Výživa a operace

Každý z nás se může dostat do situace, kdy musí podstoupit operační výkon a následnou hospitalizaci v nějakém zdravotnickém zařízení. Může to být i zákrok menšího rozsahu a důležitosti.

Ať již se jedná o předem plánovaný zákrok nebo o akutní příjem, je třeba si uvědomit, že stravování v nemocnicích není hotelovou službou, ale mělo by být promyšlenou výživou, která léčbu podporuje. Příslušný druh stravování - dietu - ordinuje ošetřující lékař a sestavuje nutriční terapeutka. S ní byste měli probrat připomínky a dotazy. Nutriční terapeutka je tím správným člověkem, který by Vám měl poradit, jak se stravovat po propuštění domů či po návratu do práce. A to zvláště tehdy, když je dlouhodobá změna stravování nezbytná. 

Hubnutí není na místě

 Před pobytem v nemocnici se nedoporučuje začít hubnout. Pokud se připravujete na operaci a redukujete hmotnost, je třeba 3 až 4 týdny před operací hubnutí ukončit a stravovat se plnohodnotně. Je také velmi důležité, abyste při přijetí informovali lékaře a nutriční terapeutku o tom, že Vaše výživa v době před hospitalizací nebyla dostatečná, ať už úmyslně (při hubnutí), či neúmyslně (pro zdravotní potíže, nevolnost, bolesti). Informujte i o změně hmotnosti během posledních 6 měsíců. Nutriční terapeutku je třeba také předem upozornit, že některé pokrmy nesnášíte nebo že se stravujeme méně obvyklým způsobem. 

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

NUTRITEST