Potraviny pro zvláštní lékařské účely

Potraviny pro zvláštní lékařské účely jsou dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013  potraviny, které jsou zvláštním způsobem zpracovány či mají zvláštní složení. Potraviny pro zvláštní lékařské účely mohou být uváděny na trh v Evropské unii (EU) pouze tehdy, jsou-li v souladu se stanovenými pravidly. Složení potravin pro zvláštní lékařské účely musí být založeno na vhodných lékařských a nutričních zásadách.

Potraviny pro zvláštní lékařské účely jsou určeny pro nutriční podporu dospělých i dětských pacientů, u kterých není možné zajistit dostatečný příjem energie a živin běžnou stravou. Mohou být používány pro doplnění nebo jako úplná náhrada stravy. Potraviny pro zvláštní lékařské účely by měly být používány pod lékařským dohledem nebo na základě doporučení lékaře.  

 

Slovníček pojmů pro Vás průběžně doplňujeme a aktualizujeme.
Chybí Vám nějaký pojem související s výživou v nemoci? Napište nám jej!

Nový pojem do slovníčku

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

NUTRITEST