Výživa a operace

Operace je náročná nejen pro člověka, který ji podstupuje a zdravotnický personál, který se o dotyčného stará, ale i pro nejbližší okolí nemocného.

Jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují úspěch operace a následné zotavování a rehabilitaci je stav výživy nemocného. 

Výživa významně ovlivňuje hojení ran, délku pobytu v nemocnici, dobrý stav výživy snižuje pravděpodobnost komplikací po operaci a mortalitu. 

Podvýživa naopak může způsobit, že je imunitní systém oslaben natolik, že i banální infekce se může stát nebezpečnou a pro tělo nepřekonatelnou překážkou. 

Enterální výživa a operace

 Pod pojmem enterální výživa se rozumí buďto sipping – popíjení přípravků tekuté výživy – nebo sondová výživa. Sonda může být zavedena krátkodobě – NGS nebo na delší období – PEG, PEJ

Parenterální výživa

 Jde o výživu podávanou nitrožilně – většinou do centrálního žilního katetru. Tato varianta bývá zvolena zejména pokud není možno zatěžovat trávicí trubici (operace v dutině břišní). 

Správná výživa může pozitivně ovlivnit proces rekonvalescence

Podle lékařských studií je enterální výživa (tekutá výživa podávaná ústy nebo sondou) ve srovnání s parenterální (nitrožilní) výživou spojena s méně septickými komplikacemi, nižšími náklady a kratší dobou hospitalizace. Parenterální výživa by měla být vyhrazena pro těžké stavy, kdy nelze jiným způsobem doplnit potřebnou energii a živiny nebo při nefunkčním zažívacím traktu. Proto se také lékaři snaží využít enterální výživu ve všech případech, kdy to okolnosti dovolují.

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

NUTRITEST