Energetická hodnota

Energetická hodnota stravy vyjadřuje množství energie, kterou získá organismus strávením dané potraviny. Uvádí se v kilokaloriích (kcal) nebo kilojoulech (kJ) na 100 g / 100 ml nebo jednu porci potraviny. Energetická hodnota jednotlivých potravin se liší podle jejich složení (množství bílkovin, sacharidů, tuků, vody). Energetickou hodnotu zjistíme z tabulek energetických hodnot, na internetu (např. www.gda.cz) nebo na obalech potravin. Energii z potravy využívá naše tělo nejen k práci, kterou fyzicky vykonáváme (práce jako taková, sport), ale především k udržení tělesných funkcí (tělesné teploty, dechu, srdeční aktivity, činnosti nervové soustavy a všech vnitřních orgánů) – tzv. bazálnímu metabolizmu. Pokud je přijímané množství energie vyšší než energetický výdej, dochází k ukládání nadbytečné energie v podobě tuku, ke zvyšování tělesné hmotnosti a k možnému vzniku nadváhy a obezity. V opačném případě dochází k redukci váhy. Pokud je ale hubnutí nechtěné a spojené s nemocí, je třeba dát si pozor a energetickou hodnotu zvýšit například tekutou výživou – Nutridrinky. S energetickými hodnotami potravin se pracuje nejvíce v potravinářství (nutriční značení na obalech potravin) jako podklad pro praktické využití v prevenci a léčbě obezity nebo naopak malnutrice (podvýživy).

 

Slovníček pojmů pro Vás průběžně doplňujeme a aktualizujeme.
Chybí Vám nějaký pojem související s výživou v nemoci? Napište nám jej!

Nový pojem do slovníčku

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

NUTRITEST