Podvýživa

Podvýživa (odborně malnutrice) je stav, kdy má jedinec nedostatek živin nutných pro funkci organismu. Může se jednat o nedostatek základních živin (cukry, tuky, bílkoviny) nebo o nedostatek některých dalších částí potravy (například vitaminů, stopových prvků, nepostradatelných mastných kyselin apod.). Podvýživa způsobená onemocněním může způsobit oslabení imunitního systému, zvýšení rizika infekce, zhoršené hojení ran či delší dobu hospitalizace. V riziku podvýživy se může nacházet i na první pohled obézní člověk! Nejvíce ohrožené skupiny jsou senioři, chronicky nemocní, onkologicky nemocní a malé děti. Malnutrice (podvýživa) je závažný problém, se kterým ale lze úspěšně bojovat – například pomocí přípravků tekuté výživy.

Více o podvýživě a jejích příčinách ZDE.

Aktuální články o podvýživě:

Podvýživa - video

Podvýživa nemusí být jen nízká hmotnost

Téměř ¾ onkologických pacientů je ohroženo podvýživou

 

Slovníček pojmů pro Vás průběžně doplňujeme a aktualizujeme.
Chybí Vám nějaký pojem související s výživou v nemoci? Napište nám jej!

Nový pojem do slovníčku

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

NUTRITEST