcal, B – 16,8 g, T – 20,4 g, S – 65,3 g

Palačinky s jahodovou omáčkou

Těsto:

  • 100 g hladké mouky
  • sůl
  • 20 g cukru krupice
  • 200 ml Fortini
  • 2 ks vejce
  • 50 ml minerální vody
  • 20 g másla
  • 30 g oleje
  • 60 g jahodový džem

  Omáčka:

  • 250 g čerstvé jahody
  • 200 ml zakysaná smetana
  • 30 g cukru

Prosátou mouku smícháme se solí, cukrem a postupně ředíme Fortini s rozšlehanými vejci. Podle potřeby přilijeme do těsta minerálku. Pánev vymažeme olejem, rozpálíme a nalijeme připravené těsto. Opečeme po obou stranách a potřeme jahodovým džemem. Jahody rozmixujeme, přimícháme do zakysané smetany a ochutíme cukrem. Omáčkou přelijeme palačinku a ozdobíme ovocem nebo lístkem máty. Tip: palačinky můžeme dále podávat s cukrem a skořicí, džemem, oříškovým krémem

2 porce: E – 1894 kcal, B – 42,4 g, T – 92,5 g, S – 229,6 g 

1 porce: E – 947 kcal, B – 21,2 g, T – 46,2 g, S – 114,8 g 

Vysvětlivky

  • E = využitelná energie z daného jídla
  • B = obsah bílkovin v daném jídke
  • T = obsah tuků v daném jídle
  • S = obsah sacharidů v daném jídle 
 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA O VÝŽIVĚ DĚTÍ

Dotaz od: Jana H. (27. 4. 2017)

Dobrý den můj syn 10 týdnů starý od 6 týdne průjmy s čerstvou krví v nitkách.výtěry odběry negativní. Podstoupili jsme...[více]

Odpověď:

Dobrý den,
ano, NEOCATE může působit tak rychle. Doslova pro něj platí, že: "nemožné
ihned, zázraky do 3...

 
 
 
Fortini pro děti - Multi Fibre Jednoduchý test! Má Vaše dítě alergii na bílkovinu kravského mléka?
 
 
 
všechna videa

Video

 

Výživa v nemoci - Jak užívat Nutridrink

Jistě jste již slyšeli o Nutridrinku, který je určen k tekuté výživě – sippingu. Pro koho je vhodný, kdy a jak se užívá a co znamení pomalé popíjení, se dozvíte v našem videu. 

spustit video

 

Soutěž

 

Připravujeme pro Vás novou soutěž

 

VAŠE PŘÍBĚHY

Dcerka ma dmo,viacnasobne postihnutie a tiez uziva nutridrinky.Prospievaju jej,...[více]
pokračování příběhu | pravidla
 
VLOŽIT VLASTNÍ PŘÍBĚH