Nedostatečná výživa v nemoci

Nedostatečná výživa v nemoci (jinými slovy podvýživa = malnutrice) je definována jako nepoměr mezi příjmem výživy a nutričními požadavky organismu. 

Málo pestrá strava, nechutenství nebo naopak nadměrné přejídání se, obliba stravování typu „fast-food“ nebo jednostranně nutričně zaměřených jídel, to vše může vést k neadekvátnímu a nevyváženému příjmu živin u dětí, což může vést k různým formám zdravotních obtíží. 

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) patří mezi zdravotní obtíže, způsobené neadekvátním a nevyváženým příjmem stravy, zejména tyto:

  • Mentální a psychická růstová retardace
  • Nedostatek proteinů a energie
  • Nedostatek vitamínu D (důležitý pro absorpci vápníku a fosforu)
  • Poškození mozku v důsledku nedostatku jódu
  • Anémie (chudokrevnost) v důsledku nedostatku železa
  • Nedostatek vitamínu A (důležitý pro zrakovou adaptaci na světlo a tmu)
  • Zvýšené riziko chronických onemocnění v následujících letech života
  • Oslabená imunita

Vhodné přípravky dětské enterální výživy

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink
Jednoduchý test! Má Vaše dítě alergii na bílkovinu kravského mléka?