Rakovina

Rakovina je onemocnění, při kterém dochází k nekontrolovanému růstu určité skupiny buněk. Obecně lze říci, že u každého typu buněk, který v lidském organismu existuje, může dojít k rakovinnému bujení. Buňka je zhoubná, pokud ztratila schopnost zaniknout přirozeným buněčným způsobem (proces známý jako apoptóza) a snadno se šíří do dalších částí těla, čímž roznáší i onemocnění. Tak se liší zhoubný nádor (maligní) od nezhoubného (benigního).

Rakovina je druhou nejčastější příčinou úmrtí (u dospělých hned po chorobách srdce a cév, u dětí hned po úrazech). Velké množství případů je však podchyceno včas a na základě toho dochází k odpovídající léčbě, která je často úspěšná. U některých případů rakoviny také nedochází k růstu nádorů a dá se říci, že se chovají neutrálně. Samozřejmě existují i velice agresivní nádory, jejichž vývoj je bohužel zcela odlišný. Tyto nádory jsou velmi nebezpečné, protože již v relativně malé velikosti mohou metastazovat do jiných orgánů.

Česká republika je se 75 novými případy na sto tisíc obyvatel za rok světovým rekordmanem v počtu nádorů tlustého střeva. Podílí se na tom konzumace piva a strava s nedostatkem vlákniny a nadbytkem živočišných tuků a uzenin. Drtivá většina nádorových onemocnění má jednoznačně genetický podklad, který se projevuje jako předpoklad k určitému typu nádoru. Tento předpoklad se nemusí v životě projevit, ale často se projeví. Dochází k tomu zejména v situaci, kdy se s ním zkombinují některé rizikové faktory. Nejčastější ovlivnitelnou příčinou vzniku rakoviny je výživa, hned na druhém místě je kouření. Více informací o výživě při onemocnění rakovinou najdete ZDE.

Aktuální články o rakovině:

 

 

Slovníček pojmů pro Vás průběžně doplňujeme a aktualizujeme.
Chybí Vám nějaký pojem související s výživou v nemoci? Napište nám jej!

Nový pojem do slovníčku

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

NUTRITEST